Neamţ: Vizită la casa lui Alecsandri şi la castelul familiei Sturdza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii admiră arhitectura castelului de la Miclăuşeni
Turiştii admiră arhitectura castelului de la Miclăuşeni

Traseul turistic la Casa memorială „Vasile Alecsandri“ de la Mirceşti şi castelul Sturdza de la Miclăuşeni poate fi făcut doar într-o după-amiază, într-un weekend întreg sau chiar în mai multe zile de vacanţă. El poate începe cu un popas la Hanul Ancuţei.

Atmosfera pe care a imortalizat-o Sadoveanu încă mai poate fi gustată printre exponatele din han sau chiar din bucatele cu specific tradiţional preparate acolo.


Frânturi de istorie


Drumul continuă pe şoseaua europeană E 85 până la Casa de Apă, după care, prin sensul giratoriu, se merge spre Iaşi. Nu este recomandat să mergi mai întâi la Mirceşti, pe drumul care face stânga cu câteva sute de metri înainte de podul peste calea ferată, pentru că este plin de gropi. 


De la Casa de Apă se schimbă E85 cu E583 şi, după 9 km, intrarea pe domeniul Sturdza se face la intersecţia cu drumul care duce în localitatea Butea. După poarta masivă din lemn, drumul şerpuieşte peste un pârâu păzit de ghereta cu minaret. După câteva secunde de nedumerire, priveliştea se deschide abrupt într-o poiană largă, iar în faţa ochilor ţi se dezvăluie castelul.


Restaurată parţial, fosta reşedinţă a ramurei Miclăuşeni din familia princiară Sturdza este într-o stare destul de bună. Stilul eclectic, dominat de neogotic, este la fel de evident ca atunci când castelul a fost construit de George Sturdza, între anii 1880-1904. O atracţie este parcul dendrologic din jurul clădirii, gândit în stil englezesc, ca parte a suprafeţei forestiere ce se întinde pe circa 30 de hectare.


La întoarcere, la doar şapte kilometri de castel, poate fi vizitată Casa memorială „Vasile Alecsandri“ din Mirceşti. Un tur al acestui muzeu îţi poate oferi multe informaţii legate de poet sau de epoca în care a trăit, frământată de mişcări paşoptiste, unirea lui Cuza, izgonirea domnitorului şi aducerea pe tron a regelui Carol I.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite