Nemţenii cu mopede, abonaţi la Urgenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea caldă a umplut şoselele cu scutere şi motorete zgomotoase, iar saloanele de spital de conducătorii acestora. Poliţiştii, dar şi medicii, spun că pietrenii care călăresc caii-putere sunt cei mai expuşi la accidente rutiere. 

Scuterele şi alte vehicule uşoare, care au mai puţin de 50 de centimetri cubi, pot fi conduse de persoane care au împlinit 16 ani şi nu au permis de conducere.


Mopediştii trebuie doar să facă dovada scrisă că au urmat un curs de legislaţie rutieră, dar nu sunt verificaţi în niciun fel şi nu dau nici un fel de examen. Mai mult, ei pot conduce băuţi. „Conducerea unui moped sub influenţa băuturilor alcoolice nu are prevăzută o sancţiune în legislaţia rutieră“, a precizat inspector principal Cătălina Bădeanu, purtător de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

În judeţ şi în municipiul Piatra Neamţ nu există benzi de circulaţie dedicate bicicliştilor sau mopediştilor, aşa că pe şosele, de multe ori înguste, aceştia circulă circulă cot la cot cu autoturismele, TIR-urile şi căruţele.


„Mulţi dintre tinerii care ies cu scuterul pe şosea nu cunosc regulile de circulaţie şi nu au experienţa necesară pentru a nu pune în pericol traficul rutier“, a precizat Mihai Săsăran, motociclist din Piatra Neamţ. „Pe motocicletă şi pe scuter, dacă nu stăpâneşti situaţia eşti doar o bucată de carne neprotejată. Nu ai habitaclu, nu ai air-bag, nu ai centură de siguranţă. Dacă nu porţi nici cască, ai mari şanse să sfârşeşti în bucăţi“, mai spune motociclistul.


Accidente unul după altul


Dacă la aceste „ingrediente“ adăugăm teribilismul şi lipsa de experienţă a motocicliştilor, avem toate condiţiile necesare pentru producerea unui accident grav. Iar acestea au loc pe bandă rulantă.


„Din anul 2009 până în prezent, conducătorii de mopeduri au fost implicaţi în 97 de accidente rutiere, dintre acestea 49 fiind grave. Din vina conducătorilor de mopeduri s-au produs 67 de accidente, având drept consecinţe moartea unei persoane, 35 au fost grav rănite, iar alte 44 au fost rănite uşor“, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei, Cătălina Bădeanu.


Principalele cauze ale accidentelor sunt, în ordinea frecvenţei, conducerea imprudentă sau sub influenţa băuturilor alcoolice, viteza excesivă, depăşirea neregulamentară, neacordare de prioritate pietonilor sau altor vehicule, neasigurare la schimbarea benzilor pe sens, nerespectarea distanţei dintre vehicule şi chiar rularea pe contrasens.


Ultimul accident s-a produs duminica trecută, când Dumitru Cobzaru (27 de ani), din Săvineşti, a fost accidentat de o Dacie, al cărei şofer nu s-a asigurat la efectuarea manevrei de întoarcere.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite