Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Noi sărbători în pandemie. Ce motive au invocat românii ca să iasă din case

0
28 Nov 2020 13:09:03
Autor: Dan Sofronia
Un motiv bizar de a ieşi din casă a fost trecut pe o declaraţie pe proprie răspundere FOTO Politistiiauumor
Un motiv bizar de a ieşi din casă a fost trecut pe o declaraţie pe proprie răspundere FOTO Politistiiauumor

România intră în luna Sărbătorilor de iarnă cu localităţi în carantină din cauza pandemiei de Covid-19. Românii au mai trecut printr-o perioadă festivă a anului, de Paşti şi de 1 Mai, siliţi să stea în case, fără să se adune. Oamenii au invocat tot felul de motive ca să iasă din case, unele dintre ele

Situaţii neobişnuite, unele caraghioase, s-au petrecut prin România în timpul stării de urgenţă, martie - aprilie 2020, în primele luni ale pandemiei de coronavirus. 
 
Au fost altercaţii violente între interlopi, între grupuri rivale de etnici, care se răfuiau între ei şi apoi cu forţele de ordine, infracţiuni de tot felul şi încălcări ale măsurilor de restricţionare a circulaţiei, carantinei sau izolării. 
 
Dincolo de aceste aspecte, unele întâmplări ce au avut loc în judeţul Neamţ pot fi catalogate în genul „Românii au umor“, dintre ele ieşind din „tipare“ una în care protagonistul a dat dovadă că-i mucalit, sătul, probabil, de obligaţiile ce i-au fost impuse prin măsurile de combatere a răspândirii epidemiei. 

Pe 19 aprilie 2020, în mediul virtual apărea o fotografie a unei declaraţii pe proprie răspundere, în care semnatarul, de loc din Piatra Neamţ, dezvăluia un motiv halucinant al plecării de la domiciliu. 
 
Pe tipizatul respectiv, numele de familie era blurat, prenumele era trecut Nicolae, data naşterii... Scorpion, adresa locuinţei Piatra Neamţ, iar locul deplasării România. Iar la motivul deplasării se putea citi: „Sex cu toate femeile singure în această perioadă critică“, în timp ce la rubrica perioada deplasării nu este specificat un interval anume, ci „toată perioada stării de urgenţă“. 
 
Toată această poveste a apărut pe contul „Poliţiştii au umor“, tot aici fiind postate fotografii realizate prin scări de blocuri, conţinutul lor fiind comic prin mesajul transmis, sau prin gravele lacune de ordin gramatical. Iată o mostră: „Cloramină - stropiţi preşul. Vă rugăm nu-l luaţi (cu siguranţă se referă la recipient, nu la preş - n.red.). Mulţumim. Pentru ăla care a furat sticla cu clor a doua oară - de data asta ai luat ţeapă, m-am pişat în sticlă!!!“. 
 

Fractură de picior după o evadare pe cearşafuri din centrul de carantină

Tot la Piatra Neamţ, un bărbat de 35 de ani, a fost protagonistul unui şir de întîmplări care s-au soldat extrem de prost, el alegându-se cu un picior rupt şi dosar penal. Pe 24 martie 2020, sătul de cele şase zile de autoizolare la domiciliu impuse de întoarcerea din Italia, pietreanul a ieşit în oraş şi s-a delectat consumînd băuturi alcoolice. 
 
Pe la ora 17.30 i-a făcut o vizită soacrei, amintindu-şi că avea ceva de împărţit cu ea, iar pe fondul consumului de licori bahice a izbucnit o altercaţie. La un moment dat, femeia, speriată de agresivitatea ginerelui, a sunat la 112, solicitînd intervenţia forţelor de ordine. 
 
„Bărbatul de 35 de ani se afla în autoizolare din 18 martie. A ieşit, a consumat alcool, iar pe fondul acestui consum s-a dus la soacra sa pentru a genera scandal. Aceasta a sesizat autorităţile, iar bărbatul a fost dus la un centru de carantină“, se preciza într-un comunicat al Prefecturii Neamţ. 
 
La imobilul unde este centrul, pietreanul a fost adus încătuşat de un echipaj de poliţie. S-a manifestat agresiv, afirmând că nu doreşte să fie carantinat, dar s-a potolit, toate acestea având loc la ora 18.30.
Peste jumătate de oră, un alt apel la 112, solicita o autosanitară deoarece un bărbat căzuse de la etajul II. Era vorba despre cel care se certase cu soacra şi fusese introdus în centru. 
 
Apoi, avea să se afle şi cum a suferit o fractură deschisă de membru inferior. Încercase să evadeze pe geam, pentru acest lucru legând cearceafurile de pe paturile din cameră, dar acestea au cedat în
momentul în care a început coborârea. Toată peripeţia i-a adus şi un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. 
 
Un alt incident neplăcut, petrecut în perioada situaţiei de urgenţă, a avut loc în cartierul Precista al oraşului Piatra Neamţ, pe 23 aprilie 2020. O defecţiune la o sirenă de alarmare a făcut ca aceasta să sune continuu, timp de 20 de minute, în jurul prînzului, iar sunetul sinistru s-a auzit în mare parte din oraşului, panicând pe cei care l-au auzit. „Nu a fost nici o situaţie de urgenţă ci, pur şi simplu, o defecţiune tehnică”, declara Irina Popa, purtător de cuvânt la ISU Neamţ. 
 

Chef de Paşte, postari pe net şi amenzi de 3,4 milioane de lei

Perioada sărbătorilor de Paşte n-a fost una liniştită pentru forţele de ordine, care au avut misiunea să asigure liniştea publică şi respectarea ordonanţeler militare în Neamţ. S-au comis infracţiuni cu violenţă, au fost depistaţi conducători auto băuţi la volan şi n-au fost respectate restricţiile de circulaţie, astfel că au fost aplicate sancţiuni extrem de mari şi întocmite dosare penale. 
 
Petreceri organizate mai mult sau mai puţin ad-hoc s-au consemnat în oraşele Piatra Neamţ şi Roman, dar în evidenţă iese cea din municipiul străjuit de culmile împădurite Cozla şi Pietricica. Aceasta s-a remarcat prin numărul mare de participanţi şi prin valoarea uriaşă a amenzilor. 
 
O petrecere de Paşte a adus chefliilor sancţiuni pecuniare extreme de mari FOTO Politia Neamţ
 
Conform datelor furnizate de Poliţia Neamţ, pe 19 aprilie, oamenii legii s-au sesizat din oficiu, pe baza unor înregistrări video postate în mediul online, că în cartierul de locuinţe sociale Văleni e mare chef. Nu a fost vreo sesizare a cuiva deranjat de petrecere, dar poliţiştii au început ancheta pe baza filmuleţelor în care se observau grupuri de multe persoane, ce nu respectau prevederile referitoare la distanţarea socială, ascultau muzică la intensitate foarte mare şi consumau diverse licori.
 
Pentru intervenţie a fost solicitat sprijinul luptătorilor de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale, dar cum cine vine pe drumul spre locuinţele sociale este lesne observat de la distanţă, la sosirea forţelor
de ordine nu mai era nimeni în zonă. Verificările au continuat, iar pe 20 aprilie a fost stabilită identitatea persoanelor participante la chef, fiind dispuse amenzi foarte mari. 
 
„Pentru faptele constatate, poliţiştii au aplicat 24 de sancţiuni pentru încălcarea măsurilor dispuse de
ordonanţele militare, în cuantum total de 320.000 de lei şi 23 de sancţiuni contravenţionale pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice conform Legii 61/1991 republicată, în valoare totală de 20.000 de lei“, se arata într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ. La un simplu calcul, fiecare dintre cei 24 de participanţi s-a ales cu o amendă de peste 14.100 de lei.
 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Odek, spaima contrabandiştilor. Ce a descoperit câinele-poliţist la o percheziţie
 
Clanul interlop Capră: şantaj, camătă şi teroare. „Ne-a ameninţat că ne violează copiii, iar pe femei le scoate la stradă“
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările