Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

O nouă expediţie în Himalaya cu alpinişti din Neamţ. Planuri pentru optmiarul Cho Oyu, vârful cucerit de Ticu Lăcătuşu

0
11 Apr 2016 18:39:58
Autor: Florin Jbanca
Ionuţ Ştefănescu pe Island Peak, în Himalaya (2014)FOTO facebook/Ionuţ Ştefănescu
Ionuţ Ştefănescu pe Island Peak, în Himalaya (2014)FOTO facebook/Ionuţ Ştefănescu

Doi alpinişti din Piatra Neamţ vor să cucerească vârful Himalayan Cho Oyu (8201 m), într-o expediţie care va avea loc în toamnă.

Alpiniştii Ionuţ Ştefănescu şi Adrian Laza, ambii din Piatra Neamţ, pregătesc în această perioadă detaliile unei expediţii în Himalaya, care are ca ţintă escaladarea vârfului Cho Oyu (8201 metri), al şaselea cel mai înalt vârf mondial. 
 
Cei doi au mai făcut echipă şi în urmă cu doi ani, într-o expediţie alături de Marin Amarinei, Ciprian Chelariu, Iulian Petre (din Piatra Neamţ) şi băcăuanul Ştefan Teodoru ce avea ca ţintă ascensiuni pe trei piscuri din Himalaya: Mera Peak (6.476 metri), Island Peak (6.100 metri) şi Baruntse (7.162 metri), vârf atins de Ionuţ Ştefănescu pe 5 noiembrie 2014, o premieră pentru România. 
 
„Eu mă ghidez după un proverb arican care sună cam aşa: «Dacă vreo să ajungi repede, du-te singur, dacă vrei să ajungi departe, mergi împreună cu cineva». De data asta o să merg în echipă cu Adrian Laza, iar singura problemă este de asigurare a costurilor de expediţie, de circa 20.000 de dolari“, spune Ionuţ Ştefănescu.
 
Expediţia se va desfăşura în luna septembrie şi va dura 4 săptămâni, timp în care cei doi alpinişti şi-au programat traseul spre optmiarul himalayan.
 
„Expediţia aceasta vine după proiectele Aconcagua şi Baruntse, din 2014. Cho Oyu nu este un vârf tehnic şi e situat la distanţă scurtă de Everest, în regiunea Khumbu pe zona nepaleză de.a lungul graniţei cu Tibetul. Mi-am dorit foarte mult să ajung în Tibet şi asta e o oportunitate“, mai spune alpinistul pietrean.
 
În urmă cu 18 ani, vârful Cho Oyu a fost cucerit de Ticu Lăcătuşu în urma unei expediţii în care nu a folosit oxigen suplimentar într-o zonă recunoscută pentru aerul rarefiat. 
 
Pe aceeaşi temă:
 
Expediţie ca în filme în Himalaya pentru şase români: semnele rele de pe munte şi cum au salvat de la moarte două alpiniste spaniole
 
FOTO Premieră românească în Himalaya, în condiţii dramatice. Un singur alpinist din grup a ajuns pe vârful Baruntse
 

Şase români, singurii alpinişti din lume care au răzbit în iadul alb din Himalaya şi au cucerit un vârf imposibil

 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările