Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Omorât în drumeţie de „bărzăuni“ sau „lupii albinelor“. Cauza agresivităţii viespilor sălbatice

2
5 Jul 2022 13:00:41
Autor: Dan Sofronia
Viespile sălbatice sunt agresiveîn perioadele caniculare FOTO www.muntesiflori
Viespile sălbatice sunt agresiveîn perioadele caniculare FOTO www.muntesiflori

Un bărbat, care a plecat cu mai mulţi prieteni într-o drumeţie prin pădurile din zona comunei Tarcău, şi-a pierdut viaţa după ce a fost atacat de viespi sălbatice

 
Zilele de la sfârşitul săptămânii trecute au fost nefaste în judeţul Neamţ, consemnându-se accidente ruriere cu
victime rănite, incendii de locuinţe, precum şi decesul a patru persoane, trei dintre ele prin înec. 
 
De o moarte stupidă a avut parte un ieşean, care, pe data de 3 iulie, plecase într-o drumeţie prin pădurile din zona comunei Tarcău. La un moment dat, în jurul orei 14.00, el a fost atacat de viespi sălbatice.
 
În limbaj popular li se mai spune „bărzăuni“ sau „lupii albinelor“, specie care devine agresivă mai ales în perioade caniculare. Bărbatul de 51 de ani a intrat în stop cardio-respirator şi nu a răspuns la manevrele de resuscitare efectuate de cadrele medicale. 
 
„Din primele cercetări efectuate de poliţişti a reieşit că, bărbatul în cauză, deţine un teren pe raza comunei Tarcău şi s-a deplasat la această locaţie, împreună cu mai multe persoane. În jurul orei 14.00, acesta ar fi plecat într-o drumeţie, iar în apropierea râului Tarcău, ar fi fost înţepat de viespi. La faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje medicale“, a transmis Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ. 
 
Conform uzanţelor, a fost întocmit dosar penal, pentru a se stabili circumstanţele producerii evenimentului. Astfel de atacuri ale viespilor sălbatice s-au mai consemnat în Neamţ, de pătimit având mai ales turiştii care urcau pe Ceahlău. În august 2015, până pe data de 11, au fost nu mai puţin de 18 cazuri la care au intervenit salvamontiştii, cele mai multe, cinci, fiind în ziua menţionată. 
 
„Insectele sunt deosebit de agresive din cauza temperaturii ridicate, cât şi din cauza traficului intens de pe trasee. Credem că este vorba de specia de viespi denumită «lupul albinelor», care-şi dezvoltă coloniile în pământ şi sunt mai mari decât viespile comune. Îşi fac cuibul în apropierea traseelor şi a
locurilor de popas, asta şi din cauza resturilor alimentare care rămân în urma turiştilor“, declara Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. 
 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Urmărire nocturnă în Cheile Bicazului, până la Lacul Roşu. Şofer prins de două ori cu alcoolemii record
 
Spagă de 108.000 de euro adunată de un director de Ambulanţă în doar câteva zile. „Frăţia“ infracţională

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Claudius serban
5.07.2022, 13:26:19

In Romania nu exista specia de viespe denumita "Lupul Albinelor". Este specifica insulelor japoneze, ca idee. Ce vedeti acolo se numesc barzauni.

+2 (2 voturi)
Ionel Marcu
5.07.2022, 19:14:14

Bărzăuni, da, nu le mai spuneți „bondari”! Iar „lupul albinelor” într-adevăr trăiește în Japonia, sper că n-au ajuns și la noi, ca blestemata de „Varoa Iacobsonii”, adusă de ruși din orientul Îndepărtat..

Modifică Setările