Paşte 2015: slujbe speciale de Înviere la mănăstirile din Neamţ. Unde se citesc Evangheliile în zece limbi şi ce pregătiri se fac pentru pelerini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paşte 2015. Monahii care vieţuiesc în cele 79 de mănăstiri şi schituri ortodoxe din judeţul Neamţ se pregătesc de cel mai frumos moment religioase din an, slujba de Înviere a Domnului. An de an, de Paşte, mii de credincioşi vin să ia lumină din aceste locuri încărcate de spiritualitate şi departe de forfota urbană.

Paşte 2015: mănăstiri şi schituri în zona Târgu Neamţ

Credincioşii care doresc să asiste la slujba de Înviere şi să ia Lumina Sfântă la una dintre mănăstirile din Neamţ se pot orienta spre lăcaşurile situate în zona oraşului Târgu Neamţ, unde este cea mai mare densitate de mănăstiri şi schituri ortodoxe din judeţ.  

Căutată în perioada Paştelui este Mănăstirea Neamţ, situată pe raza comunei Vânători Neamţ, cea mai veche ṣi însemnată aṣezare monahală din Moldova, denumită ṣi „Ierusalimul Ortodoxiei Române”. 

„Biserica este pregătită pentru acest moment, fiind înveşmântată ca o mireasă. După slujba Învierii, din timpul nopţii, se face curat în biserică şi se pune altă îmbrăcăminte la Sfânta Masă şi sfintele icoane. De asemenea, se scot anumite obiecte de cult care se folosesc doar la Crăciun şi la Învierea Mântuitorului”, spune stareţul mănăstirii Neamţ, părintele arhimandrit Benedict Sauciuc.

Harta mănăstirilor şi schiturilor din judeţul Neamţ (sursa: crestin-ortodox.ro)

image

Pelerinii care se îndreaptă spre mănăstirea Neamţ de Paşte vor avea ocazia şi în 2015 să asiste la Învierea a doua, de duminică, la un moment special în care preoţii ies din Sfântul Altar şi citesc Evangheliile în mai multe limbi. 

„Anul acesta se vor auzi, probabil, 8-10 limbi, dar am avut în anii din urmă şi Evanghelii citite în 13-15 limbi. Se aminteşte astfel despre faptul că Hristos a trimis apostolii să predice Evanghelia la toate neamurile pământului. La noi au venit ruşi, francezi, evrei, germani, sau persoane de alte confesiuni, cum ar fi catolici, interesaţi de slujbele din Săptămâna Mare, pentru experienţă duhovnicească”, mai spune stareţul Benedict Sauciuc.

Conform tradiţiei de la Mănăsirea Neamţ, după slujba Învierii Domnului sunt oferite pacheţele cu alimente, iar masa oficială de Paşte are loc duminică, la ora 15.30, după slujba Învierii a doua.

Cei care doresc să petreacă minivacanţa aici au la dispoziţie 50 de camere la Centrul Social-Cultural din apropiere, la preţul de 15 euro/noapte. 

Paşte 2015 la mănăstirile Agapia şi Văratec 

Mănăstirile de maici Agapia şi Văratec, situate în comuna Agapia, la circa 10 kilometri de Târgu Neamţ, sunt destinaţii consacrate de pelerinaj pentru cei care caută liniştea sărbătorilor şi frumuseţea slujbelor de Înviere. 

Se poate găsi cazare de Paşte în satul mănăstiresc de la Agapia, la preţuri cuprinse între 50 şi 100 de lei/noapte, dar şi la cele 20 de pensiuni din zonă. În funcţie de confortul camerelor, preţurile sunt cuprinse între 70 şi 120 de lei/noapte. 

Obiceiuri rare de Paşte: peşte în loc de miel la Sihăstria 

În aceeaşi zonă a judeţului sunt situate şi alte mănăstiri sau schituri căutate în aceste zile: Sihăstria, Sihla, Secu sau Horaiţa. La Sihăstria, în meniul de Paşte mielul este înlocuit cu peştele, deoarece aici nu se consumă niciodată carne. Cei care ajung aici trebuie să ştie că slujbele respectă tipicul aproape ca la muntele Athos. 

Lăcaşuri pe lângă care se mai găsesc locuri de cazare de Paşte sunt şi mănăstirile Petru Vodă (comuna Poiana Teiului), Durău (comuna Ceahlău), Pângăraţi sau Bistriţa (ultimele două situate în apropiere de Piatra Neamţ).  

image
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite