Performanţa unică a elevilor medaliaţi cu aur la un concurs organizat de NASA. Nava care a uluit juriul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa adolescenţilor care a obţinut laurii în SUA FOTO Facebook
Echipa adolescenţilor care a obţinut laurii în SUA FOTO Facebook

Echipa formată din liceeni de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ a obţinut medalia de aur la competiţia Space Settlement Contest, care este organizată de NASA

Unsprezece liceeni de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“, sub coordonarea profesorului Grigoruţă Oniciuc, au obţinut medalia de aur la  Space Settlement Contest, competiţie organizată de NASA, în Statele Unite, la care, în acest an, au participat aproximativ 17.000 de competitori din întraga lume, cu peste 3.800 de proiecte. 

Cel al echipei din Neamţ s-a intitulat „Neves“, fiind vorba despre o navă spaţială, care să poată funcţiona pe o perioadă nelimitată în spaţiu. Despre rezultatul de excepţie al elevilor din Piatra Neamţ s-a aflat în luna aprilie a acestui an, iar festivitatea de premiere are loc pe 27 şi 28

mai 2022, la Washinton, la sediul agenţiei. 

Numai că, liceenii aveau o mare problemă, costurile pentru a ajunge şi sta câteva zile în Statele Unite, circa 35.000 de euro, fiind cu mult peste posibilităţile familiilor şi unităţii de învăţământ. N-au fost ajutaţi de autorităţi, doar Primăria Piatra Neamţ acordându-le câte 3.000 de lei, pentru a ajunge în Luxemburg, pe 9 mai, de Ziua Europei, unde au prezentat proiectul „Neves“. 

Din fericire, pe ultima sută de metri, minunea s-a produs. „Am reuşit, graţie unor sponsori, să adunăm suma necesară plecării. Ne-au ajutat tot felul de persoane, firme găsite de părinţi prin Neamţ şi în ţară. Una dintre ele, din Anglia, ne-a sponsorizat cu 7.000 de euro. În demersurile noastre am găsit sprijin şi la un ministru din actuala guvernare. Decolarea este pe 25 mai 2022, de la Otopeni“, a declarat

Grigoruţă Oniciuc, directorul liceului.

Neves, un proiect vizionar

La Washinton, urmează ca echipa să-şi prezinte proiectul în plenul ceremoniei organizate de către Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială, la care vor participa reprezentanţii staff-ului agenţiei, cercetători în domeniu şi astronauţi de renume mondial. În anii din urmă, adolescenţii de la „Rareş“ au mai participat la trei ediţii ale întrecerii mondiale. 

Cei 11 liceni care au conceput naveta spaţială sub îndrumarea profesorului Oniciuc şi au obţinut aurul sunt: Alexandru Apostol, ştefan  Armeanu, Tudor Bărbieru, Alexandru Berea, Traian Bistriceanu, Ilinca Cristescu, David Gheorghiu, Iancu Matei Scurtu, Theodor Lupaşcu, Mircea Verdeanu şi Tudor Zăgărin.  

neves1

Nava este concepută pentru ca echoajul să poată trăi în spaţiu nelimitat FOTO Facebook

Tema competiţiei a fost conceperea unei nave spaţiale, ai cărei membri să poată trăi în spaţiu pe o

perioadă nelimitată. Proiectul „Neves“ a fost conceput şi structurat ţinând cont de detalii ce au însemnat proiectare, organizare socială, asigurarea hranei, regenerarea resurselor etc. „Munca

acestor copii a fost colosală“, a detaliat directorul colegiului. Nava este alcătuită dintr-un modul central şi altele cu un rol de transport, hrană, cercetare. 

„Pentru mine şi pentru toţi colegii este o realizare enormă să putem arăta la NASA şi lumii ce am putut să facem“, a declarat Alexandru Apostol, înaintea decolării spre SUA. Membrii echipei de la Colegiul „Rareş“ nu-şi vor contiua studile universitare în România, ei dorind să devină studenţi la facultăţi de prestigiu din Europa sau din Statele Unite ale Americii. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Exhumare a copiilor morţi la „orfelinatul groazei“. Sute de orfani au murit aici, în condiţii suspecte, în comunism

File de jurnal din toiul războiului. O ucraineancă refugiată a găsit „pacea“ la Mănăstirea Văratec

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite