Petiţie pentru canonizarea părintelui Iustin Pârvu, care a stat 20 de ani în temniţele comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa online pentru canonizarea părintelui Iustin Pârvu, de la Mănăstirea Petru Vodă, din judeţul Neamţ, are deja peste 1.000 de semnatari. Iniţiatorii cer deshumarea, la şapte ani, a părintelui care a ctitorit cele două mănăstiri de la poalele Ceahlăului.

În mediul virtual, chiar în prima zi a acesteri luni, a fost postată o petiţie prin care se cere deshumarea părintelui Iustin Pârvu, fost luptător anticomunist şi ctitor al mănăstirii Petru Vodă, din comuna Poiana Teiului, judeţul Neamţ. 

Petiţia nu a fost asumată de cineva anume, fiind semnată „Un grup de credincioşi, următori ai învăţăturilor Părintelui Iustin“. 

Cel mai probabil, petiţia a fost lansată în această lună pentru că monahul s-a născut pe 10 februarie 1919, iar în 2020, pe 16 iunie, se împlinesc 7 ani de la trecerea la cele veşnice a celui considerat duhovnicul Moldovei şi apreciat în întreaga ţară.

Pe internet, petiţia a strâns deja peste o mie de susţinători, fiind semnată de persoane din toată ţara. 

În conţinutul cererii se expun şi câteva motive care argumentează scopul urmărit de iniţiatori: „Anul acesta, pe 16 iunie, se împlinesc 7 ani de la trecerea la Domnul a părintelui Arhimandrit Iustin Pârvu, ctitorul şi duhovnicul celor două mânăstiri de la Petru Vodă, judeţul Neamţ. Cât a fost în viaţă, părintele devenise un far călăuzitor pentru miile şi zecile de mii de credincioşi care i-au trecut pragul chiliei; un îndrumător duhovnicesc care sfătuia, spovedea, se ruga sau dădea binecuvântări până la 17 ore pe zi; un stâlp al Ortodoxiei şi al românismului de care se loveau valurile agresive ale ecumenismului şi secularizării contemporane“.

Semnatarii petiţiei menţionează apoi că multe au fost minunile pe care le-a împlinit Dumnezeu prin Părintele Iustin cât a trăit şi că multe sunt şi cele care se fac la mormântul său. 

„Având în vedere toate acestea (...), rudele, ucenicii şi credincioşii care îl iubesc şi cinstesc pe

vrednicul de pomenire Arhimandrit Iustin Pârvu, solicităm deshumarea celui ce ne-a fost îndrumător şi exemplu de vieţuire ortodoxă, cu ocazia oficierii slujbei de pomenire de 7 ani. Solicităm să se scoată la

lumină trupul Părintelui Iustin, iar în cazul în care se va dovedi că are sfinte moaşte (trup întreg sau oseminte cu caracteristici specifice sfinţilor), cerem să li se acorde cinstea cuvenită, să fie aşezate într-o raclă, într-un baldachin special amenajat şi expuse spre închinare!“, precizează iniţiatorii. 

Ca argumente pentru deshumare este pomenit faptul că unei rude apropiate (un nepot) i s-a arătat părintele, spunându-i: „La 6 ani şi jumătate să mă scoateţi afară“, iar alţi credincioşi l-au visat stând în afara mormântului şi zicându-le să vină la el când au nevoie de ajutor.

Mănăstirea Petru Vodă s-ar opune

Alt motiv al demersului ar fi tradiţia bisericească de deshumare şi îngrijire a rămăşiţelor trupeşti sau a trupului întreg al celor dovediţi a fi dăruiţi de Dumnezeu cu sfinţenie. Iniţiatorii încheie astfel: 

„Cei care susţin demersul nostru sunt rugaţi să semneze această petiţie! Paginile cu numele semnatarilor vor fi printate şi trimise celor abilitaţi (Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi Mânăstirii Petru Vodă)“. 

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei precizează, legat de acest subiect, că obştea mănăstirii de la poalele Ceahlăului nu este de acord cu deshumarea sau cel puţin nu în acest moment.

„Stareţul şi obştea Mănăstirii Petru Vodă nu iau în calcul acest lucru, adică nu vor cere binecuvântare arhierească pentru deshumare. Şi nu cred că această petiţie le va schimba opinia”, a declarat, pentru mesagerul.ro., părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei. 

Cât priveşte canonizarea cuiva, adică trecerea în rândul sfinţilor, procesul este unul îndelungat şi presupune mai multe etape de evaluare din partea înalţilor ierarhi ortodoxi. 

Biserica Ortodoxă a fixat mai multe criterii, între care cercetarea în amănunt a vieţii, a învăţăturii,

moartea martirică, mucenicia, adică suferinţa pentru Hristos, sfârşirea prin moarte pentru credinţă etc.

Alte dovezi pentru declararea sfinţeniei sunt mărturisirea neînfricată a dreptei credinţe în faţa oricărei

ameninţări; viaţa sfântă, fără prihană, însoţită de faptele milei trupeşti şi ale milei sufleteşti, cea mai înaltă trăire morală şi religioasă; darul facerii de minuni din această viaţă sau după moarte, săvârşirea

minunilor fiind socotită ca al patrulea semn al sfinţeniei, etc. 

Paşii către canonizare mai presupun întocmirea şi prezentarea raportului Comisiei de studii şi investigaţii, aprobarea acestuia de către Sfântul Sinod, hotărârea de a se proceda la canonizarea solemnă, întocmirea vieţii şi a slujbei sau canonului sfântului şi aprobarea lor de către Sfântul Sinod şi înfăţişarea icoanei sfântului şi aprobarea ei.

Încarcerat la Văcăreşti, Jilava, Aiud, Gherla, Piteşti şi muncă silnică în mina de la Baia Sprie

Mănăstirea Petru Vodă a fost închinată martirilor din închisorile comuniste

Imagine indisponibilă

Recunoscut drept urmaş al părintelui Cleopa, de la Mănăstirea Sihăstria, Iustin Pârvu s-a născut pe 10 februarie 1919, în satul Poiana Largului, comuna Călugăreni, judetul Neamt. 

A participat împreună cu Divizia 4 Vânători de Munte la luptele din cel de-al Doilea Război Mondial, ajungând pînă la Don. În 1945, a fost arestat şi condamnat la 12 ani închisoare, pedeapsa prelungindu-se până în 1964, fiind încarcerat la Suceava, Văcăreşti, Jilava, Aiud, Gherla, Piteşti, muncă silnică executând în mina de la Baia Sprie. 

În 1992 a început construirea lăcaşului de la Petru Vodă, spunând că ideea zidirii unei mănăstiri l-a făcut să treacă mai uşor peste cumplitele suferinţe din temniţele regimului totalitar. 

Începând din 2002 a ctitorit mai multe aşezăminte monahale, Schitul de la Aiud şi Mănăstirea Poarta Albă, ridicată în memoria deţinuţilor care au pierit la lucrările Canalului Dunăre - Marea Neagră. A decedat la 16 iunie 2013, fiind îngropat în cimitirul mănăstirii din Munţii Neamţului. 

Mănăstirile Petru Vodă şi Paltin sunt ctitorii ale părintelui Iustin, fiind lăcaşuri ce atrag zeci de mii

de peleri anual. Prima dintre ele atrage şi pentru caracterul memorial, ea fiind dedicată martirilor din temniţele regimului comunist. 

La Petru Vodă este înhumat preotul Gheorghe Calciu-Dumitreasa, nume relevant al ortodoxiei româneşti contemporane şi poetul Radu Gyr (reînmormântat). Lăcaşul, având hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavrii, a fost înfiinţat în anul 1991, într-o poiană din Munţii Stânişoarei.

În ceea ce priveşte Mănăstirea Paltin, ea are hramul Acoperământul Maicii Domnului şi a fost ctitorită în 1993, pentru a deservi aşezăminte sociale.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite