Pieţarii din Neamţ se revoltă după anii de stat în corturi: „Acolo nu intră Covidu'?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comercianţii nu mai vor să vândă în corturi, aşa cum au făcut-o ani în şir, după ce, în 2014, piaţa a ars FOTO Dan Sofronia
Comercianţii nu mai vor să vândă în corturi, aşa cum au făcut-o ani în şir, după ce, în 2014, piaţa a ars FOTO Dan Sofronia

Comercianţii din Neamţ acuză că în cazul deciziei de a închide pieţele s-a judecat cu jumătăţi de măsură, supermark-urile fiind favorizate, deşi sunt mult mai aglomerate.

Asigurările date de autorităţile din Piatra Neamţ, cum că vor fi asigurate condiţii decente de vânzare a produselor în corturile ce urmează a fi instalate în apropierea Pieţei Centrale (care urma să fie închisă astăzi), au stârnit revolta comercianţilor, care-s decişi să nu părăsească incinta. 

În dimineaţa de luni, 9 noiembrie, în jurul orei 09.00, chiar a izbucnit o revoltă a acestora, peste o sută de persoane scandând „Nu ieşim!“, „Nu ieşim afară!“, atunci când reprezentanţii societăţii care administrază piaţa au încercat să le distribuie noile spaţii situate afară şi să explice că măsura trebuie aplicată, dat fiind contextul epidemiologic. 

Oamenii au mai spus că au experienţa anilor trecuţi când, după ce Piaţa Centrală din Piatra Neamţ a ars în totalitate într-un incendiu catrastofal din noaptea de 20/21 iulie 2014, au fost nevoiţi să lucreze afară şi iarnă, şi vară, până ce a fost dat în folosinţă noul imobil în 2018. 

„Nu avem toţi loc afară, vine iarna, o să ningă, vine îngheţul. Şi aşa piaţa are puţini clienţi, în anii de după incendiu clienţii fideli, care ne căutau, renunţând să mai vină aici, deoarece s-au obişnuit să cumpere din altă parte. Numai noi ştim cum a fost să stăm în ploaie, zăpadă şi ger în anii când se reconstruia clădirea. Şi aşa plătim chirii mari“, opinau comercianţii. 

La unison, oamenii erau nemulţumiţi că măsura nu se aplică şi supermarket-urilor, despre care spuneau că sunt prea multe într-un oraş cu vreo 100.000 de locuitori, că aceste locuri sunt mult mai aglomerate decât piaţa. 

Alt motiv de furie a fost atunci când s-a aflat că în oraşele Târgu Neamţ şi Roman, închiderea nu va fi operată: „De ani şi ani, toţi oficialii oraşului şi judeţului vin prin piaţă când au nevoie, la alegeri. În rest, toţi în păr pe la inaugărări de supermarket-uri. Numai ei crează locuri de muncă... Avem mici afaceri de familie, numai noi ştim cât muncim să avem ceva profit şi pentru asta plătim chirii şi tot felul de taxe. La Târgu Neamţ şi la Roman de ce se poate şi la Piatra Neamţ, nu?“.

Micii întreprizători mai susţineau că noul primar a venit în piaţă doar să pună afişe că se închide, nu a stat de vorbă cu oamenii şi că vor boicota decizia, una care nu va duce decât la falimentarea lor.

Măsuri contestate de comercianţi

„N-au decât să deschidă geamurile din lateralul clădirii, dacă se consideră că aşa fuge coronavirusul din incintă, sau să restricţioneze accesul. Dacă ne mută în corturi, nu-i tot spaţiu închis? Acolo nu intră

Covidu'? Plus că se poate verifica, nimeni dintre cei care vând în piaţă nu a fost depistat pozitiv de atâtea luni“, spun oamenii. 

Anterior protestului, Primăria Piatra Neamţ anunţa că, având în vedere măsurile pentru prevenirea şi

combaterea infectării cu virusul Covid-19 impuse prin Hotărârea nr. 52 din 05.11.2020 a CNSU, referitoare la suspendarea activităţii pieţelor agroalimentarea în spaţii închise, se vor lua măsuri care să facă posibilă activitatea din Piaţa Centrală „Sfântul Gheorghe“ şi în perioada următoare. 

Astfel, pe terenul din faţa clădirii vor fi zece corturi unde îşi vor desfăşura activitatea 20 de comercianţi

de produse lactate, producătorii de produse de panificaţie, dar şi cei care vând miere de albine şi ouă. În zona din spatele imobilului urmează să se monteze, până la sfârşitul acestei săptămâni, patru 

corturi mai mari, cu dimensiuni de 60 de metri pătraţi, în acestea urmând a fi relocaţi cei cu legume şi fructe. 

În ceea ce-i priveşte pe comercianţii de carne, ei ar trebui mutaţi în spaţiile rămase libere din zona de vânzare peşte, în incinta pieţei vor fi staţii de depozitare a mărfurilor pentru a fi protejate de îngheţ şi ar trebui amenjate trasee separate dus-întors spre toalete. 

„Trăim vremuri complicate, în care sănătatea şi viaţa oamenilor sunt priorităţi zero. În acelaşi timp, trebuie să ne adaptăm rapid la toate măsurile impuse de condiţiile epidemiologice dificile. Astfel, în contextul închiderii pieţelor, am identificat cele  mai bune soluţii pentru ca producătorii să îşi poată

vinde marfa, iar pietrenii să se poată aproviziona cu produse de calitate. Îmi doresc ca banii pietrenilor să rămână în economia locală şi voi lua toate măsurile pentru ca acest lucru să fie în continuare

posibil“, a declarat primarul Adrian Carabelea. 

Edilul mai susţinea că, pe lângă măsurile care să asigure prezenţa producătorilor în Piaţa

Centrală, în perioada următoare va fi creată o platformă online de tipul celor „food delivery“, prin care angajaţii societăţii Urban, cea care administrează piaţa, să livreze produse comandate de pietreni. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Gestul altruist al unui jandarm trecut prin iadul Covid-19

Directorul unei fabrici unice în România, ucis de Covid-19. Conducea Petrocartul, locul care transforma în comunism bancnotele uzate în hârtie igienică

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite