Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Poliţia vrea să afle cine a amplasat monolitul într-o zonă protejată de lângă cetatea dacică Petrodava

2
2 Dec 2020 15:11:27
Autor: Dan Sofronia
Câteva zile a dăinuit pe culmea Bâtca Doamnei ciudata structură. FOTO Ziarpiatraneamt.ro
Câteva zile a dăinuit pe culmea Bâtca Doamnei ciudata structură. FOTO Ziarpiatraneamt.ro

Au început demersurile pentru identificarea proprietarului terenului de lângă cetatea Petrodava, pentru a se afla dacă ştie ceva despre bizara construcţie.

Apărut din senin în imediata apropiere a oraşului Piatra Neamţ, pe o culme de la Bâtca Doamnei, în apropierea cetăţii dacice Petrodava, un aşa-numit monolit, similar cu cel descoperit în deşertul Utah, a dispărut, la fel de bizar, ca în cazul „fratelui“ american. 
 
Cu toate acestea, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Neamţ continuă demersurile pentru a afla cine e proprietarul terenului cu pricina, dacă ştie ceva despre ciudata construcţie, alt aspect care va fi verificat fiind dacă s-au adus distrugeri în zona de protecţie a sitului arheologic cetatea Petrodava. 
 
„Am început demersurile pentru identificarea proprietarului terenului unde a fost amplasată respectiva construcţie, care a stârnit un interes major din partea presei şi a opiniei publice. 
 
Vrem să-l întrebăm dacă ştie ceva despre aşa-zisul
monolit apărut pe terenul său, dacă are vreo legătură cu el sau dacă are vreun indiciu despre cine l-a amplasat acolo. 
 
În ceea ce ne priveşte pe noi, dorim să stabilim dacă s-a adus vreo distrugere în zona de protecţie a sitului arheologic cetatea dacică Petrodava. Consider că nu a fost o agresiune majoră, deoarece groapa săpată pentru construcţie nu este pe ruinele cetăţii antice, ci în zona de protecţie a ei“, a declarat Rocsana Josanu, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Neamţ. 
 
Managerul acestei instituţii a afirmat că şi Poliţia face cercetări în acest caz, deoarece a fost o lucrare ilegală într-un loc protejat, care trebuia să aibă un aviz de la Direcţia pentru Cultură sau de la  ministerul de resort. 
 

Autorii, probabil nişte tineri teribilişti

Sursa citată consideră că „autorii“ sunt nişte tineri teribilişti, care în demersul lor au avut ca sursă de inspiraţie descoperirea din această lună a ceea ce s-a spus că ar fi un monolit, în deşertul american Utah. 
 
Dincolo de toate aceste aspecte, Rocsana Josanu a opinat că o surpriză plăcută a fost faptul că zona cetăţii dacice Petrodava a fost un punct de interes în aceste zile, foarte mulţi locuitori din Piatra Neamţ şi din împrejurimi urcând pe culmea unde este amplasată, antica fortăreaţă revenind în actualitate, simplul fapt că s-a discutat despre ea fiind benefic. 
 
După cum se ştie, aşa-zisul monolit din deşertul american Utah a fost descoperit pe 18 noiembrie, fiind observat dintr-un elicopter şi a dispărut peste patru zile, în timp ce despre bizarul obiect de pe culmea de lângă Piatra Neamţ au apărut informaţii pe 26 noiembrie, dispărând şi el în noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie 2020. 
 
Structura de lângă cetatea dacică avea aproximativ patru metri, era confecţionată din tablă, cu secţiune triunghiulară, iar una dintre feţe era îndreptată spre Ceahlău. Ca să intrige şi mai mult, pe toată structura de metal se puteau observa spirale, ele fiind realizate cu o pânză de flex. 
 
Descoperirea de pe dealul Bâtca Doamnei a stârnit interes maxim, relatări pe această temă apărând în mai toată media românească, dar şi internaţională. Daily Mail a scris: „Acum un misterios monolit în stilul Arthur C. Clarke a apărut în România după ce o inexplicabilă structură din metal a dispărut din
Utah - deci, cine (sau ce) a pus-o acolo?“ 
 
Sky News a preluat informaţia despre monolitul din apropiere de situl arheologic al cetăţii Petrodava, la fel TMZ, The Sun, Mirror şi The Telegraph. 
 

„Extratereştrii ne vor pe noi şi pe americani, popoarele superioare de pe Pământ“

Şi în mediul virtual au fost nemunărate comentarii, mai mult sau mai puţin pertinente, unele hâtre peste poate, dovenid cât de mucaliţi sunt „autorii“ şi diverse luări de poziţie. Despre acest caz a luat „atitudine“, pe Facebook, Adrian Carabelea, primarul oraşului Piatra Neamţ:
 
Ciudata construcţie a fost amplasată într-o zonă protejată FOTO Observator FM

„Universul a ales: zilele acestea oraşul nostru este din nou în atenţia lumii şi de data aceasta nu e nimic de groază, nimic înfricoşător. (...) Dincolo de teoriile conspiraţiei care pot fi tentante, aş vrea să vedem această întâmplare ca pe o dovadă în plus că oraşul nostru este special. Pentru pământeni şi (poate) nu numai“.
 
Alte opinii sunau astfel: „Ar trebui să se autosesizeze şi cei de la ANAF... De unde au avut bani glumeţii să cumpere atâta tablă de inox“; „A început să iasă ţuica de zarzăre şi maldavii i-au făcut «monolit». Stai numa, numa, când o începe aia de prune de toamnă să vezi atunci «monoliţi» răsăriţi ca prazu' la olteni“.
 
O selecţie a comentariilor apărute pe tema menţionată a făcut şi Ziarpiatraneamt.ro, semnatarii lor fiind la fel de ironici şi comici, vorbindu-se de conspiraţii, radiaţii, antene 5 G, Bill Gates, cip-uri sau extratereşti:
 
„Cu ajutorul lui se vor transmite radiaţii, spre cip-urile instalate odată cu vaccinul Covid. Pentru a ne putea proteja, trebuie să purtăm căciuli de plumb, cu moţ de cupru“; „Este antena 5G care a răspândit Covidul în toata lumea. Aşa a zis Arsenie Boca!“; „E al doilea „descoperit. Primul a fost în America acum vreo săptămână, în Utah. E clar: extratereştrii ne vor pe noi şi pe americani, popoarele superioare de pe Pământ“. „Nu suntem singuri în univers!“; „La anu o să fie coadă de babe la pupat monolit“. 
 
Vă recomandăm să mai citiţi:
 
Monolitul misterios din Utah a avut primii vizitatori după ce detectivii online au identificat locul unde se află 
 
Cel mai mare monolit din lume. Muntele din Australia cu lungimea de 8 kilometri

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Azzumbo Jo
2.12.2020, 15:43:13

Termenul monolit provine din greaca veche. mono = unul, singur si lithos = piatra Ce numeste presa romaneasca "monolitul de la Piatra Neamt" este o hidosenie de tabla sudata grosolan si finisata cu flexul. Termenul corect ar fi ramolit. Vine de la Tariceanu, care chiar seamana foarte mult cu obiectul in chestiune.

+4 (4 voturi)
kalu kalu
2.12.2020, 16:08:30

la luat baietii mooo. Sa face si ei un ban, sa mananca si gura lor praleo !!!

+1 (1 vot)
Modifică Setările