Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Poliţist decorat de Carmen Dan în ultima zi de mandat la şefia MAI. Anul trecut, agentul şef fusese mustrat de superiori şi considerat erou de comunitatea locală

0
18 Jul 2019 15:19:58
Autor: Florin Jbanca
Agentul şef principal Ovidiu Busuioc, premiat la sediul M.A.I FOTO: IPJ Neamţ
Agentul şef principal Ovidiu Busuioc, premiat la sediul M.A.I FOTO: IPJ Neamţ

Un poliţist cu 15 ani vechime în sistem a fost premiat de Carmen Dan în ultima zi de mandat al acesteia în fruntea Ministerului Administraţiei şi Internelor. Anul trecut, poliţistul fusese cercetat disciplinar de superiori, apărat de liderii sindicali şi considerat erou de comunitatea locală.

Agentul şef principal de poliţie Ovidiu Busuioc s-a aflat marţi, 16 iulie, printre lucrătorii MAI premiaţi de Carmen Dan în ultima ei zi la şefia Ministerului Administraţiei şi Internelor. În total, 40 de angajaţi (poliţişti, pompieri, jandarmi, piloţi) au fost recompensaţi pentru profesionalismul şi actele de eroism cu care şi-au îndeplinit atribuţiile.
 
Ovidiu Busuioc a primit Emblema de Onoare pentru modul în care a intervenit pentru a aplana un scandal petrecut pe 5 iulie 2018. În acea seară, poliţistul a avut curajul să intre între două grupuri de romi care se răfuiau cu bâte şi topoare pe o stradă din Târgu Neamţ. Singur între 50 de persoane violente, agentul şef a făcut uz de armă, trăgând cinci focuri de avertisment în plan vertical.
 
Modul său de intervenţie nu a fost însă pe placul Corpului de Control al MAI. Într-un raport halucinant emis ulterior, superiorii arătau că „…nu a avut în vedere «justificarea legală a tuturor acţiunilor», «respectarea în intervenţie a principiilor proporţionalităţii şi al gradualităţii», «stabilirea sarcinilor atunci când lucrează în echipă», nu a respectat regula tactică privind luarea «măsurilor pentru dirijarea la eveniment a unui număr suficient de poliţişti»...“. Agentului şef Busuioc i se imputa că nu a intervenit gradual, cu bastonul de cauciuc, apoi cu spray-ul cu substanţe iritant-lacrimogene.
 
 
Liderii sindicali i-au luat apărarea poliţistului, cerând conducerii MAI premierea colegului lor, în timp ce comunitatea locală a apreciat că Busuioc a acţionat ca un adevărat erou. Pe 9 august 2018, acesta a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Târgu Neamţ, cu votul unanim al consilierilor locali, la propunerea primarului urbei, Daniel Harpa. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii