Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Poliţişti decoraţi pentru acte de bravură. Printre ei, luptători SAS care au supravieţuit unei explozii premeditate

0
5 Aug 2021 20:09:20
Autor: Dan Sofronia
Luptătorii SAS au primit decoraţiile la sediul MAI FOTo Poliţia Neamţ
Luptătorii SAS au primit decoraţiile la sediul MAI FOTo Poliţia Neamţ

Pentru fapte de bravură din timpul unor misiuni, câţiva poliţişti au fost decoraţi, între ei fiind şi doi luptători SAS, care au fost surprinşi de o explozie provocată premeditat.

Doi luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale al Poliţiei Neamţ au fost decoraţi cu Emblema de onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru devotament şi profesionalism. Este vorba despre subcomisar Cristian Pavelescu şi agent şef principal Claudiu Vătăjelu. 

În 19 iulie 2021, în cadrul unui eveniment prilejuit de Ziua MAI, ministrul Lucian Bode le-a acordat distincţiile. Cei doi s-au evidenţiat în mod deosebit, în ziua de 27 ianuarie a acestui an, într-o misiune de salvare a unui minor al cărui tată ameninţa că va arunca în aer apartamentul din Piatra Neamţ, în care se aflau. 
 
Acesta chiar a produs deflagraţia, una foarte puternică, exact în momentul când luptătorii SAS erau în faţa uşii, ei fiind proiectaţi în peretele opus. 

Datorită modului în care au intervenit, sprijiniţi de colegii lor, copilul a fost salvat, dar a suferit arsuri grave, iar tatăl său a fost reţinut, ulterior fiind arestat preventiv. 

„Este o meserie de vocaţie, pe care am ales-o cu toată inima. Meritul reuşitei este al întregii echipe de intervenţie”, a declarat subcomisarul Pavelescu. 

„Orice misiune dusă la bun sfârşit este pentru mine o reuşită! De fiecare dată merg acasă cu mândrie, pentru că mi-am onorat jurământul de credinţă“, a adăugat agentul şef principal Vătăjelu. 
 
Cât despre individul care a provocat explozia, el a premeditat fapta, neîmpăcându-se cu ideea că a pierdut custodia copilului de 7 ani, în favoarea fostei soţii. A dorit să se răzbune pe ea, i-a telefonat
că va face un gest extrem, iar când au ajuns forţele de intervenţie a eliberat gazul din trei butelii, dând apoi foc unui material textil, pentru provocarea deflagraţiei. În urma ei, minorul a suferit arsuri oe faţă, urechi, scalp şi membre. 
 

Un poliţist „nebun“, decorat de ministru 

Agentul şef principal Ovidiu Busuioc este alt poliţist nemţean care a primit anterior Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne. Distincţia i-a fost decernată pe 16 iulie 2019, la sediul instutuţiei care era condusă atunci de Carmen Dan. 

„Unul dintre poliţiştii premiaţi în cadrul ceremoniei este Busuioc Ovidiu, din cadrul Poliţiei Târgu Neamţ. S-a evidenţiat în mod deosebit pe 5 iulie 2018, în urma intervenţiei pentru aplanarea şi restabilirea ordinii şi liniştii publice, când a folosit în mod preventiv armamentul din dotare şi a acţionat pentru limitarea escaladării conflictului izbucnit între mai multe persoane“, preciza Poliţia Română. 
 
Ovidiu Busuioc este Cetăţean de onoare al oraşului Târgu Neamţ FOTO Adevărul.ro
 
Două grupuri de etnici romi, totalizând circa 50 de persoane, inclusiv minori, s-au înfruntat pe o stradă din oraşul de sub Cetatea Neamţ, folosind în dispută arme albe, bâte, sticle sparte şi pietre. Deşi era singur, Busuioc nu a avut nicio reţinere să intervină. A tras câteva focuri de armă, reuşind să-i separe pe beligeranţi. Prestaţia poliţistului a fost unanim apreciată, unii afirmând că a dat dovadă de „nebunie“ - sau mai degrabă de profesionalism. Pentru toate acestea, Primăria Târgu Neamţ i-a acordat titlul de Cetăţean de onoare. 
 
Iată ce se preciza în proiectul de hotărâre: „Pe 5 iulie, fiind de serviciu în schimbul II, a fost dirijat să intervină la un scandal stradal, fără a se cunoaşte amploarea acestuia. La sosirea la faţa locului, agentul a constatat că între două grupuri compuse din persoane de etnie rromă a izbucnit un conflict generalizat. Întrucît agentul de poliţie cunoştea insuficienţa forţelor din teren, a intervenit prompt pentru a opri activitatea infracţională, utilizând armamentul din dotare pentru somarea persoanelor implicate. Prin atitudinea sa, a dat dovadă de curaj şi stăpânire de sine, acţionând prompt pentru ca situaţia să nu degenereze şi să se înregistreze victime umane“. 
 

Un poliţist la locul potrivit. Ar merita şi el o decoraţie 

Două persoane se află în viaţă doar pentru că un cadru de la Poliţia Roman a dat dovadă de curaj şi altruism, chiar dacă şi-a pus viaţa în primejdie. Agentul şef adjunct Constantin Rusu le-a salvat dintr-o situaţie limită, reuşind să le scoată din maşina în care rămăseseră blocate, când autovehiculul luase foc. 
 
„Pe 11 martie 2021, în jurul orei 11:30, pompierii au fost înştiinţaţi despre producerea unui incendiu la un autoturism. Incendiul se manifesta generalizat la nivelul unui autoturism. Pentru localizarea şi
lichidarea incendiului au intervenit pompierii romaşcani cu o autospecială pentru stingere cu apă şi spumă“. Acesta era comunicatul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava Neamţ despre nedoritul incident, ulterior având să se afle detalii despre cum a acţionat poliţistul, pentru evitarea unei tragedii.
 
Constantin Rusu, agent şef adjunct la Poliţia Roman FOTO Poliţia Neamţ
     
Agentul Rusu se afla în exercitrea atribuţiilor de serviciu prin oraş, iar la un moment dat a observat că un autoturism era staţionat şi din el ieşea fum, partea din spate era cuprinsă de flăcări, iar în interior erau două persoane, ce părea a fi blocate. S-a apropiat de maşină, a reuşit să deschidă portierele şi a evacuat şoferul şi un pasager. 
 
A încercat apoi să lichideze incendiul cu două stingătoare, dar intensitatea acestuia era mare, la fel de mare fiind şi riscul ca autoturismul să explodeze. În aceste condiţii, a blocat sensurile de circulaţie de pe drumul DN 2 - E 85, pentru a evita extinderea incendiului şi la alte autoturisme, cerând şi intervenţia
cadrelor de la ISU. La scurt timp, vehiculul a explodat, fiind cuprins în totalitate de flăcări. 
 
„Colegul nostru, agent şef adjunct de poliţie Rusu Constantin, ne-a demonstrat că reacţia potrivită la
momentul potrivit poate salva vieţi. Şi-a riscat viaţa şi fără să stea pe gânduri a scos doi omeni aflaţi într-o situţie de risc dintr-un autoturism care putea oricând exploda, iar pentru asta îl felicităm“,
transmitea Poliţia Neamţ despre poliţiştul care merită oricând o distincţie. 
 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

 
Violată de tată, a fugit de acasă şi a abandonat şcoala. Celeilalte fiice bărbatul îi oferea bani pentru partide de sex
 
Deputatul Bulai şi educaţia sexuală: „Să ştie ce e menstruaţia şi sperma“. Ce i-a răspuns Rona Hartner
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările