Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Poliţiştii de la Rutieră care luau şpagă muţeşte. Mita se plasa într-o carte despre Sfântul Iov, aflată în torpedoul maşinii

4
13 Nov 2016 16:17:55
Autor: Florin Jbanca
14 poliţişti din Piatra Neamţ sunt acuzaţi de DNA că au luat mită de la şoferi FOTO: mont.ro
14 poliţişti din Piatra Neamţ sunt acuzaţi de DNA că au luat mită de la şoferi FOTO: mont.ro

Poliţiştii de la Rutiera din Piatra Neamţ aveau un sistem bine pus la punct pentru a lua mita de la şoferii contravenienţi fără să dea de bănuit.

Cei 14 poliţişti de la Birourile Rutier şi Ordine Publică din cadrul Poliţiei Piatra Neamţ au dezvoltat un sistem de colectare a mitei ingenios de la şoferii contravenienţi. Cel puţin aşa reise din referatul procurorilor DNA – Serviciul Teritorial Bacău întocmit în dosarul penal care a cutremurat din temelii Poliţia Municipiului Piatra Neamţ.
 
Primul act oficial care vorbea de obişnuinţa poliţiştilor de a lua şpagă la drumul mare a fost făcut la începutul acestui an. Pe 20 ianuarie 2016, Direcţia Generală Anticorupţie Neamţ a sesizat că şoferii opriţi în trafic pe DN15, la ieşirea din Piatra Neamţ spre Bacău au preocupări ilicite, fiind indicaţi ca posibili autori şase agenţi de poliţie. Pe 16 august, Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea DNA – Serviciul Teritorial Bacău sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, iar de aici procurorii anticorupţie au intrat pe fir şi au continuat ancheta.
 
În urma cercetărilor, a reieşit că cei 14 poliţiţi de la Rutieră şi Ordine Publică au luat mită de la şoferi de 115 ori numai pe parcursul a 25 de misiuni executate în perioada 22 aprilie – 18 mai 2016, sumele fiind cuprinse între 50 şi 400 de lei. Banii însemnau contribuţia şoferilor prinşi depăşind viteza legală, sau comiţînd alte contravenţii, pentru ca agenţii de la Circulaţie să închidă ochii, sau să diminueze sancţiunile la limita minimă.
 
La percheziţia maşinii cu aparatură radar cu care lucrau echipajele, procurorii au avut o surpriză, descoperind o carte cu conţinut religios, în care poliţiştii colectau şpaga.
 
„..în torpedoul acesteia a fost identificată şi ridicată o carte cu conţinut religios având titlul <Sfântul Iov din Uglea, fiu al Maramureşului (1902-1985), Viaţa, Minunile şi Acatistul>, carte ce corespunde cu aceea în care lucrătorii de poliţie rutieră introduceau sumele de bani primite cu titlu de mită“, se arată în referatul DNA Bacău.
 
Procurorii anticorupţie au concluzionat că între lucrătorii de poliţie care făceau parte din echipajele de control în trafic a existat „o unitate de voinţă, acţiunile acestora fiind premeditate şi dirijate în sensul obţinerii unor foloase necuvenite“. Din documentul citat, reiese că poliţiştii se fereau să vorbească atunci când luau şpaga, bănuind că pot fi ascultaţi, drept pentru care foloseau un anumit limbaj al semnelor.
 
„Lucrătorii de poliţie suspicionau posibilitatea de a fi interceptaţi audio şi în multe cazuri luarea sumelor de bani cu titlu de mită se realiza doar prin semne, astfel că în timp ce primeau sumele de bani necuvenite - discuţiile acestora privind constatările şi sancţiunile nu aveau corespondent în imagini“.
 
La cererea procurorilor DNA, magistraţii Curţii de Apel Bacău i-au trimis în arest pentru 30 de zile pe comisarul şef Andronic Viorel (ex-şef al Biroului Rutier) şi pe agenţii Greaca Marius Laurenţiu, Ciolpan Iulian, Neamţu Constantin, Covasan Dragomir, Miziligeanu Bogdan Eugen şi Berbec Ionuţ Alexandru. În acelaşi dosar, alţi şapte agenţi de la Rutieră şi Ordine Publică sunt sub contriol judiciar pentru 60 de zile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

gyll
13.11.2016, 17:24:49

Nu se poate,nu se poate,este o acțiune de (ne)denigrare a "bietilor"milițieni de la rutieră. Din toată țara nu numai din fieful lui ,na că am un lapsus,de la Piatra Neamț.

+1 (1 vot)
gyll
13.11.2016, 17:24:49

Nu se poate,nu se poate,este o acțiune de (ne)denigrare a "bietilor"milițieni de la rutieră. Din toată țara nu numai din fieful lui ,na că am un lapsus,de la Piatra Neamț.

+1 (1 vot)
gyll
13.11.2016, 17:27:06

Așa,tara lui Pinalti.

Stan Toma
13.11.2016, 18:16:08

Cred ca procuratura si-a depasit atributiile .Banii odata trecuti printr-o carte sfanta sunt considerati proprietatea BOR si nu sunt impozitati sau supusi controlului statului. Mi se pare totusi ca cei care-i primesc trebuie sa poarte fusta neagra .

Modifică Setările