Portret/ Romeo Stoica - "M-am născut să fac tenis"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tenismanul pietrean se antrenează cel puţin opt ore pe zi
Tenismanul pietrean se antrenează cel puţin opt ore pe zi

Antrenorul pietrean a înfiinţat primul club privat de tenis din ţară şi învaţă zeci de copii tainele sportului alb. Cu mulţi dintre ei a obţinut rezultate deosebite.

Pasiunea pietreanului pentru tenis a ieşit la iveală pe când avea 10 ani, când profesorul Gheorghe Maftei i-a descoperit talentul. „A fost cel care mi-a pus racheta în mână, care m-a susţinut şi singurul care a ştiut să mă ridice după o decepţie pe teren", îşi aminteşte cu emoţie tenismenul. La numai trei ani de la prima experienţă pe teren, Romeo Stoica avea să devină de două ori campion naţional şi o dată vicecampion al României la catergoria sa de vârstă. „A fost extrem de greu pe vremea aceea să pot rezista într-un sport de performanţă. Prima piedică a fost partea financiară, pentru că părinţii nu aveau posibilităţi. Nici la selecţiile pentru competiţii lucrurile nu erau pe merit şi astfel deschiderile nu erau foarte mari", explică fostul jucător.

 „Mă regăsesc în copiii pe care îi antrenez"

La 19 ani, pietreanul a renunţat la tenisul competiţional şi s-a apucat de Şcoala de antrenori şi de arbitrat. „În 2003, timp de doi ani am antrenat lotul naţional la categoria 14 ani. Acolo am reuşit să câştigăm Balcaniada din acelaşi an, Campionatele Europene la individual din Franţa şi Campionatul ţărilor din Europa de Est din Lituania".

O perioadă a lucrat chiar şi în domeniul bancar, însă pasiunea pentru sport l-a făcut să îşi canalizeze atenţia numai spre tenis. Aşa a luat fiinţă clubul Condor, unde vin 30 de copii, cu care Romeo Stoica îşi doreşte performanţă. „Avem grupe de lucru. Începători, iniţiaţi, de performanţă şi de înaltă performanţă. La ultima categorie am opt copii de care sunt foarte mândru", adaugă antrenorul.

Clubul nemţean nu a fost străin de organizarea competiţiilor la nivel naţional. Terenurile au găzduit patru ani la rând cupa Bancorex şi încă 10 ani cupa Kober, care a fost inclusă în calendarul Federaţiei Române de Tenis. 

Omul de tenis spune că nu ar pleca niciodată din Piatra Neamţ. „Mă leagă fire invizibile de acest oraş. Aici mă simt acasă şi aş renunţa numai să le ofer condiţii mai bune copiilor pe care îi antrenez" . Antrenorul petrece zilnic cel puţin 10 ore pe teren. Îi este greu singur, pentru că atunci când copii de la club merg la competiţii, nu poate pleca cu ei. „Este bine să mergi cu cel mic pe teren, să vezi ce greşeşte şi să ştii atunci când se întoarce de la o competiţie unde mai trebuie lucrat. Din păcate nu am pe nimeni care să mă înlocuiască atunci când lipsesc".

La Condor, din pasiune pentru sportul alb, vin zilnic copii de la zeci de kilometri distanţă. Aceste situaţii îl motivează pe antrenorul pietrean să muncească şi mai mult pentru ca cei mici să poată merge în competiţii şi se ambiţionează ca acest club să fie comparat cu cele din  marile oraşe ale ţării. „Cel mai dificil moment este negocierea cu sponsorii. Au fost momente când copiii erau pregătiţi de competiţii şi nu găseam bani de deplasări. Banii devin uneori o povară grea care atârnă pe umerii jucătorului care nu ar trebui să se gândească decât la meci", adaugă cu tristeţe pietreanul.

O altă luptă a antrenorului de tenis este cea cu mentalitatea părinţilor care îşi aduc odraslele la tenis. Mulţi dintre aceştia vor ca cel mic să facă performanţă peste noapte, însă o reuşită nu înseamnă numai talent, ci şi multă muncă. „Meseria mea şi munca pe care o depun este una ascunsă. Dacă jucătorul are rezultate şi eu sunt apreciat. În cazul unui eşec, de obicei, vina cade pe antrenor".

..............................................................................

Data naşterii: 11 iunie 1966, Piatra Neamţ

Studii: Şcoala de Antrenori

Experienţă: 33 de ani de tenis

Familie: căsătorit, o fată

Ce îi place: Sportivul adoră călătoriile. „Poate este un defect profesional dorinţa aceasta de a pleca în lume. Îmi place mult să mă plimb, nu numai pe distanţe lungi, ci şi în natură. Mă relaxează foarte mult o muzică bună, aerul curat sau pur şi simplu liniştea". Antrenorul Romeo Stoica apreciză de asemenea oamenii sinceri. „Îmi plac persoanele de cursă lungă, lângă care poţi să te simţi în siguranţă".

Ce nu îi place: Ca fiecare sportiv de performanţă, Romeo Stoica este un un extrem de muncitor, astfel că se fereşte de oamenii leneşi şi urăşte intrigile. „Tenisul este un sport nobil şi cred că răutăţile nu îşi au locul în acest domeniu. Eu am încercat ca în viaţă să mă ghidez pe aceleaşi principii după care funcţionează acest sport şi cred că nu am dat greş".

Întrebări şi răspunsuri:

-Aveţi vreun mare regret al carierei?

Nu mă văd făcând altceva. M-am născut să fac tenis. Există totuşi păreri de rău, ca în fiecare meserie. Eu mi-aş fi dorit să mă realizez mai mult ca sportiv. La 19 ani mi-am terminat cariera şi cred că putem mai mult. Din păcate, înainte de 1989, deschiderile pentru sport de performanţă nu erau aceleaşi ca cele din zilele noastre. Acesta este cel mai mare regret al meu.

-De ce numele Condor pentru clubul din Piatra Neamţ?

Condorul este o pasăre extraordinară. Este cea mai puternică dintre înaripate şi zboară numai la înălţimi mari. Aşa am pornit şi eu la drum, cu gândul să fac performanţă. Îmi doresc ca şi copiii pe care îi antrenez aici să ajungă pe cele mai înalte culmi ale acestui sport minunat.  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite