Povestea atletului de 90 de ani care a câştigat trei medalii pentru România la Campionatele Mondiale pentru veterani: „Cel mai important e să ai moralul sus“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veteranul atleţilor din Neamţ, Dumitru Radu, a schimbat prefixul la 90 de ani tocmai în Australia. De ziua lui şi de onomastică şi-a făcut cadou trei medalii la competiţia mondială de la Perth.

Dumitru Radu a ajuns în aerogara din Perth pe 21 octombrie, cu misiunea de a participa la Campionatul Mondial al atleţilor de peste 35 de ani. A doua zi a devenit nonagenar cu acte, dar vârsta nu mai e de mult o problemă pentru Nea Mitică Piticu’, aşa cum este alintat de cunoscuţii din Piatra Neamţ şi de sportivii veterani. În primele patru zile de concurs, Dumitru Radu a alergat aproape 14 kilometri şi a cules trei medalii, din care două de aur, uimind organizatorii şi comunitarea românilor care trăiesc în capitala statului Australia de Vest .

Găzduit de românii din Australia

La debarcarea în aeroportul din Perth, Dumitru Radu a fost întâmpinat de câţiva conaţionali, printre care şi Radu Alecsa, un român originar din Piatra Neamţ care trăieşte în Australia.

„<Alo aterizează străbunicul> - titlul poate să pară o invenţie, dar Nea Mitică, cum îi zice lui Radu Dumitru, atletul octogenar al României, a aterizat ieri seara în Perth şi a fost <reţinut> în aeroport până a aflat cineva de el. Părintele Doru, foarte săritor, l-a luat de la aeroport şi l-a cazat în primele trei nopţi la Ibis Budget Great Eastern Hwy, Belmont, camera 103“, i-a anunţat Radu Alecsa pe membrii comunităţii românilor apelând la aceştia să-l viziteze pe atletul veteran şi să-l cazeze pe perioada concursului (26 octombrie – 6 noiembrie).

Dumitru Radu la sosirea în aeroportul din Perth (Australia) FOTO: Facebook/Radu Alecsa

Dumitru Radu

Întrebat de conaţionalii din Australia ce nevoie are pe perioada sejurului, vârstnicul le-a răspuns:

„Doar sănătate taică şi vă aştept la maraton cu mulţi prieteni patrioţi şi multe steaguri româneşti“. 

Trei medalii în patru zile

Îndemnul lui Nea Mitică nu a fost lansat degeaba. Chiar în prima zi a competiţiei, pe 26 octombrie, în cursa de 8000 de metri alergare în afara arenei sportive (cross country), la categoria  M90 (masculin peste 90 de ani), Dumitru Radu a trecut linia de sosire cu timpul 1:42:11.69 (o oră, 42 de minute, 11 secunde). Nonagenarul a urcat pe prima treaptă a podiumului şi a primit medalia de aur, iar imnul României s-a auzit pentru prima dată la competiţia de la Perth.

Dumitru Radu, locul I (8000 de metri) FOTO: Facebook/Perth 2016 World Masters Athletics Championships

image

A doua zi, pe 27 octombrie, România a fost din nou pe prima treaptă, după rezultatul excelent realizat de Elena Pagu, o atletă originară tot din Neamţ (comuna Dumbrava Roşie, de lângă Piatra Neamţ), care a luat aurul în proba de 5000 de metri marş. Rezultatul ei, obţinut la categoria W90 (femei 90+) a fost 44:28.33 (44 de minute şi 28 de secunde), nou record mondial.

„Şi moşul şi bunica au plâns... ori parcă s-a oprit timpul în loc, ori parcă imnul nostru a durat cam de două ori mai mult decât la celelate ţări... A fost ceva magic în orice caz“, a comentat Radu Alecsa. 

Crezul lui Nea Mitică: „Important e să participi, dar cel mai important e să ai moralul ridicat“

image

Nea Mitică a făcut furori şi în următoarele zile ale competiţiei de la Perth. Vineri, 28 octombrie, în finala probei de 800 de metri, bătrânelul din Neamţ a mai cucerit o medalie de aur, cu timpul de 8:59.53 (opt minute, 59 de secunde şi 53 de sutimi).

De remarcat faptul că Nea Mitică a fost cel mai tânăr din cei patru concurenţi care s-au întrecut în această probă, el devansându-i pe australienii John Gilmour (97 de ani) şi Peter Kennedy (96 de ani), respectiv pe americanul Dixon Hemphill (91 de ani).

Mitică Piticu' din nou aur în proba de 800 de metri FOTO: Facebook/Radu Alecsa


„Ştiu că pare un clişeu dar s-au vărsat lacrimi iar la cântarea imnului. Să văd eu un australian cum plânge la imnul lui... când stă pe podium... poate exagerez... sunt foarte exaltat…“, a notat Radu Alecsa.

Cum această cursă nu l-a solicitat foarte mult pe Mitică Piticu’(două ture de pistă), el a avut energie suficientă pentru a participa şi a doua zi, pe 29 octombrie la cursa de 5000 de metri, şi a lua argint, a patra medalie adusă pentru România. Cu timpul de 1:04:23.92 (o oră, 4 minute şi 23 de secunde), Dumitru Radu a încheiat cursa de 5 km după chinezul Wang Zhiyong (92 de ani) care a luat aurul cu timpul 38:25.89.

Dumitru Radu, argint în proba de 5000 de metri FOTO: Facebook/Radu Alecsa

Dumitru Radu

„Cum spunea el (Nea Mitică, n.red.): <Important e să participi, dar cel mai important e să ai moralul ridicat> şi mai ridicat decât pe podium, nu e nicăieri“, a concluzionat Radu Alecsa.  

La 87 de ani a făcut performanţă în Brazilia  

Ultima mare competiţie la care a paticipat Dumitru Radu a fost Campionatul Mondial de atletism în aer liber din Brazilia, în octombrie 2013, pe când avea 87 de ani. Atunci el a avut un palmares mai puţin strălucitor decât acum, în Australia, chiar dacă timpii realizaţi în curse au fost mai buni.

La competiţia atleţilor veterani desfăşurată la Porto Alegre, Mitică Piticu’ a participat la patru probe, la secţiunea de vârstă 85+. La 400 de metri şi la 800 de metri s-a clasat al şaselea din şase alergători, iar la cursele de 5.000 de metri (locul II şi medalie de argint cu un timp de 43 de minute şi 43 de secunde), şi de 8.000 de metri (cursă pe teren accidentat), unde a terminat al patrulea (cu timpul de o oră şi 27 de minute). 

Peripeţii la Porto Alegre

Participarea la această competiţie a însemnat însă o aventură care se putea termina prost pentru veteranul atleţilor din Neamţ. A doua zi după ce a călcat pe pământ brazilian, în apropierea motelului unde era cazat, Dumitru Radu a fost abordat de şase persoane care l-au înconjurat şi i-au cerut paşaportul şi banii.

„Eu am început să strig atunci: «Polizei!», «Hoţii!». Purtam şi o haină verde, cu o emblemă galbenă, pe care o câştigasem la un concurs la Berlin în 1989, vorbeam şi germană, şi au crezut că sunt un criminal de război neamţ, vreun veteran de război.“

Postul de televiziune Globo a prezentat cazul în jurnalul de ştiri informând telespectatorii că un vârstnic fusese găsit rătăcind pe Avenida Benjamin Constant, în cartierul Saint Gerard din Porto Alegre. Jurnaliştii au aflat că cineva anunţase Brigada Militară, iar nea Mitică a fost dus la aeroport, unde au început cercetările, îngreunate şi de faptul că nu se găsea un interpret care să lămurească situaţia. Poliţia federală susţinea că bătrânelul nu avea nicio înregistrare de intrare în Brazilia şi nu putea desluşi cazul deoarece Consulatul Român din capitala statului era dezactivat.

„A venit Poliţia federală, s-a găsit şi un translator. Am dormit în aeroport, acolo am fost şi pansat, că mă rănisem la un picior, iar a doua zi dimineaţă am fost dus la motel. Dacă-mi luau paşaportul şi mă trimiteau cu avionul înapoi, acasă, nu mai ajungeam la concurs“. Salvarea lui nea Mitică a fost, se pare, o persoană dintre organizatorii concursului care ştia româneşte şi care a intervenit pentru a lămuri situaţia.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite