Preot mort după ce s-a infectat cu Covid-19 într-un spital. Cum l-au aşteptat acasă oamenii din satul natal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Apetroae, parohul comunităţii din comuna Grinţieş, judeţul Neamţ, a murit pe data de 18 mai într-un spital din Iaşi, iar marţi, 19 mai, a fost înmormântat.

Doliu într-o comunitate dintr-un sat de munte, Bradu, comuna Grinţieş, judeţul Neamţ, după ce preotul Nicolae Apetroae a pierdut lupta cu epidemia care a dat peste cap rutina cotidiană din România şi din lume. 

Parohul a decedat pe data de 18 mai 2020, la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi, acolo unde fusese internat după ce testele au certificat infecţia cu noul Coronavirus, iar marţi, 19 mai, a fost adus şi înmormântat în satul unde chiar el s-a ocupat de construirea bisericii. 

„Iubiţi credincioşi, înmormântarea Părintelui Nicolae (Parohia Bradu, jud. Neamţ) va avea loc mâine (astăzi, 19 mai - n.r.),

după ora 13.00 la mormânt (afară). Îndemnul meu şi al Părintelui Protopop pentru frăţiile voastre este să-l întâmpinăm în stradă sau în faţa Bisericii cu o floare în mână. Sfânta Liturghie se va săvârşi începând cu ora 10.00 mâine dimineaţă! (astăzi- n.r.)“, a postat pe Facebook, preotul Ioan Irina, de la Parohia Bistricioara. 

Iar localnicii din satul şi comuna de la poalele Ceahlăului şi-au aşteptat parohul exact cum suna îndemnul de pe pagina de socializare. Pentru că de o slujbă religioasă în biserica ctitorită de Nicolae Apetroaie nu a putut fi vorba, oamenii au aşteptat maşina care aducea trupul neînsufleţit în faţa gospodăriilor, având în mâini buchete cu flori de sezon, în special liliac. 

„Părintele era un om iubit şi va rămâne mereu în memoria sătenilor lui ca un îndrumător, duhovnic, ctitor, prieten şi mai ales, un spirit răzbătător.Suntem alături de familie şi ne prezentăm respectuos

condoleanţele. Odihneşte-te în pace părinte drag!“, se spune într-un mesaj de pe pagina de Facebook a comunei Grinţieş.

17 ani de muncă la biserica satului

Părintele Nicolae Apetroae suferea de coxatroză şi s-a imbolnăvit cu Covid 19 după ce a suferit o intervenţie chirurgicală într-un spital, operaţia având loc după Paştele din aprilie 2020. După externare, a început să se simtă rău, testul efectuat a ieşit pozitiv, astfel că a fost necesară o nouă internare într-o clininică sanitară.

Preotul a fost primul şi singurul caz din comuna grinţieş de infecţie cu noul coronavirus, iar după ce-a fost confirmat, familia a stat în izolare, timp de două săptămâni, scria mesagerul.ro. Astăzi, în judeţul Neamţ, erau 834 de pacienţi suferind de Covid 19, iar numărul deceselor era de 47.

De preotul Apetroaie se leagă construcţia bisericii din Bradu - Grinţieş, lucrările întânzându-se pe o perioadă de 17 ani. Avea să fie sfinţită pe 1 septembrie 2013, la slujba oficiată de PS Calinic  Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, asistând mulţime de munteni din comunităţile de la poalele Ceahlăului. Oamenii au venit îmbrăcaţi în strai popular specific zonei, ospeţii fiind întâmpinaţi de tineri călare cu streaguri tricole în mâini. 

„Piatra de temelie s-a pus pe 8 iunie 1997. Au fost 17 ani de muncă, responsabilităţi şi de multe neprevăzute. S-a ridicat acest lăcaş de cult, cu Hramul  Sfânta Cuvioasa Paraschiva, prin osârdia credincioşilor din parohia noastră. O comunitate mică, dar dinamică, oameni caracterizaţi printr-un impresionant devotament şi prin dorinţa ca aici să se ridice această biserică. Structura de rezistenţă a bisericii este din beton armat şi din cărămidă zidită. Stilul arhitectural este un pic mai aparte. Noi am îmbinat elementele de stil, fiind la confluenţa dintre două culturi,  două arhitecturi, cele din Ardeal şi Moldova“, destăinuia, înaintea slujbei de sfiţire, preotul Nicolae Apetroae.

Parohia Bradu a fost înfiinţată ca una misionară în anul 1994, iar în acelaşi an, pe 1 octombrie, a fost numit

paroh părintele Apetroae.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite