Preşedintele CJ Neamţ scapă de arest. Cererea DNA nu i-a convins pe judecători să-l încătuşeze din nou pe Ionel Arsene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii au considerat că Ionel Arsene, şeful Consiliului Judeţean Neamţ, nu a încălcat condiţiile impuse la eliberarea din arest, aşa cum au reclamat procurorii anticorupţie. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa superioară.

Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, a scăpat cu bine la termenul de astăzi, 26 martie, de la Tribunalul Neamţ unde s-a judecat cererea DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestul. Instanţa a respins solicitarea procurorilor anticorupţie de a-l reîncarcera pe şeful CJ Neamţ, dar decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău, care va lua o hotărâre defintivă.

Confom surselor judiciare, procurorii DNA şi-au motivat cererea considerând că inculpatul nu a respectat condiţia de a se prezenta în faţa instanţei, ci a fost reprezentat de avocat, în momentul în care judecătorii de la Tribunalul Neamţ au analizat solicitarea sa de ridicare a controlului judiciar pentru a-i permite să părăsească ţara în perioada 21-23 martie. Ionel Arsene a depus această cerere pentru a putea participa, în intervalul amintit, la un eveniment pe teme economice, organizat la Bruxelles, însă nici Tribunalul Neamţ, şi nici instanţa superioară nu i-au acceptat solicitarea. 

Ionel Arsene a stat în arest preventiv o perioadă de 30 de zile, în arestul IPJ Neamţ, iar din 28 februarie, Curtea de Apel Bacău a decis să înlocuiască detenţia cu măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. Tot atunci, instanţa a stabilit o serie de condiţii pe care acesta trebuie să le respecte în această perioadă (între ele, să nu comunice cu martorii din dosar, să nu desfăşoare activitate politică în calitate de preşedinte PSD Neamţ). 

Preşedintele CJ Neamţ a fost trimis în judecată la Tribunalul Neamţ într-un dosar în care este inculpat de DNA Bacău de două fapte de trafic de influenţă petrecute în perioada în care era deputat.  

„În cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro pentru a-şi folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală”, conform procurorilor DNA.   

Anchetatorii au conexat la dosar şi o altă cauză în care Arsene a fost urmărit penal tot pentru trafic de influenţă. Faptele din această cauză vizează anul 2015, tot într-o perioadă în care inculpatul era parlamentar:   

„La data de 31 iulie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în aceeaşi calitate, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administraţia Naţională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administraţiile bazinale. În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, inculpatul Arsene Ionel şi-a exercitat influenţa asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării, de către A.N.A.R, a sumei anterior menţionate, demersuri rămase însă fără rezultat”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor DNA Bacău.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite