Prima comemorare la cimitirul din Valea Uzului, după incidentele grave dintre români şi maghiari de Ziua Eroilor. În ce condiţii a fost avizată manifestarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de maghiari sunt aşteptaţi să participe, luni după-amiază, la comemorarea grănicerilor secui căzuţi în luptele cu armata sovietică pe 26 august 1944.

Manifestarea va fi organizată luni, 26 august, între orele 15.00 şi 18.00, la două luni de la incidentele grave petrecute în acelaşi loc de Ziua Eroilor. Dacă pe 6 iunie organizatorii au fost Primăria Dărmăneşti şi mai multe asociaţii civice, de această dată, manifestarea a fost iniţiată de Primăria comunei Sânmartin (Harghita), în colaborare cu Consiliul Judeţean Harghita, întrucât cei comemoraţi sunt tinerii ostaşi secui căzuţi în timpul asaltului armatei sovietice la trei zile după ce România a trecut de partea Aliaţilor.

În data de 26 august 1944, armata sovietică a spart linia frontului de la Valea Uzului, iar după ce România a trecut de partea Aliaţilor, a început atacul liniei de apărare maghiară. Dat fiind faptul că se afla în prima linie, prima înfrângere a suferit-o unitatea de grăniceri secui formată din băieţi de 17 şi 18 ani. Au murit atunci mulţi oameni, iar de atunci, mulţumită sprijinului diverselor persoane şi instituţii, în Valea Uzului s-a construit un cimitir militar. „De 25 de ani, în fiecare an, în 26 august, ne adunăm să comemorăm tinerii curajoşi care şi-au pierdut aici viaţa şi ne rugăm pentru ei la capela din cimitir. Acelaşi lucru îl vom face şi în acest an”, a declarat Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita. 

La acţiunea comemorativă sunt aşteptaţi să fie prezenţi peste 5.000 de participanţi, majoritatea locuitori ai judeţelor Harghita şi Covasna, precum şi invitaţi din Ungaria. Celor prezenţi le vor vorbi episcopul romano-catolic Tamas Jozsef şi preotul franciscan Bojte Csaba.

Pentru a organiza comemorarea fără incidente, oficialităţile comunei Sânmartin au solicitat Primăriei oraşului Dărmăneşti, judeţul Bacău, să avizeze manifestarea şi să nu autorizeze vreo altă acţiune în aceeaşi zi. 

La cererea înregistrată pe data de 20 august, autorităţile oraşului Dărmăneşti au răspuns favorabil. În acelaşi timp, în anunţul oficial au fost menţionate şi condiţiile ce trebuie respectate de organizatori pentru ca activitatea de comemorare să fie legală.    

Pe lângă prevederile legii privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice (60/1991), şi alte acte normative referitoare la protejarea monumentelor istorice (L422/2001), circulaţia pe drumurile publice (OUG 195/2002), regimul mormintelor şi operelor commemorative de război (L379/2003) sau legea privind apărarea împotriva incendiilor (307/2006), Primăria Dărmăneşti cere organizatorilor şi respectarea legii 75/1994, privind arborarea drapelului României, respectiv intonarea imnului naţional al României.

Contextul istoric

La Valea Uzului există un Cimitir Internaţional al Eroilor, unde sunt îngropaţi mii de soldaţi români, unguri, germani, austrieci, slovaci, sârbi şi ruşi, morţi în luptele date în zonă în anii 1916-1917, în timpul Primului Război Mondial. Alte câteva sute de morminte datează din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

După căderea regimului comunist, cimitirul internaţional al eroilor de pe Valea Uzului a fost redescoperit de către autorităţile maghiare de la Budapesta, care au făcut, împreună cu maghiarii din Sânmartin, judeţul Harghita, lucrări de reorganizare sub pretextul curăţirii şi conservării. Vechile cruci, multe deja putrezite sau dispărute, au fost înlocuite cu cruci noi de lemn. Lucrările de refacere au avut loc în 1994 şi 1998 cu ajutorul financiar al guvernului maghiar şi al Fundaţiei Bethlen Gabor.

Imagine indisponibilă

În contextul Centenarului Unirii din 1918, Primăria oraşului Dărmăneşti (judeţul Bacău) a obţinut în 2018 o finanţare de 300.000 de lei pentru reamenajarea cimitirului. Au fost puse 52 de cruci de piatră pentru soldaţi necunoscuţi şi a fost ridicată o troiţă. Festivitatea de inaugurare a avut loc în 17 mai 2019. Proiectul de reamenajare a unui segment din cimitir în memoria soldaţilor români a provocat un scandal mediatic şi diplomatic între unguri şi români. Maghiarii îi acuză pe români că au profanat cimitirul. Ulterior reamenajării din 17 mai, în spaţiul online au apărut fotografii şi filme care arătau cum crucile montate pe mormintele eroilor români sunt acoperite cu plastic negru, cel mai probabil de către membri ai comunităţii maghiare.

Pe 6 iunie 2019, de Ziua Eroilor, cimitirul din Valea Uzului s-a transformat în câmp de luptă între grupări naţionaliste reprezentate de români şi etnici maghiari din Covasna şi Harghita. Mai mulţi maghiari au format un lanţ uman pentru a nu permite românilor să intre în cimitir pentru a participa la sărbătoarea de Ziua Eroilor. Un grup de români a forţat intrarea, la faţa locului intervenind şi jandarmii pentru ca situaţia să nu escaladeze.

Imagine indisponibilă
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite