Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Primarul şi viceprimarul de Bacău, inculpaţi oficial pentru fapte de corupţie: „Să mă ierte Dumnezeu, n-am plecat cu banii acasă!“

2
3 Mar 2020 14:05:39
Autor: Dan Sofronia
Primarul Cosmin Necula şi vicele Daniel Ştefan au proces la Piatra Neamţ. FOTO: D.S.
Primarul Cosmin Necula şi vicele Daniel Ştefan au proces la Piatra Neamţ. FOTO: D.S.

La Tribunalul Neamţ a început procesul edililor din Bacău, care sunt acuzaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticirupţie de abuz în serviciu.

Cosmin Necula şi Daniel Dragoş Ştefan, primarul, respectiv
viceprimarul municipiului Bacău, au calitatea de inculpaţi într-un dosar penal aflat pe rolul Tribunalului Neamţ. 
 
Cei doi au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bacău, acuzaţia adusă fiind abuz în serviciu. 
 
Iniţial, dosarul a fost la Tribunalul Bacău, însă pe parcursul procesului primarul Necula a solicitat strămutarea
cauzei, iar Curtea de Apel Bacău a trimis dosarul la o instanţă de acelaşi grad, respectiv Tribunalul Neamţ.
 
Recent, magistraţii din Neamţ au finalizat procedura de Cameră preliminară şi au dispus începerea cercetării judecătoreşti, urmând a fi administrate probe de către anchetatori, audieri de martori şi formularea de apărări de către inculpaţi.
 
„În temeiul art. 345 alin. 1 Cod procedură penală respinge, ca neîntemeiate, excepţiile invocate de către inculpaţii Necula Cosmin şi Ştefan Daniel-Dragoş. În temeiul art. 346 alin. 2 Cod procedură penală, constată legalitatea administrării probelor, a efectuării actelor de urmărire penală şi a sesizării instanţei prin rechizitoriu (...), privind pe inculpaţii: Necula Cosmin, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie (sub forma determinării) la infracţiunea de abuz în serviciu, prevăzută de art. 52 alin. 3 Cod penal raportat la art. 132 din Legea 78/2000, cu referire la art. 297 alin. 1 Cod penal; Ştefan Daniel - Dragoş, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie (sub forma determinării) la infracţiunea de abuz în serviciu (...). Dispune începerea judecăţii“, conform Tribunalului Neamţ.
 
Primul termen în acest dosar a fost pe 27 februarie 2020, dar pentru că o parte vătămată nu a fost prezentă, s-a dispus un nou termen pentru data de 11 martie.
 

„Sunt nevinovat. Să mă ierte Dumnezeu, nu am plecat cu banii acasă”

După cum a trasmis DNA, Cosmin Necula, primarul Bacăului şi Ştefan Dragoş Daniel, viceprimar, au fost trimişi în judecată pentru participaţie improprie (sub forma determinării) la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că pe 10 iulie 2017, într-o şedinţă a CL Bacău, acuzaţii, în calităţile arătate i-au determinat pe consilierii locali să adopte o hotărâre cu încălcarea dispoziţiilor legii privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit. 

„Ca urmare a demersurilor celor doi inculpaţi, CL Bacău (...) a dispus finanţarea proiectelor depuse de două asociaţii (cu sumele de 553.000 lei respectiv 15.000 de lei) deşi acestea, în urma punctajului acordat (...), s-au clasat pe locurile 12, respectiv 20, iar proiecte având un punctaj superior au fost respinse“, conform comunicatului DNA din 2 iulie 2019. 

Anchetatorii au mai considerat că prin încălcarea legii care stipulează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit au fost vătămate interesele  solicitanţilor care au întrunit punctaje mai mari. 

Eposibil ca ele două ONG, care ar fi obţinut un folos necuvenit - finanţări nerambursabile la care nu erau îndreptăţite, să suporte consecinţe, adică să fie obligate la returnarea banilor.

„Sunt nevinovat. Să mă ierte Dumnezeu, nu am plecat cu banii acasă”, declara, pentru G4Media, Cosmin Necula, la data trimiterii dosarului îninstanţă. 

El a fost ales primar al municipiului Bacău din partea PSD la alegerile din iunie 2016 cu cu 35% din voturi, anul trecut acesta trecând la Pro România.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

The Fog
3.03.2020, 16:08:18

E de inteles ca nu a plecat cu banii acasa, dupa statutul PSD acestia se tin in cimitir.

defu gabi
3.03.2020, 17:56:02

Cum sa-i duca acasa...?! Cine mai tine azi bani "la saltea"?!? Pe drumul cel mai scurt i-a dus la banca...

Modifică Setările