Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Primele speranţe pentru românca despărţită de copii în Finlanda. Ce răspuns a primit femeia de la Preşedinţia României

12
22 Aug 2019 16:51:30
Autor: Florin Jbanca
Camelia Smicală între Maria şi Mihai, şi împreună cu fiica majoră Andreea FOTO: Facebook
Camelia Smicală între Maria şi Mihai, şi împreună cu fiica majoră Andreea FOTO: Facebook

Camelia Smicală, medicul român care se luptă de patru ani să-şi recupereze copiii luaţi de statul finlandez, a cerut ajutorul mai multor instituţii, între care şi Preşedinţia României.

Povestea Cameliei Smicală (Jalaskoski), medic român originar din Piatra Neamţ stabilit în Finlanda, a devenit cunoscută după ce femeia a rămas fără cei doi copii minori, preluaţi de sistemul de protecţie socială al acestei ţări. 
 
Scena dramatică din 16 mai 2015, atunci când executorii judecătoreşti au intrat în casa româncei pentru a-i lua cu forţa pe Mihai (13 ani) şi Maria (12 ani), a însemnat şi startul unei lupte continue pe care Camelia Smicală o duce cu autorităţile finlandeze pentru a-şi putea recupera copiii.   
 
După patru ani de chin, femeia a primit pentru prima dată un semn de la Administraţia Prezidenţială. Pe masa preşedintelui Klaus Iohannis a ajuns o petiţie înaintată de o platformă civică şi semnată de cei doi copii prin care se cerea o mediere a preşedintelui.  
 
În răspunsul semnat de consilierul de stat Gabriel-Cristian Piscociu se arată că problema a fost trimisă spre analiză Ministerului Afacerilor Externe, de unde se aşteaptă un răspuns în termenul legal.
 
 
Cazul Cameliei Smicală a sensibilizat români din Diaspora, dar şi din ţară. Pe 7 iulie 2018, la Piatra Neamţ şi în alte oraşe din ţară (Arad, Cluj, Iaşi), dar şi în străinătate, la Madrid şi Berlin (la sediile ambasadelor României din Spania şi Germania) au avut loc simultan, astfel de mitinguri de susţinere a femeii care se luptă să-şi recupereze cei doi copii luaţi în custodie de statul finlandez.
  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Markus Roman
22.08.2019, 17:30:45

Femeia va primi acum toate promisiunile din lume din partea Ranjitului. Se pare ca ea nu stie ca se apropie alegerile pezidentiale si ca Ranjutu este dispus sa promita marea cu sarea. Din nefericire ptr ea, Barnevernetul finlandez nu da nici un ban pe promisiunile Ranjitului.

-2 (10 voturi)
Ion Capsuna
22.08.2019, 20:21:57

Citi copii de romani nu pot obtine cetatenia romana datorita birocratiei...! Ce jale sa fi la mina strainilor!

+3 (5 voturi)
Klaus Golannis
22.08.2019, 20:38:37

Ce cauta acolo? Vrei strainatate, trebuie sa fii constient ca pentru cei de acolo esti un intrus, orice ai face. O sa se vada asta imediat ce englezoii declanseaza brexitul, razbunandu-se cand vor da de greu chiar pe imigranti!

-2 (8 voturi)
pop adriana
22.08.2019, 20:47:52

Finlandezii sunt civilizati,nu i-ar fi luat copiii fara motiv.

-4 (12 voturi)
Hastur
22.08.2019, 21:55:06

Doaman Adriana.Daca cei din Romania ar fi procedat ca cei din Finlanda intrand cu forta in casa si supunand copii la niste traume ati fi sarit ca arsi.Dar daca e Finlanda e OK.Nu va miroase a ipocrizie?

+4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (12)