Proiectul unui voluntar pentru sănătatea copiilor orfani. „Dacă am reuşit în Nepal, de ce nu se poate şi în România?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr care şi-a petrecut anii copilăriei în orfelinat vrea să dea o mână de ajutor copiilor aflaţi în grija statului.

Ionuţ Ursu, un tânăr care a ieşit nu demult din sistemul de protecţie al statului, şi-a propus să ducă la bun sfârşit un proiect inedit ce va îmbunătăţi condiţiile copiilor aflaţi în centrele de plasament. Prin asociaţia Volunteer for Life (Voluntar pentru Viaţă), pe care o coordonează, Ionuţ vrea să înfiinţeze un cabinet medical stomatogolic destinat exclusiv micuţilor cazaţi în patru centre sociale din Piatra Neamţ şi comuna Ştefan cel Mare. 

„Cabinetul va deservi 380 de copii de la patru centre: Complexul de Servicii Comunitare <Ion Creangă>, Casa de Copii <Elena Doamna>, Centrele Şcolare pentru Educaţie Incuzivă <Alexandru Roşca> şi <Ştefan cel Mare>. La acest cabinet copiii vor beneficia de consultaţii şi tratamente dentare gratuite“, spune Ionuţ Ursu care şi-a fixat şi un termen pentru darea în folosinţă a cabinetului: martie 2019. 

  

Motivele care l-au determinat pe tânărul voluntar să aplice acest proiect au fost multiple, primul dintre ele find acela că el însuşi a crescut în casele de copii din Piatra Neamţ.

„În al doilea rând, am constatat că aceşti copii au mari probleme în ceea ce priveşte sănătatea dentară: dacă nu-şi tratează cariile şi nu îşi rezolvă problemele dentare, acestea pot provoca tulburări neurologice, de diabet sau de inimă. O măsea netratată în timp poate duce la multe alte probleme de sănătate. În plus, Spitalul Judeţean Neamţ şi cabinetele private cer foarte mulţi bani copiilor din aceste centre, deoarce Casa de Sănătate nu decontează aceste servicii stomatologice în totalitate“, spune Ionuţ. 

Proiectul pe care Ionuţ Ursu vrea să-l aplice ajunge la 50.000 de euro, bani cu care trebuie amenajat spaţiul şi achiziţionate echipamentele medicale.

  

„Spaţiul va fi amenajat în clădirea Centrului Alexandru Roşca, iar lucrările de compartimentare au început în această lună. Avem sprijinul unor firme care ne ajută cu parchet, cu tâmplărie de tip termopan. În ce priveşte echipamentele, o parte le-am şi cumpărat cu sprijinul partenerilor noştri Dinamic 92, Rifil şi Temad Braşov. La final, vor fi în cabinet două scaune - unul de chirurgie dentară şi unul de consultaţii, un echipament de sterilizare - un Autoclav, un purificator de apă, un aparat distilat apa, plus instrumentarul necesar“, a mai precizat voluntarul. 

În ce priveşte asigurarea personalului medical ce va deservi cabinetul, Ionuţ s-a gândit că soluţia cea mai bună este de a implica autorităţile locale.  

„Asociaţia noastră va face un parteneriat cu Consiliul Judeţean Neamţ şi cu Colegiul Medicilor Dentişti, şi vom semna un protocol de colaborare privind acordarea asistenţei medicale stomatologice. În viitor, vrem să aducem medici din străinătate prin programul Erasmus +, care vor lucra în parteneriat cu medici români“, mai spune tânărul voluntar.  

   

Ionuţ Ursu crede că poate realiza acest cabinet, mai ales că a reuşit să înfiinţeze astfel de unităţi în campaniile umanitare în care s-a implicat în ultimii ani în Nepal sau Irak.    

„Dacă s-a putut în Irak şi în Nepal, de ce să nu se poată şi la noi, în România? De exemplu, o primărie din Nepal şi-a permis să angajeze doctori şi au creat opt locuri de muncă la cabinetul deschis cu sprijinul asociaţiei noastre. În România avem o oarecare stabilitate financiară, sunt criterii şi protocoale prin care se pot angaja doctori, de ce nu se poate face? Înainte de a porni proiectul, am studiat legile şi am ajuns la concluzia că dacă le dovedeşti factorilor de decizie că se poate, ei o să fie forţaţi să ajute“, crede Ionuţ Ursu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite