Puhoaie şi dezastru în staţiunea Durău. A fost îngropată de aluviunile aduse de pe Ceahlău FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O rupere de nori a creat mari probleme în Durău, la poalele Ceahlăului FOTO ISU Neamţ
O rupere de nori a creat mari probleme în Durău, la poalele Ceahlăului FOTO ISU Neamţ

Puhoaiele formate de o rupere de nori au făcut dezastru în staţiunea Durău, find îngropată în sutele de tone de aluviuni aduse de pe versanţii Ceahlăului

Codurile colorate de instabilitate atmosferică accentuată s-au adeverit, în seara zilei de 19 iulie, pe la ora 19.00, ploi însemnate cantitativ căzând în judeţul Neamţ. Cea mai afectată a fost zona de munte, fiind vorba de staţiunea Durău, plus localităţile Ceahlău, Izvorul Muntelui ori Pipirig. A fost anunţat cod roşu de precipitaţii, iar locuitorii au fost avertizaţi de pericol prin mesaje Ro-Alert. 

Un raport al autorităţilor nemţene emis astăzi, relevă dimensiunea dezastrului provocat, foarte afectată fiind staţiunea, care a fost îngropată de sutele de tone de aluviuni cărate de torenţii veniţi de pe Ceahlău. Au fost inundate beciuri şi curţi ale unor locuinţe, iar căile de acces au fost distruse de forţa apei. 

Pompierii au intervenit şi pentru deblocarea DJ155F, Drumul Axial, recent dat în folosinţă, care face legătura între Durău şi Bicaz, prin localitatea Izvorul Muntelui. Din cauza pietrelor, lemnelor şi noroiului adus de pe versanţi, câteva maşini ale unor turişti au rămas blocate pe şosea. În comuna Ceahlău, ruperea unui pod, care facilita accesul în satul Poiana, a făcut ca aproximativ treizeci de gospodării să rămână izolate. 

durauploi2

Torenţii umflaţi au adus sute de tone de aluviuni în staţiune. FOTO ISU Neamţ

Salvamont, misiune de salvarare a unei familii cu trei copii

Curţi şi anexe inundate în urma ploilor torenţiale au mai fost şi în sate din apropierea masivului Ceahlău, la Grinţieş şi Pipirig, situaţii asemănătoare consemnându-se şi în alte zone ale judeţului Neamţ, la Săbăoani şi Doljeşti. Şi salvamontiştii au avut o misiune,  intervenind pentru căutarea şi

salvarea unui grup de persoane rătacite pe traseul montan dintre Cascada Duruitoarea şi Durău. 

„Salvamont Neamţ a derulat pe perioada codului roşu mai multe operaţiuni, cea mai importantă

fiind extracţia unei familii cu copii din zona Cascadei Duruitoarea, unde rămăsese izolată de din cauza torenţilor. Datorită riscurilor, evaluarea numărului de arbori doborâţi, a eventualelor alunecări de teren, a podeţelor şi a instalaţiilor distruse de pe traseele afectate, nu se pote efectua decât după normalizarea situaţiei“, a comunicat Salvamont. 

Salvatorii montani au mai transmis că accesul pe traseele turistice este momentan nerecomandat, mai

ales că în această dimineaţă şi pe parcursul zilei, în masivul Ceahlău continua să plouă, iar debitele pâraielor şi torenţilor erau încă mari: „Fiţi raţionali, findcă siguranţa voastră este pe primul loc. Vă mulţumim pentru înţelegere“. Tot din cauza furtunilor, mii de consumatori au rămas fără energie electrică. Nici pentru perioada următoare nu vin veşti bune de la meteorologi, fiind emisă o nouă avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică temporar accentuată, dar şi o informare meteo de vreme rea. 

Codul portocaliu a intrat în vigoare de ieri, de la ora 10:00 şi expiră azi, 21 iulie, la ora 03:00. În cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei, Maramureşului şi a zonei montane, s-au anunţat averse torenţiale, descărcări electrice, vijelii  şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor

înregistra cantităţi de apă de 35 - 50 l/mp şi izolat peste 60 - 80 l/mp. La expirarea avertizării cod portocaliu, adică de mâine, de la ora 03:00 intră în vigoare o informare meteo de vreme rea valabilă

în toată ţara pînă la ora 22:00. 

durauploi5

Drumul Axial a fost blocat de tone de pietre şi lemne. FOTO ISU Neamţ

„Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, mai ales după-amiaza şi seara, local în zona de munte, precum şi în nord-estul, centrul şi sud-estul ţării. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcari electrice, intensificări ale vîntului şi izolat vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 20 - 30 l/mp şi izolat 40 - 45 litri pe metrul pătrat“, a anunţat Administraţia Naţională de Meteorologie. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Şocanta cerere a unui profesor acuzat că a agresat sexual mai multe eleve minore. Instanţa i-a admis-o

Tragedie în pădure. Cum a decedat un şofer care transporta lemne pe un drum forestier

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite