Puii de urs filmaţi în timp ce erau chinuiţi au dispărut fără urmă. Autorităţile ridică din umeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii au schingiuit puii, încercând să le determine sexul FOTO Casa lui Patrocle
Muncitorii au schingiuit puii, încercând să le determine sexul FOTO Casa lui Patrocle

Muncitorii forestieri, care au chinuit patru ursuleţi chiar lângă bârlog, au fost reaudiaţi, iar o ipoteză a anchetei din acest caz pare a nu se confirma. Totuşi, deşi Poliţia spune că animalele nu au ajuns la traficanţi, puii nu mai sunt de găsit.

Anchetele Poliţiei şi ale altor instituţii, care s-au autosesizat după ce în mediul virtual a apărut un film în care se poate vedea cum nişte muncitori forestieri chinuiesc patru pui de urs, scotându-i brutal din bârlog şi aruncându-i în zăpadă, continuă, dar până în acest moment nu este nicio certitudine că cei patru pui ar fi decedat sau trăiesc. 

A fost identificat bârlogul în apropierea căruia s-a realizat filmarea cu ursuleţii, fiind vorba de o pădure din judeţul Harghita, la o exploatare forestieră de pe raza Ocolului Silvic Privat Gheorgheni, în preajmă s-au observat urme de urşi adulţi, dar nici ursoaica şi nici cele patru exemplare de pui nu au fost găsiţi. 

Legat de ipoteza vehiculată în spaţiul public, că ar fi vorba de un caz care să aibă legătură cu traficul cu pui de urs, Poliţia Harghita a comunicat că nu s-a confirmat nimic în

acest sens, iar cei patru muncitori forestieri care au chinuit animalele, identificaţi pe data de 19 febriarie 2021, au fost chemaţi iar la audieri, pentru a se obţine noi date utile dosarului penal întocmit. 

„Nu au fost găsiţi ursuleţii. Dacă se ajungea în zona respectivă la o zi-două după ce s-a făcut filmul, poate erau şanse să-i descoperim. Cercetările continuă, sunt tot felul de activităţi care se desfăşoară în acest caz. Ei (forestierii puşi sub acuzare - n.red.) au fost reaudiaţi tocmai pentru a dobândi eventuale date noi. Susţin că nu au scos puii din bârlog, că nu era vorba de aşa ceva şi că iar fi găsit sub nişte crengi“, a declarat Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de

Poliţie Harghita. 

Şi Garda de Mediu Harghita s-a implicat, reprezentanţii instituţiei au ajuns în arealul respectiv efectuând căutări pentru ca, în cazul în care se găseau ce- patru pui de urs, să-i adăpostească provizoriu la Centrul de Reabilitare de la Bălan. În aceste condiţii, se bănuieşte că ursoaica şi puii trăiesc, dar s-au depărtat de locul în care au pătruns „oamenii“. 

Alt aspect care frapează în această poveste, este faptul că muncitorii forestieri s-au apropiat dezinvolţi de bârlog, au scos ursuleţii, care ţipau strident de spaimă şi au făcut şi filmul cu pricina, care datează de pe 15 februarie. Ca oameni cu experienţă în lucrul la pădure ştiau cu siguranţă că un astfel de mamifer reacţionează extrem de violent dacă în arealul unde îşi creşte puii apar intruşi. 

Dosarpenal pentru rănirea sau schingiuirea animalelor 

Zilele trecute, Roxana Ciornei, preşedintele Asociaţiei Casa lui Patrocle, ONG-ul care a făcut public cazul celor patru pui de urşi scoşi din bârlog şi chinuiţi, a transmis o scrisoare deschisă, intitulată „Nu

suntem limea a treia“, către zece instituţii din România, pentru a afla răspunsuri la câteva întrebări. Scrisoarea cu pricina începe astfel:

„Stimaţi Domni, Drama puilor de urşi din judeţul Harghita şi probabil şi din alte judeţe, a ajuns în atenţia lumii întregi! Suntem siguri că şi dumneavoastră, ca şi noi, consideraţi că este momentul să demonstrăm că astfel de practici sunt cazuri izolate şi sunt pedepsite conform legii pentru a nu se mai repeta, şi sperăm că împreună vom reuşi să stopăm aceste barbarii care se practicau doar în Evul Mediu! ONG-urile nu sunt în concurenţă cu autorităţile, dimpotrivă, suntem de aceeaşi parte a baricadei, noi venim în sprijinul autorităţilor acolo unde nu există suficiente resurse, servicii, fonduri sau specialişti“. 

În continuare, preşedinta asociaţiei îşi argumentează demersul: „Având în vedere amploarea pe care a luat-o la nivel naţional şi internaţional subiectul legat de drama urşilor din România (printre ultimele ţări în care mai există animale sălbatice, cu adevărat!) şi faptul că primim multe întrebări din partea unor organizaţii internaţionale, întrebări la care nu avem nici un răspuns clar şi la obiect, vă adresăm rugămintea să ne oferiţi un răspuns public şi oficial care să demonstreze nu doar buna intenţie şi deschiderea autorităţilor cu privire la acţiunile întreprinse, ci şi faptul că ne completăm şi colaborăm pentru aflarea adevărului şi pedepsirea fiecărui act de barbarism“. 

Filmul poate fi văzut la adresa

https://www.facebook.com/casaluipatrocle/videos/183105560270917/

Patru erau întrebările, două dintre ele fiind: 1. Am dori să ştim dacă există şanse reale ca făptuitorii acestor cruzimi să plătească pentru acţiunile lor, astfel încât să constituie un exemplu şi un precedent real pentru cei care practică astfel de fapte, fapte care conduc la destabilizarea faunei şi mediului României. 2. Dacă aveţi în plan acţiuni de educare a populaţiei, dar şi de sancţionare a celor care pun

în pericol vieţile, dezvoltarea şi chiar existenţa animalelor sălbatice din România cu astfel de fapte? 

„În speranţa că apreciaţi faptul că există organizaţii şi voluntari din rândul specialiştilor care pot veni în sprijinul autorităţilor statului şi că veţi face apel la expertiza lor, mulţumim specialiştilor din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie din cele două judeţe pentru faptul că au considerat că persoanele surprinse în videoclip au afectat siguranţa puilor de urs, că sunt vinovate de infracţiuni care se constitue în dosar penal“, se mai preciza în petiţie.

Cercetările au fost declanşate după ce joi, 18 februarie 2021, a apărut filmul menţionat în care se vede „comportamentul“ celor patru muncitori, identificaţi ca având domiciliul în Neamţ. Lucrătorii forestieri sunt acuzaţi de rănirea sau schingiuirea animalelor şi perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie, precum şi deteriorarea sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Şofer cu dosar pentru mită a încercat să dea şpagă din nou unor poliţişti. Recidiva l-a dus după gratii

O grădină zoo dintr-un parc vechi de 117 ani se închide definitiv. Totul a plecat de la un video traumatizant, cu o ursoaică 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite