Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Răbojul puştoaicei pericol public: zeci de jafuri, două crime şi demiterea unui şef de Poliţie

37
1 Oct 2020 20:11:57
Autor: Dan Sofronia
Câteva palme date minorei infractoare avea să îl coste funcţia pe şeful Poliţiei Piatra Neamţ. FOTO Adevarul.ro
Câteva palme date minorei infractoare avea să îl coste funcţia pe şeful Poliţiei Piatra Neamţ. FOTO Adevarul.ro

Ana Maria Tănase, o tânără acum în vârstă de 20 de ani, din Piatra Neamţ, a comis ani în şir nenumărate fapte penale, prima pe când avea 11 ani. De curând, a fost arestată pentru două jafuri comise asupra aceluiaşi bărbat.

La cei 20 de ani ai săi, Ana Maria Tănase este considerată pericol public, având un extrem de bogat palmares de fărădelegi începute pe când avea doar 11 ani şi când făcea parte dintr-un grup de copii delincvenţi. Tănase are la activ zeci de furturi şi tâlhării, ţinte predilecte fiind bătrâni ieşiţi la cumpărături sau indivizi în stare de ebrietate, unii fiind bătuţi groaznic, dar a participat şi la comiterea a două crime. 
 
La toate acestea, se adaugă un episod în care a fost personajul principal, când după un jaf a fost agresată în
sediul Poliţiei Piatra Neamţ de către comandantul instituţiei, comisarul şef Cezar Filip. Filip a demisionat şi a părăsit sistemul după ce un filmuleţ cu incidentul a fost postat pe YouTube. 
 
Ana Tănase şi-a continuat „activitatea“ şi după ce a împlinit vârsta răspunderii penale, 14 ani, a fost condamnată, a petrecut ceva timp prin centre de detenţie pentru minori, dar odată eliberată, şi-a mai trecut în palmares două infracţiuni. 
 
Din modul în care au fost săvârşite, reiese stăruinţa infracţională a tinerei, care pentru a-şi atinge scopul a atacat aceeaşi victimă, un bărbat, de două ori în aceeaşi zi, într-un interval foarte scurt. Faptele au avut loc pe 18 septembrie 2020, dată la care Poliţia Piatra Neamţ era sesizată de către un localnic care reclama că un vecin a fost agresat şi că are mai multe răni. În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că un bărbat de 43 de ani, din Piatra Neamţ, a fost urmărit de Ana Tănase în timp ce mergea spre casă şi atacat violent din spate cu scopul de a-i fura portofelul din buzunar, lucru care s-a şi întâmplat. „Pentru a-şi asigura scăparea, tânăra s-a luptat cu bărbatul şi s-a smucit, eliberându-se din prinsoare, moment în care cel din urmă şi-a recuperat portofelul“, comunica Poliţia Neamţ.
 
Deşi prima încercare de jaf nu i-a reuşit, infractoarea nu s-a dat bătută, cin l-a urmărit în continuare pe bărbat, atacându-l chiar lângă blocul unde locuia acesta. „Prin exercitarea de acte de violenţă şi împingându-l din spate, bărbatul a căzut şi s-a accidentat, moment în care a fost deposedat de telefonul mobil. În urma examinării medico-legale, leziunile fizice suferite necesită 7-8 zile de îngrijiri medicale“, mai anunţa IPJ Neamţ.
 

Cum a ajuns „vedetă“ la nivel naţional

Semnalmentele oferite de victimă şi modul în care a fost săvârşit jaful au fost de natură să-i lămurească pe oamenii legii despre autor, iar a doua zi, pe baza unor informaţii primite din partea unui poliţist aflat în timpul liber, tânăra a fost depistată în Piatra Neamţ, reţinută şi apoi arestată. 
 
Dacă pentru aceste două tâlhării Ana Maria Tănase a ajuns în detenţie, pentru faptele comise când era minoră sub 14 ani nu a putut fi trasă la răspundere penală. Campioana infracţiunilor a participat şi la două fapte de violenţă extremă. În noaptea de 2/3 ianuarie 2013, un băcăuan major, însoţit de trei minori de 14 ani, 12 ani şi de Ana Maria Tănase, care avea atunci 13 ani, au intrat în locuinţa unui bătrân de 81 de ani, din Piatra Neamţ, cu scopul de a-l tâlhări. Victima a fost bătută groaznic şi după câteva zile a murit. Şi în acest caz, a scăpat de urmărirea penală deoarece nu avea 14 ani la data comiterii faptei. 
 
Apoi, în septembrie 2013, Ana Maria Tănase l-a însoţit pe Ştefan Botezatu (25 de ani), care-l urmărea pe un cunoscut actor, Constantin Ghenescu, după ce acesta scosese nişte bani de la un bancomat din Piatra Neamţ. După ce bărbatul de 69 de ani a intrat în apartament, a fost atacat, iar în timp ce actorul era înjunghiat şi sufocat cu o pernă, minora căuta bani în locuinţă. 
 
A fost cercetată pentru tâlhărie, violare de domiciliu şi nedenunţarea unei infracţiuni, dar vârsta i-a asigurat iarăşi „scăparea“. Ana Maria Tănese avea să devină „celebră“ la nivel naţional în 2014, în urma unui scandal care l-a costat funcţia pe Cezar Filip, şeful Poliţiei Piatra Neamţ. 
 
Pe 19 martie 2014, pe YouTube a fost postat un filmuleţ în care comisarul şef o bătea pe minoră în sala de aşteptare a instituţiei pe care o conducea. Se întâmpla pe 8 martie, când ofiţerul, aflat într-o florărie, a văzut cum Ana Tănase încerca să jefuiască un bătrân, a chemat un echpaj, iar fata a fost prinsă şi dusă la sediu, unde a fost pălmuită de către poliţist. 
 
Imaginile de pe camerele de supraveghere ale Poliţiei Piatra Neamţ au ajuns în posesia unui subordonat de-al comandantului şi au fost postate, de un necunoscut, pe YouTube. Ulterior, comisarul şef Filip a fost trimis în judecată de către DIICOT pentru purtare abuzivă şi a fost condamnat la 5 luni şi 17 zile de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de doi ani.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Moartea cumplită a unui căruţaş, dintr-o localitate de la poalele Cheilor Bicazului. A căzut din atelaj şi a fost târât de cal
 
Revoltă etnică într-o comună din Neamţ. Localnicii acuză membri ai comunităţii rome că le-au făcut traiul insuportabil
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

Andrei Adrian
1.10.2020, 20:26:41

Copii lui Tudorel, Tineretul Pesedist...

+6 (22 voturi)
imsi imsi
1.10.2020, 20:33:59

Andrei Adrian Mai curind ii fiica lui Ceausescu prietenul tau si al lui joianis si orban. Pe astia 3 i am vazut implicati in agresiuni fizice si verbale.

-12 (28 voturi)
Andrei Adrian
1.10.2020, 20:45:56

Uita-te cand s-a nascut si cand a fost "pedepsita" pentru primele fapte. A "pedepsit-o" mai intai Robert Cazanciuc, de la voi de la PSD, a "educat-o" mai departe Tudorel Toader!

+9 (17 voturi)
Antigua Ganja
1.10.2020, 20:44:02

Si acum, ca are 20 de ani, a fost trimisa in judecata pentru faptele comise pe 18 septembrie 2020?.... Cam incomplet articolul. Insistati prea mult pe "palmares" si omiteti faptul ca orice infractor in varsta de 20 de ani ar trebui sa ajunga in puscarie.

+4 (8 voturi)
un motan intransigent
1.10.2020, 21:24:58

Ce putem constata? Noi putem constata imbecilitatea absoluta a legii romanesti care favorizeaza hotul/talharul/violatorul/criminalul si-l defavorizeaza pe omul onest. Ineptul stat roman a acaparat monopolul pe justitie. Justitia cutumiara a disparut. Onestul "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte" nu se mai prantica Nu e voie! Rezultatul e ambiguu, crima infloreste, romanii muncitori si onesti se bajenesc ne mai suportand atmosfera de justitie falsa impusa si adoptata de o clasa politaca interesata de discriminarea poxitiva a "gresitilor nostri" cu care, zic "gurile rerele", ca ea, clasa politica, ar avea stranse contacte afective si de aranjamente necurate. Unde mergem? Unde ajungem?

-1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (37)

Modifică Setările