Reţetă cu fasole pentru un preparat delicios în zilele de post. Recomandarea unui chef pentru un meniu diversificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care respectă restricţiile culinare impuse în perioada postului Crăciunului au variante destul de limitate în meniu.

Perioadele lungi de post restrâng mult opţiunile culinare ale celor care vor să respecte restricţiile de a consuma produse de origine animală. Pentru a face mai uşor de suportat această perioadă, în acest an, în postul Naşterii Domnului, toate zilele de sâmbătă şi duminică, până pe 20 decembrie inclusive, au dezlegare la untdelemn, peşte si vin.  

Ionuţ Popa sau Chef Giovanni, cum este cunoscut mai ales după succesul avut la o emisiune-concurs cu profil culinar („Chefi la cuţite” - Antena 1), recomandă pentru această perioadă fasolea cu păstrăv afumat, un preparat ce poate fi uşor pregătit în bucătarie, şi accesbil din punct de vedere al costurilor. 

„Eu am creat acest preparat pentru că încerc să diversific meniul din zilele de post, să ieşim din zona clasică de fasole cu mămăligă. Cine m-a întrebat cum de combin fasolea cu păstrăv, i-am răspuns că aşa e şi salata de ton cu fasole. Noi, românii, mâncăm păstrăv, însă putem folosi şi macrou afumat sau alt peşte afumat”, spune Chef Giovanni. 

Imagine indisponibilă

În pregătirea produsului, mai întâi trebuie ca fasolea să fie pusă la înmuiat cu o seară înainte, dar se poate folosi şi fasole la conservă. 

„Fasolea se pune la fiert, se schimbă prima apă, şi între timp se face baza cu ceapă usturoi, puţin praz, ardei gras, cimbrişor, sos de roşii, roşii tocate cubuleţe, sare, piper. Se căleşte totul şi stingem cu vin”, descrie specialistul bucătar modul de preparare.  

Chef Giovanii spune că el prefer să facă fasolea puţin picantă, de aceea adaugă în sos şi puţin ardei iute tocat, pentru a accenua gustul şi pentru a da valoare produsului. Toată compoziţia se fiarbe apoi cu fasolea la foc lent. 

Preparatul cu păstrăvul, care trebuie să fie afumat, poate fi o variantă la clasica fasole cu afumătură, însă este păstrat în zona mâncării de post. 

„Când mai este cam un sfert de oră din fiertul fasolei, pun păstrăvul deasupra şi îi pun capac. Îl las să fiarbă încet pentru ca fasolea să-şi tragă gustul de afumătură din păsătrăv. Nu amestec însă, pentru că nu vreau să se descompună păstrăvul”, mai spune Chef Giovanni. 

Imagine indisponibilă

Pentru o farfurie atractivă, peştele se aşează peste mămăligă şi fasole şi se mai adaugă mărar proaspăt, iar preparatul se poate servi cu murături, cu ceapă sau cu usturoi.

  

„Eu, de obicei, prăjesc mămăliga. După ce o fierb, o tai sub forma unui pachete de unt, şi apoi o prăjesc pe grătar sau la cuptor. Aşa făceau şi bunicii noştri, ardeau mămăliga pe plită şi o mâncau şi a doua zi. Avantajul este că  din acest preparat putem face varianta de post, doar cu fasole, dar şi varianta cu păstrăv, în zilele cu dezlegare la peşte”, a concluzionat specialistul culinar.  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite