Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Revolta profesorilor de istorie a plecat de la Neamţ: „Am ajuns la pragul de jos al demnităţii naţionale“

2
12 Jan 2016 10:53:37
Autor: Florin Jbanca
Profesorii de istorie au semnat în septembrie Memorandum-ul de la Neamţ FOTO: facebook/APIN
Profesorii de istorie au semnat în septembrie Memorandum-ul de la Neamţ FOTO: facebook/APIN

Asociaţia Profesorilor de Istorie din Neamţ cere printr-o scrisoare deschisă prevederea în planurile-cadru de învăţământ a minim două ore de istorie pentru clasele V-XII, indiferent de profil şi filieră.

Propunerile lansate în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei cu privire la planul-cadru pentru învăţământul gimnazial nu îi mulţumesc în niciun fel pe profesorii de istorie. Asociaţia reprezentativă a dascălilor care predau această disciplină în judeţul Neamţ a luat atitudine printr-o scrisoare deschisă în care condamnă „dezinteresul total faţă de problema formării conştiinţei naţionale la tineri, faţă de valorile naţionale şi universale, faţă de memoria identitară“.
 
Cea mai mare doleanţă a profesorilor este introducerea a minim două ore de istorie pe săptămână în planul-cadru al învăţământului la gimnaziu, o cerinţă care nu este respectată în nici una din cele trei variante propuse de Ministerul Educaţiei pentru clasele V-VII.
 
„Nu este nici prima, nici ultima acţiune pe care o facem. În septembrie am avut un proiect la care au participat oameni de seamă, istorici, profesori universitari care s-a finalizat cu Memorandum-ul de la Neamţ , unde s-au identificat carenţele educaţionale provocate de numărul redus de ore de istorie pentru învăţămîntul gimnazial şi liceal. Acel apel nu a avut rezultat, am lansat şi această scrisoare deschisă şi am consulatat şi colegii din ţară, iar marţi, 12 ianuarie voi trimite punctul lor de vedere la minister“, spune Elena Preda, inspector şcolar şi cadru didactic la Colegiul Naţional Ştefan cel Mare din Târgu Neamţ. 
 

"Sunt tăiate elementele identitare ale poporului român: limba română şi istoria"

 
Profesorii din Neamţ susţin că au încercat să aducă toate argumentele posibile pentru reintroducerea a măcar două ore de istorie pe săptămână la gimnaziu, însă eforturile lor au fost în zadar.
 
„Suntem singura ţară din Europa unde istoria se predă o oră pe săptămână, România a ajuns la pragul de jos al demnitătii naţionale. Ultima dată au fost două ore în anul şcolar 1995-1996, acum 20 de ani. Pe noi ne deranjează că sunt tăiate exact elementele identitare ale poporului român: limba română şi istoria. Acum văd că apar probleme şi cu limba latină“, mai spune profesoara Preda.
 
Profesor Elena Preda, la Cetatea Neamţ FOTO: facebook/APIN
 
În scrisoarea deschisă a Asociaţiei profesorilor de istorie din Neamţ se solicită să se prevadă în planurile-cadru de învăţământ, la toate clasele, începând de la a V-a şi până la a XII-a, indiferent de profil şi filieră, a două-trei ore de istorie. O altă cerere este introducerea ca probă obligatorie la examenul de bacalaureat la toate profilele şi filierele de la nivel liceal. 
 
Între cele şapte puncte se cere refacerea curriculei de istorie - programele pentru clasele de la a IV-a la a XII-a, cu respectarea principiului cronologiei istorice care să includă şi referiri la valori şi simboluri perene româneşti, la rolul Bisericii în istoria naţională şi principalele etape ale culturii româneşti. 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Camelian Propinatiu
14.01.2016, 10:36:11

In context Jobbik-Crimeia, ne permitem istorie universala pe competente IX-XI, iar in a XII-a vorbele patrie si patriotism nici nu incap: http://www.edu.ro/index.php?module=uploads&func=download&fileId=10550 De unde si indoieli bestsellare, pline de haz, de genul: Avram Iancu, erou sau criminal? http://www.historia.ro/numar/historia-nr-113-mai-2011 http://www.atacdeconstanta.ro/articole/3493-mihai-viteazul-sarlatanul-ajuns-erou-national.html Sunt dacii stramosii nostri? http://www.historia.ro/numar/historia-nr-120-decembrie-2011 http://ziuadecj.realitatea.net/cultura/cutremur-in-tagma-istoricilor-ardelenii-nu-ar-fi-vrut-unirea-cu-romania-in-1918--126075.html http://www.cotidianul.ro/prof-dr-ioan-scurtu-asistam-la-punerea-in-opera-a-unui-program-vizand-stergerea-identitatii-nationale-a-poporului-roman-255896

civis rumanum sum
1.02.2016, 02:40:45

Tradare nationala ce fac debilii aia radioghidati de poponautii bruxellezi. Art 33 din Constitutie zice: (1) Accesul la cultură este garantat, în condiţiile legii. (2) Libertatea persoanei de a-şi dezvolta spiritualitatea şi de a accede la valorile culturii naţionale şi universale nu poate fi îngrădită. (3) Statul trebuie să asigure păstrarea identităţii spirituale, sprijinirea culturii naţionale, stimularea artelor, protejarea şi conservarea moştenirii culturale, dezvoltarea creativităţii contemporane, promovarea valorilor culturale şi artistice ale României în lume. Daca (3) nu-i indeplinit, (1) n-are sens, iar (2) devine vital. Nu ma-nvata ei pe mine ce vor ei.

Modifică Setările