VIDEO Bătaie între maghiari şi români la Valea Uzului. Un grup de naţionalişti români a spart lacătul cimitirului eroilor şi a rupt cruci ale soldaţilor unguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Etnici maghiar în preajma cimitirului FOTO Szekelyhon/ Pinti Attila
Etnici maghiar în preajma cimitirului FOTO Szekelyhon/ Pinti Attila

Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului s-a transformat joi, 6 iunie, în câmp de luptă între grupări naţionaliste reprezentate de români şi etnici maghiari din Covasna şi Harghita. Mai mulţi maghiari au format un lanţ uman pentru a nu permite românilor să intre în Cimitir pentru a participa la sărbătoarea de Ziua Eroilor. Un grup de români a forţat intrarea, la faţa locului intervenind şi jandarmii pentru ca situaţia să nu escaladeze.

UPDATE 20.50 Liderul UDMR, Kelemen Hunor, solicită demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, şi a prefectului judeţului Harghita în urma situaţiei de la Cimitirului Eroilor din Valea Uzului.

CITEŞTE ŞI Dosar penal în urma incidentelor din Valea Uzului. Pentru săvârşirea cărei infracţiuni se fac cercetări

UPDATE 19.30 UDMR a condamnat violenţele de la Cimitirul Eroilor şi a cerut autorităţilor ca persoanele responsabile să fie identificate şi trase la răspundere.  

„Condamnăm ferm orice act de violenţă şi facem apel la autorităţi să-i identifice imediat şi să-i tragă la răspundere pe cei care au recurs la agresiune fizică, s-au comportat într-un mod barbar, au pătruns cu forţa în cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunităţii noastre. Maghiarii au protestat paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti, fapte care, în ultimele zile, au fost confirmate şi de autorităţile româneşti. Maghiarii care au format un lanţ uman în jurul cimitirului nu au instigat la violenţă şi nu au provocat tensiune, au protestat doar faţă de denigrarea memoriei eroilor comunităţii lor. În acelaşi timp, facem apel posturilor de televiziune TV să pună capăt dezinformării, deoarece acestea contribuie doar la intensificarea conflictului“, a transmis UDMR pe Facebook. 

UPDATE ORA 18.15 Grupurile de români au forţat intrarea în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului şi au reuşit să spargă lacătul de la poarta de acces. Sub protecţia jandarmilor, membrii comunităţii maghiare s-au retras din zonă.

„Românii au rupt cordonul de ordine al jandarmilor şi au intrat în cimitir, iar maghiarii care erau în faţă s-au dat la o parte şi s-au retras. În cimitir are loc o slujbă religioasă şi se depun coroane. Jandermeria nu a folosit forţa”, a transmis Jandarmeria.

Anterior, unii dintre românii intraţi în cimitir au rupt cruci şi le-au aruncat, iar mai mulţi preoţi români au intrat în cimitir pentru o slujbă religioasă, potrivit Hotnews. În cimitir se află acum cele câteva sute de români care au venit în zonă, cu steaguri, pomeni, lumânări, prapuri şi bannere. Printre protestari sunt şi preoţi, care au făcut o slujbă de pomenire. 

În jurul orei 17.30, un grup de români a intrat prin spatele cimitirului şi s-a urcat pe gard. Conform Hotnews, aceştia au lovit maghiarii cu steaguri şi i-au scuipat, strigând „Marş afară!”, „Marş la Budapesta!”.

Momentul în care românii rup lanţul pus pe poarta cimitirului: 

valea uzului


Români adunaţi în faţa cimitirului FOTO G4 Media

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a declarat, pentru Mediafax, că „a fost ceva de nedescris în cuvinte”.

„La Valea Uzului a fost ceva de nedescris în cuvinte, au venit sute de români, foarte mulţi ultraşi de la galerii de fotbal la înaintare, jandarmii le-au ţinut piept cât au putut. Au intrat pe lateral în cimitir, au rupt poarta de lemn de la intrare cu pumnii şi picioarele, au aruncat cu pietre şi noroi spre maghiarii care stăteam în lanţul uman, au sărit pe cruci. Din fericire nu au fost persoane rănite, pentru că în momentul în care conflictul s-a radicalizat, am decis să ne retragem pentru ca nimeni să nu păţească nimic. Românii au ocupat cimitirul”, a spus Korodi.

romani valea uzului

Peste 1.000 de maghiari prezenţi în zonă au format un lanţ uman în faţa Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a nu permite accesul la manifestările organizate de Ziua Eroilor de mai multe asociaţii româneşti.

Reacţia Jandarmeriei:

„Jandarmeria Română recomandă tuturor participanţilor să aibă un comportament civilizat, calm şi adecvat momentului. Toate persoanele care au săvârşit fapte contrare legii vor fi identificate şi, pe baza imaginilor, vor fi dispuse măsuri legale. Jandarmeria Română va menţine în zonă un dispozitiv de ordine publică pentru a preveni producerea unor incidente sau escaladarea unor conflicte“

..............

Ştirea iniţială:

Importante forţe de ordine sunt masate la Valea Uzului, localitate componentă a comunei Sânmartin (Harghita) unde joi, 6 iunie, sunt anunţate manifestări comemorative dedicate eroilor.   

„Jandarmii de la Gruparea Mobilă Bacău vor asigura şi măsuri de ordine şi de siguranţă publică la cimitirul internaţional de la Valea Uzului. Noi vom fi aici aproape toată ziua. Ca efective, vor fi în zonă peste 100 de jandarmi”, a precizat plutonierul Viorica-Alexandra Dănculea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bacău.  

De câteva zile, prin intermediul reţelelor de socializare şi pe cale oficială, autorităţile din judeţele Harghita şi Bacău, precum şi asociaţii civice din ţară au programat acţiuni la Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului. 

„Am vorbit cu preşedinţii a opt asociaţii civice care şi-au exprimat intenţia de a fi prezenţi la Valea Uzului pe 6 iunie, şi, din estimările lor, vor fi peste 1.000 de persoane, dacă vremea va fi frumoasă. Asta în afară de alţi cetăţeni care vor veni să comemoreze eroii români”, a declarat Constantin Toma, primarul oraşului Dărmăneşti (judeţul Bacău). Instituţia pe care o conduce organizează în aceeaşi zi mai multe manifestări comemorative în oraş de Ziua Eroilor. De la ora 16.00 este programată o deplasare la Valea Uzului, pentru ca, o oră mai târziu, la cimitir să fie depuse jerbe şi coroane.   

Numai că, în acelaşi interval orar, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a lansat un apel, postat pe Facebook, scris în limba maghiară, prin care cere cetăţenilor să formeze la ora 16.00 „un lanţ de viaţă” în jurul cimitirului.      

Mesajul postat pe Facebook de preşedintele CJ Harghita:

apel
„Un lanţ de viaţă pentru pacea eroilor! Nu pierdeţi pacea strămoşilor noştri! Creaţi un lanţ de viaţă în jurul cimitirului de la Valea Uzului. Ţinând mâinile unul pe altul, suntem puternici! Să ne întâlnim joi, 6 iunie, la ora 4 p.m., la cimitirul militar din Valea Uzului”, este mesajul preşedintelui Consiliul Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

„O instigare a preşedintelui CJ Harghita”

Primarul oraşului Dărmăneşti a declarat că, din cauza unor probleme de sănătate, nu va putea fi prezent la Valea Uzului. Constantin Toma a menţionat că va participa, însă, la celelalte activităţi comemorative din programul zilei, care vor avea loc în oraşul Dărmăneşti (depunere de coroane şi jerbe la trei monumente ale Eroilor din Primul Război Mondial).

În plus, primarul Toma condamnă ferm atitudinea şefului CJ Harghita care face apel la maghiară să formeze un lanţ uman în jurul cimitirului:

„Cu siguranţă lucrurile vor fi normale, forţele de ordine sunt în dispozitiv şi sper să poată să gestioneze cu calm şi cu raţiune ziua de astăzi. Eu cred că preşedintele Consiliului Judeţean Harghita nu face altceva decât să instige prin asemenea apeluri, am rămas şi eu surprins. Eu ştiu că Înălţarea Domnului este şi Ziua Eroilor români. Le-am transmis invitaţii cu câteva zile în urmă şi preşedintelui CJ Harghita, şi prefectului judeţului Harghita şi primarului de la Sânmartin să vină acolo şi să comemorăm împreună eroii de toate neamurile, dar nu am primit nici un răspuns”, a declarat primarul Constantin Toma.

Contextul istoric

La Valea Uzului, localitate situată în judeţul Harghita, la doar câţiva kilometri de graniţa cu judeţul Bacău, există un Cimitir Militar Internaţional, unde sunt îngropaţi mii de soldaţi români, unguri, germani, austrieci, slovaci, sârbi şi ruşi, morţi în luptele date în zonă în anii 1916-1917, în timpul Primului Război Mondial. Alte câteva sute de morminte datează din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

După căderea regimului comunist, cimitirul internaţional al eroilor de pe Valea Uzului a fost redescoperit de către autorităţile maghiare de la Budapesta, care au efectuat, împreună cu maghiarii din Sânmartin (judeţul Harghita) lucrări de reorganizare sub pretextul curăţirii şi conservării. Vechile cruci, multe deja putrezite sau dispărute, au fost înlocuite cu cruci noi de lemn. Lucrările de refacere au avut loc în 1994 şi 1998 cu ajutorul financiar al guvernului maghiar şi al fundaţiei Bethlen Gabor.

În contextul Centenarului Unirii din 1918, Primăria oraşului Dărmăneşti (judeţul Bacău) a obţinut în 2018 o finanţare de 300.000 de lei pentru reamenajarea cimitirului. Au fost puse 52 de cruci de piatră pentru soldaţi necunoscuţi şi a fost ridicată o troiţă. Festivitatea de inaugurare a avut loc în 17 mai 2019. Proiectul de reamenajare a unui segment din cimitir în memoria soldaţilor români a provocat un scandal mediatic şi diplomatic între unguri şi români. Maghiarii îi acuză pe români că au profanat cimitirul. Ulterior reamenajării din 17 mai, în spaţiul online au apărut fotografii şi filme care arătau cum crucile montate pe mormintele eroilor români sunt acoperite cu plastic negru, cel mai probabil de către membrii ai comunităţii maghiare.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite