Românii pe care păcatele trecutului îi ajung din urmă. Pentru ce sunt extrădaţi în diverse ţări europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cererile de extrădare sunt formulate în baza unor mandate europene de arestare FOTO Adevărul.ro
Cererile de extrădare sunt formulate în baza unor mandate europene de arestare FOTO Adevărul.ro

Pe numele a sute de cetăţeni români sunt emise anual cereri de extrădare de către autorităţi judiciare străine, care-i solicită pentru a răspunde în faţa Justiţiei sau pentru a-şi ispăşi pedepsele pentru nelegiuirile săvârşite acolo.

După 1989, câteva milioane de români au luat calea străinătăţii la muncă. Au fost însă destui dintre ei care şi-au cam făcut de cap pe unde au ajuns, astfel că la un moment dat ţara era cunoscută ca „exportator“ de criminalitate. 

Ziariştii români şi străini au relatat, de-a lungul vremii, o mulţime de cazuri cu români implicaţi în infracţiuni diverse, de la mici găinării şi până la fapte grave, cu violenţă extremă sau legate de traficul de persoane sau de droguri. 

O statistică a Poliţiei Neamţ scoate la iveală că destule persoane din judeţ au „călcat strâmb“ prin diverse state, în special cele din Europa de Vest, astfel că figurau ca fiind căutate de autorităţile judiciare străine, anul trecut fiind puse în aplicare 55 de mandate europene de arestare. La acestea se mai adaugă şi altele din acest an. 

Unul dintre ultimii nemţeni care se află în această postură este Claudiu Laurenţiu Păvălucă, de 40 de ani, din oraşul Roznov, care este „dorit“ de anchetatorii din Ungaria. El a fost prins pe 28 iunie 2021 şi trebuie extrădat până cel târziu pe data de 6 august. Este acuzat că, împreună cu altă persoană, a jefuit un magazin de bijuterii. 

„Admite cererea formulată de autorităţile judiciare din Ungaria - Curtea Locala Veszprem privind executarea unui mandat european de arestare emis la data de 22.03.2021 în dosarul nr.14.Bny.141/2021/5. cu privire la persoana solicitată Păvălucă Claudiu-Laurenţiu. Dispune arestarea persoanei solicitate în vederea predării către autorităţile din Ungaria, până la data de 6.08.2021 inclusiv“, conform Curţii de Apel Bacău.

Fărădelegea comisă într-un oraş din statul vecin a avut loc pe 4 noiembrie 2020, fiind sustrase bijuterii estimate la 33.000 de euro. Cei doi autori, pentru a-şi asigura scăparea, au recurs la acte de violenţă împotriva proprietarului. După comiterea infracţiunii, individul din Neamţ a reuăit să se întoarcâ în ţară. 

O reglare de conturi în Germania 

Păvălucă nu este pentru prima dată în postura de a fi anchetat penal. Era un apropiat al liderului Academei Infractorilor Români, o structură mafiotă înfiinţată de un interlop din Piatra Neamţ, Adrian

Marin Botez, zis Ţâţă şi a participat, în 2011, la o tentativa de asasinat a unui rival, Dumitru Mironescu, faptă pentru care a fost condamnat la nouă ani de detenţie. 

Viorel Nechifor, în vârstă de 35 de ani, din Grumăzeşti, Neamţ, era predat anchetatorilor germani spre finalul anului trecut, pentru clarificarea unei „afaceri“ penale. Magistraţii de la Curtea de Apel Bacău decideau privarea de libertate pe o perioadă de 30 de zile, de pe 14 octombrie, până la data de 12 noiembrie, timp în care nemţeanul trebuia extrădat şi predat autorităţilor judiciare străine. 

„Admite cererea autorităţilor judiciare germane, respectiv Judecătoria Sectorială din Munchen şi dispune punerea în executare a mandatului european de arestare nr. 29/MEA din 4.10.2020, emis în dosarul în dosarul nr. ER II GS 8762/20 la data de 25.09.2020 pe numele persoanei solicitate Nechifor Viorel. (...) Dispune arestarea provizorie şi predarea acesteia către autoritatile judiciare germane“, hotăra Curtea de Apel Bacău. 

Suspectul a fost prins pe 3 octombrie anul trecut, la locuinţa din Grumăzeşti, după ce autorităţile germane emiseseră mandat european de arestare. I se imputa că, la data de 22 septembrie 2020, la puţin timp după miezul nopţii, în timp ce se afla într-un oraş, cel mai probabil Munchen, a incendiat un

autoturism, în valoare de aproximativ 50.000 de euro. Numai că, flăcările s-au extins şi la alte două vehicule parcate în apropiere, prejudiciul total ajungînd la o valoare de aproximativ 60.000 de

euro. 

Scăpat de extrădare, nu şi de închisoare 

Ion Chiţu, un bărbat de 47 de ani, din comuna Păstrăveni, care era acuzat de viol în Spania, a scăpat de extrădarea în străinătate, nu şi de executarea pedepsei pentru infracţiunea de care a fost inculpat peste hotare. După comiterea faptei în ţara menţionată, nemţeanul a reuşit să se întoarcă în România, dar lucrurile în cazul său evoluaseră. 

Fusese emis un mandat european de arestare după rămânerea definitivă a condamnării penale. Chiţu a fost prins în localitatea de domiciliu, pe 26 aprilie 2021, a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat judecătorilor de la Curtea de Apel Bacău , pentru confirmarea mandatului. Acest lucru s-a petrecut, dar a fost respinsă solicitarea autorităţilor spaniole. Judecătorii au constatat că sentinţa emisă de autorităţile judiciare străine, de 6 ani şi 6 luni de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de agresiune sexuală este definitivă şi au dispus executarea acesteia într-un penitenciar din România. 

„Respinge cererea formulată de autorităţile judiciare din Spania respectiv de Tribunalul Provincial din Lleida - privind executarea mandatului european de arestareîmpotriva persoanei solicitate Chiţu Ioan. (...) Recunoaşte, pe cale incidentală, hotărârea (...) pronunţată de Tribunalul Provincial Lleida pe 22.03.2019, rămasă definitivă şi confirmată prin hotărîrea Secţiei de Apel Civile şi Penale a Curţii

Superioare de Justiţie din Catalonia pe 14.09.2020. (...) Dispune executarea într-un penitenciar din România a pedepsei de 6 ani şi 6 luni închisoare“, conform instanţei. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cruzime de neimaginat. Ce i-a făcut un individ unui cal, de bietul animal a trebuit eutanasiat

Violată de tată, a fugit de acasă şi a abandonat şcoala. Celeilalte fiice bărbatul îi oferea bani pentru partide de sex

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite