Salvamontiştii, zile grele din cauza unor teribilişti inconştienţi în şlapi. „Prea mulţi lipsiţi de educaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar salvamontiştii ştiu ce efort presupune transportul unui rănit pe munte FOTO Facebook
Doar salvamontiştii ştiu ce efort presupune transportul unui rănit pe munte FOTO Facebook

Salvamontiştii care acţionează în Masivul Ceahlău au avut parte de câteva zile grele, cu nenumărate misiuni, în condiţiile în care unii turişti au venit pe munte în sandale sau şlapi.

La sfârşitul săptămânii trecute, Ceahlăul a fost luat cu asalt de turişti, unii veniţi să vadă piramida holografică, un fenomen optic ce se vede la intensitate maximă pe 6 august, iar alţii au participat la pelerinajul spre schitul de lângă cabana Dochia, unde a fost hram de Schimbarea la Faţă. 

Din păcate, nu toţi cei care au urcat spre vârf au făcut-o responsabil, lipsa echipamentului adecvat, în special bocanci cu talpă groasă, „costându-i“ scump pe unii dintre ei. În aceste condiţii, echipa Salvamont a avut multiple intervenţii pentru acordarea de ajutor în urma accidentelor. 

Nu toate situaţiile nedorite au fost în cazul unor persoane neechipate, turiştii sau pelerinii acuzând stări de rău şi din pricina epuizării sau a unor afecţiuni cronice. Raul Papalicef, şeful Salvamont, a spus că au fost 20 de misiuni de acordare a primului ajutor, şapte dintre ele fiind grave. În aceeaşi perioadă a avut loc şi accident mortal, fiind vorba despre un alpinist. 

„După acordarea primului ajutor calificat, în cazul a şapte persoane a fost necesar transportul până la poalele masivului, de unde au fost preluate de Ambulanţă. Au fost şi destui turişti care s-au aventurat neechipaţi, iar acest lucru are uneori consecinţe grave. Procentul dintre echipaţi şi neechipaţi este cam 50/50%“, a declarat, pentru „Adevărul“, Raul Papalicef. 

„Credeţi-mă, băieţii erau praf de obosiţi“ 

Pe 6 august, despre multitudinea de misiuni a relatat şi Salvamont România, care informa că la ora 16.37 Salvamont Neamţ a intervenit simultan la două cazuri, victimele suferind  traumatisme de picior, iar la ora 18.25 salvatorii au avut a patra misiune în acea zi - persoană în stare avansată de epuizare şi cu probleme locomotorii. 

Referindu-se la ceea ce înseamnă o zi „încărcată“, pe pagina de Facebook Salvamont Neamţ, Robert Grigoriu a comentat: „Noi ne-am întâlnit cu ei pe traseu. Credeţi-mă, erau praf de obosiţi. S-au oprit o secundă să respire şi într-un mic schimb de vorbe am realizat că au avut mulţime de intervenţii contracronometru“. 

salceh

În cazul unei timişorence a fost solicitat un elicopter FOTO Facebook

Despre afluxul de „neaveniţi“ pe Ceahlău, doi internauţi, Cristina Iury şi Tamis Roma, au comentat: „Din păcate, nu ştiu dacă am văzut vreodată atâtea persoane neadecvat încălţate: de la toate mărcile de adidaşi, la pantofi, sandale şi, cireaşa de pe tort, în şlapi! Mulţi confundă traseul montan cu o plimbare prin parc“. „Prea mulţi şi prea lipsiţi de educaţie montană. În aceleaşi «ţinute» s-au căţărat şi pe vârf (Toaca – n.red.)“. 

O misiune dificilă a fost cea de recuperare a cadavrului unui bucureştean, care a căzut printr-un „horn“ dintre stâncile din Ocolaşul Mic. „Am aflat că fusese alpinist la viaţa lui. Avea 69 de ani, dar părea că are 40. Scoaterea lui nu a fost posibilă în acea noapte, 5/6 august, zona fiind extrem de abruptă, executând intervenţia dimineaţă“, a mai relatat Raul Papalicef. Într-o altă situaţie, pentru transportul de pe munte la spital al unei timişorence, a fost solicitat un elicopter. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Un pui de zimbru trebuie botezat. Cum poţi deveni „naşul“ puiuţului din munţii Stânişoarei

Peripeţii după ce a „uitat” că-i arestat la domiciliu. Accident comis în timp ce fugea de poliţişti

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite