Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Sărbători triste în ţara lui Moş Crăciun. Cum şi-a găsit Camelia Smicală cei doi copii preluaţi în grijă de statul finlandez

26
26 Dec 2017 14:32:01
Autor: Florin Jbanca

Medicul român a avut permisiunea de a-şi vizita copiii cu ocazia sărbătorilor şi de a le duce cadourile de Crăciun.

Cazul dramatic al Cameliei Smicală, medic român originar din Piatra Neamţ care trăieşte în Finlanda de 12 ani, intens mediatizat în ultima perioadă, şi-a derulat un nou episod dureros în aceste zile pline de bucuria sărbătorilor de Crăciun.
 
Despărţită de cei doi copii minori (Maria, 10 ani şi Mihai, 11 ani) în mai 2016, prin decizia statului finlandez care i-a încredinţat Serviciului Social, femeia se luptă să atragă atenţia autorităţilor române şi le cere ajutorul, însă strigătele ei de ajutor nu găsesc deocamată un răspuns concret. 
 
În tot acest timp, Camelia Smicală îşi vede rar copiii internaţi într-un centru, trebuind să accepte programul stabilit de serviciul social. O astfel de vizită i-a fost permisă mamei pe 22 decembrie, singura ocazie de a-şi vedea copiii în preajma Crăciunului. 
 

„Copiii mei nu mai au curajul să vorbească”

 
Întâlinirea, emoţionantă, i-a dat prilejul femeii să le dăruiască celor doi copii cadourile de sărbători, însă atmosfera nu a fost nici pe departe una de sărbătoare. Într-o postare făcută publică în Ajun de Crăciun, la două zile de la acea vizită, Camelia Smicală a povestit în ce stare i-a găsit pe Maria şi pe Mihai:
 
,,Noi nu avem Crăciun. Dacă mi-au luat copiii, mi-au luat tot. I-au furat şi nu le pasă de sufletele lor, ăsta e adevărul. Nici lacrimi nu mai am, le-am plâns pe toate. Am fost vineri la ei, le-am dus cadourile, m-am străduit să fiu pozitivă...Copiii mei nu mai au curajul să vorbească: lucrurile importante mi le spun doar la ureche, cu grijă să nu fie surprinşi.
 
Maria spune râzând că va veni acasă. A învăţat singură să se liniştească în felul ăsta... Dacă o întreb ce este în sufletul ei, cum se simte, într-o secundă o năpădesc lacrimile, iar vocea pur şi simplu i se stinge.
 
Mihai slăbeşte văzând cu ochii şi e din ce în ce mai nesigur. Băiatul meu, care ne cumpăra flori cu banii din puşculiţă...care era plin de energie, care nu ştia ce-i teama...Mihai al meu, abia îndrăzneşte să-mi spună în şoaptă că mă iubeşte şi că rezistă, rezistă...”
 
Femeia mai spune că în timp ce alţi copii din centru au fost învoiţi, Mihai şi Maria nu au avut parte de aceeaşi favoare de Crăciun: 
 
„Alţi copii au fost <învoiţi> să meargă acasă pe perioada sărbătorilor, dar copiii mei, nu. De ce ar face cei de la social asta, din ce motiv, dacă nu acela că vor să le inducă ideea că sunt o mamă rea, nocivă, şi din dorinţa de a le anihila voinţa, de a distruge tot ceea ce am clădit în copiii mei prin felul în care i-am educat?!
Mă doare tot. Dacă aş desena o hartă a durerilor mele, aş fi o pată întunecată pe hârtie. Nu am putere să răspund la telefon sau la mesaje. Ştiu că vă gândiţi la noi şi vă mulţumesc. Crăciun fericit tuturor! Nota bene: nu, lacrimile nu fuseseră toate plânse”
 

Un coşmar fără sfârşit

 
Medicul român Camelia Smicală Jalaskoski trăieşte un coşmar în Finlanda, ţară în care s-a mutat în urmă cu 12 ani. Pe 28 aprilie 2017 femeia a fost condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare, ea fiind dată în judecată de statul finlandez pentru defăimarea autorităţilor, respectiv a executorilor judecătoreşti care au intervenit în forţă, în urmă cu doi ani, pentru a-i prelua copiii.
 
Cazul femeii originare din Piatra Neamţ a devenit cunoscut mai ales după ce, în mai 2015, trei executori judecătoreşti şi două reprezentante de la Protecţia Copilului au venit să-i ia pe cei doi copii, spunându-i mamei că îi duc să se întâlnească cu tatăl lor. Au urmat scene abrutizante pentru copiii care au fost agresaţi de executori.
 
„Prima reacţie a fost să-i iau în braţe şi să-i apăr cu corpul meu. Aşa mi-au fost rupte coastele. Andreea a sunat la poliţie. La venirea poliţiei, executorii judecătoreşti au înhăţat copiii, i-au urcat în maşina socialului şi au dispărut. Abia după ce copiii au fost răpiţi, Socialul a făcut decizia de preluare a copiilor în plasament“, a povestit femeia.
 
La un an de la scena traumatizantă la care au fost supuşi, în mai 2016, copiii au fost internaţi într-un centru de protecţie, prin decizia serviciului local de asistenţă social din Tampere.   
 
Copiii Cameliei Smicală cer ajutor să se întoarcă la mama lor
 
 
Pe aceeşi temă:
 
Decizie cutremurătoare în justiţia din Finlanda: româncă trimisă la închisoare pentru defăimarea autorităţilor care i-au luat copiii în urmă cu doi ani
 
Petiţie pentru românca din Finlanda condamnată la închisoare: „Situaţia se află în atenţia prioritară a MAE“
 
Coşmarul unei doctoriţe române în Finlanda. Angajaţii statului nordic i-au smuls copiii din braţe: „Am vrut să-i apăr cu corpul meu. Mi-au fost rupte coastele“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Utilizator Adevărul
26.12.2017, 16:19:11

Comentariu considerat abuziv.

Radu Mircea
26.12.2017, 16:33:57

# Hermann Unde-i lege nu-i tocmeala Hermane . Asta-i legea in Finlanda si daca un medic nu a reusit sa se lamureasca in 12 ani cum sa-si creasca copiii in spiritul finlandez al carei cetateni sunt copiii , inseamna ca ori e proasta , ori incapatinata si n-are ce cauta acolo . Niciun ambasador din lume nu se baga in apararea infractorilor . Vezi cite excursii au facut parlamentarii nostri si pe finlandeji ( asa betivi cum ii consideri tu ) ii doare in halba . Nu ei au chemat proasta acolo .

-6 (12 voturi)
Radu Mircea
26.12.2017, 16:40:16

# Mai repet odata , noi nu cunoastem decit varianta '' victimei '' destul de lacrimogena dar sunt absolut sigur ca este subiectiva . Orice apreciere facuta in acest caz este sub rezerva probabilitatii .

-4 (12 voturi)
Aurolson Magnus
26.12.2017, 16:54:26

Toate ca toate,dar Finlanda nu e România la capitolul lege...Acolo nu se fură pe rupte,ca la noi,și nici corupția de la noi,nu există la eînceput. ..Cunosc o fată din Finlanda,şi dacă ai vedea ce rafinată este,ai zice că vine din altă lume...Dacă e să comparăm România cu Finlanda,e ca şi cum ai compara India cu Anglia,diferența este foarte mare,din multe puncte de vedere,dar ce să-în faci,probabil că va ajunge și țara noastră cel puțin lafel de dezvoltată,poate peste 100 de ani...

-3 (11 voturi)
Utilizator Adevărul
26.12.2017, 17:03:09

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările