Scandal imens privind dezinfectarea străzilor în Neamţ: „Aţi minţit, domnule Arsene, nu aţi pus nici măcar 1 litru de dezinfectant. Să vă fie ruşine!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Arsene, şeful CJ, în timpul unei verificări a modului cum se efectua dezinfectarea. FOTO: Facebook
Ionel Arsene, şeful CJ, în timpul unei verificări a modului cum se efectua dezinfectarea. FOTO: Facebook

Un raport de control al activităţii de dezinfectare a drumurilor judeţene din Neamţ arată că aceasta nu se efectua conform normelor în vigoare.

Un scandal de amploare s-a declanşat în Neamţ, după ce concluziile unui control ce a vizat modul cum sunt dezinfectate străzile a scos la iveală aspecte neconforme. Decizia de a fi „stropite“ dumurile judeţene în contextul creat de epidemia de coronavirus a aparţinut lui Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean, şi a fost pusă în practică la începutul acestei luni. 

„Am verificat astăzi (2 aprilie - n.r.) cum decurg operaţiunile de dezinfecţie pe drumurile judeţene, care străbat comunele din judeţul nostru. Şase cisterne vor pulveriza soluţie dezinfectantă pe toată durata pandemiei. Se va interveni zi de zi pe toate traseele, în fiecare comună în care există drumuri judeţene! Vreau ca toţi nemţenii să fie feriţi de pericolul pe care îl reprezintă COVID-19! Am luat această decizie pe lângă foarte multe altele din dorinţa de a-i şti pe nemţeni protejaţi!“, posta pe Facebook, Ionel Arsene, la două zile de la începerea operaţiunii. 

Numai că, George Lazăr, prefectul judeţului Neamţ, a dispus o verificare, pentru a se vedea dacă dezinfectarea este conformă normelor în vigoare, iar concluziile nu sunt deloc încurajatoare. 

„Preşedintele Consiliului Judeţean îşi bate joc de sănătatea nemţenilor, folosind vidanje pentru dezinfectarea străzilor şi materiale care nu au niciun efect“, a declarat prefectul, după ce a prezentat concluziile controlului dispus.

   

„Este clar că interesul nu este pentru sănătatea nemţenilor, ci pentru «sănătatea» societăţilor comerciale“.

Pentru neregulile descoperite, societatea a fost sancţionată cu o amendă de 60.000 lei şi i s-a suspendat activitatea p'nă la obţinerea autorizaţiei de mediu pentru codul CAEN corespunzător activităţii de dezinfectare. 

În ceea ce priveşte soluţia folosită, „aceasta era din clasa celor utilizate pentru dezinfectarea echipamentelor, recipientelor, ustensilelor de consum, suprafeţe sau conducte folosite pentru producţia, transportul, depozitarea sau consumul produselor alimentare sau al hranei pentru animale“, se arată în raport. 

Preţul contractului încheiat a fost de 0,18 lei/mp şi urmează a se vedea ce suprafaţă s-a „dezinfectat“, dar cu certitudine este una foarte mare, dacă avem în vedere că operaţia a început de la începutul lunii şi s-au folosit şase vidanje. 

Prefectul Lazăr n-a fost deloc rezervat în a folosi cuvinte dure la adresa preşedintelui Ionel Arsene: „Sînt indignat să văd că Ionel Arsene se laudă cu o iniţiativă de dezinfectare a străzilor în Neamţ cu o substanţă dedicată produselor alimentare şi hranei pentru animale. Este clar că interesul nu este pentru sănătatea nemţenilor, ci pentru «sănătatea» societăţilor comerciale cu care se încheie contracte din bani publici. Este inacceptabil ca un om care reprezintă CJ Neamţ, în persoana lui Ionel Arsene, să îşi bată joc, din păcate chiar pe banii noştri, de sănătatea publică“.

Ce a mai descoperit comisia de anchetă

Şi a continuat cu alte acuze: „Nu se poate, domnule Arsene, să închei un contract cu o firmă care nici măcar nu este autorizată ca activitate să facă astfel de lucrări de dezinfecţie! Mai grav este că vă folosiţi pentru această acţiune de vidanje şi păcăleşti oamenii că dezinfectezi străzile cu o substanţă care n-are nicio legătură cu substanţele de dezinfectare. Aţi minţit, domnule Arsene, opinia publică, că dezinfectati străzile, iar în fond dumneavoastră nu aţi pus nici măcar 1 litru de dezinfectant în apa cu care practic aţi spălat străzile. Să vă fie ruşine, domnule Arsene, pentru bătăia de joc pe care o faceţi faţă de nemţeni, cu banii acestora! Chiar nu putem să ne batem joc aşa la nesfârşit!“.

Comisia de anchetă a fost alcătuită din reprezentanţi ai Prefecturii, Mediu, Direcţia de Sănătate şi Poliţie, fiind vizată firma Eco Expert Salub din Piatra Neamţ, beneficiara contractului. 

O primă concluzie a fost că funcţiona fără a deţine autorizaţie de mediu pentru codul CAEN corespunzător activităţii de dezinfectare şi că nu era autorizată să desfăşoare activitatea de dezinfecţie cu biocide. 

Nu avea certificare nici de la Direcţia de Sănătate şi nu a prezentat evidenţa stării de sănătate a personalului implicat în activitatea supusă controlului. 

„În ceea ce priveşte produsul biocid P3-TOPAX66, utilizat pentru dezinfecţia stradală, s-a constat că acesta este încadrat conform Regulamentului UE nr.528/2012, anexa V, la Grupa principală 1, Tip produs 4 - produse alimentare şi hrană pentru animale: produse utilizate pentru dezinfectarea echipamentelor, recipientelor, ustensilelor de consum, suprafeţe sau conducte folosite pentru producţia, transportul, depozitarea sau consumul produselor alimentare sau al hranei pentru animale“, se mai arată în raportul de control.  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite