Sezonul rătăciţilor în Ceahlău: 14 oameni salvaţi de la moarte de salvamontişti. - 10 grade, viscol şi risc major de avalanşă, pericole anunţate pentru acest weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 13 martie, patru turiste au fost recuperate de salvamontişti în zona Ocolaşul Mic FOTO Salvamont Neamţ
Pe 13 martie, patru turiste au fost recuperate de salvamontişti în zona Ocolaşul Mic FOTO Salvamont Neamţ

Salvamontiştii nemţeni avertizează că în acest sfârşit de săptămână condiţiile meteo vor fi extrem de severe în zona masivului Ceahlău. Din cauza vizibilităţii scăzute, un grup de studenţi din Iaşi s-a rătăcit pe traseul dintre Vârful Toaca şi caban Dochia.

Prognoza pentru sfârşitul de săptămână indică o răcire severă a aerului în zona montană, iar cei care vor să urce pe masivul Ceahlău trebuie să fie echipaţi pentru condiţii severe de iarnă. Salvamontiştii nemţeni avertizează că temperaturile anunţate de meteorologi pe munte pot coborî până la -10 grade Celsius, vor fi condiţii de viscol şi de depunere a unui nou strat de zăpadă.

„Traseele sunt dificile şi se parcurg în timpi de două sau trei ori mai mari decât normal, iar pericolul producerii avalanşelor este critic. În aceste condiţii, odată cu venirea serii vizibilitatea scade foarte mult, iar în zona platoului nu există puncte de reper, jnepenii, potecile şi stâlpii de marcaj nu mai sunt vizibili”, spune Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. 

Condiţii similare au fost şi la finele săptămânii trecute, când salvatorii montani au înregistrat un nou caz de turişti rătăciţi pe vârful muntelui Ceahlău. Astfel, un grup de studenţi de la Iaşi au fost surprinşi de căderea nopţii şi de viscol între Vârful  Toaca şi cabana Dochia. 

„Cum instinctul de conservare îşi spune cuvântul, conducătorii grupului şi cei mai antrenaţi i-au abandonat pur şi simplu pe cei mai puţin pregătiţi fizic şi au răzbit pâna la cabana Dochia. Ceilalţi au sunat la 112 fiind găsiti sub Vârful Lespezi in urma unei intervenţii rapide, de echipa de servciu din Baza Dochia. Erau epuizaţi, speriaţi şi plângeau”, descrie situaţia critică şeful Salvamont.

Dupa ce au fost conduşi la cabană, echipa a fost nevoită să parcurgă din nou prin viscol drumul până la staţia meteo unde se refugiaseră alţi câţiva membrii ai grupului.

În ultima lună echipele salvamont au derulat nu mai puţin de patru asemenea operaţiuni de mare risc în care au fost salvate de la o moarte sigură 14 persoane. 

„Toate cazurile au avut ca numitor comun ora târzie de plecare în traseu , lipsa de informaţie şi condiţia fizică”, a mai precizat Raul Papalicef. 

Pe aceeaşi temă:

Risc crescut de avalanşă în Ceahlău. Fenomenul s-a produs deja pe un traseu din masiv

Şase turişti pierduţi în viscol pe Ceahlău, recuperaţi de salvamontişti după o oră şi jumătate de căutări

Zece sfaturi utile dacă te rătăceşti pe munte. Cum te orientezi dacă ieşi din traseul marcat şi de ce trebuie să te fereşti ca să nu-ţi pui viaţa în pericol

Cele patru puncte mortale de pe traseele din Ceahlău

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite