Silvicultorii îi solicită şefului CJ Neamţ să ceară scuze pentru o postare pe Facebook în care acuză că pădurile sunt jefuite la „umbra coronavirusului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ. FOTO: Facebook
Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ. FOTO: Facebook

Direcţia Silvică Neamţ îi solicită preşedintelui CJ să ceară scuze după o postare pe Facebook în care acuza că pădurile sunt jefuite la „umbra coronavirusului“.

Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, a intrat în conflict cu conducerea Direcţiei Silvice din judeţ, după un mesaj pe contul de Facebook în care incrimina „jaful“ care s-ar petrece în această perioadă prin pădurile judeţului. 

Postarea, care are titlul „Împreună putem opri jaful din pădurile Neamţului“, a apărut pe data de 14 aprilie, şeful PSD Neamţ scriind că „La umbra epidemiei de coronavirus, cu noi toţi în case, pădurile judeţului dispar ca prin farmec!“. 

Ea este însoţită şi de câteva fotografii cu stive de lemne, avize de însoţire, camioane cu material lemnos şi una a preşedintelui CJ aflat într-un decor hibernal la marginea unei păduri, care au menirea de a ilustra exploatarea nemiloasă a codrilor Neamţului. 

Faţă de toate acestea, Direcţia Silvică a emis un comunicat în care susţine că cele prezentate nu sunt reale, că exploatările se fac conform normelor legale şi că avizele de însoţire prezentate în postare nu sunt de dată recentă, ci din lunile august şi noiembrie 2019. 

„Credem că nu pot fi stigmatizaţi cei aproape 1.000 de oameni care îşi desfăşoară activitatea în mod

curent în cadrul Direcţiei Silvice Neamţ cu rezultate foarte bune, doar la adăpostul unor titluri bombastice, care sună bine şi care se încadrează în contextul actual al atacurilor repetate ale unor aşa-zis influenceri asupra slujitorilor pădurii. (...) Solicităm domnului preşedintelui al Consiliului Judeţean Neamţ să prezinte scuze oficiale pentru jignirea celor 1.000 de angajaţi“, se arată în comunicatul Direcţiei Silvice Neamţ. 

Iată şi cum începea mesajul publicat de Ionel Arsene: „În urma mesajelor primite de la voi,

nemţeni cu dragoste de ţară, la rugăminţile voastre de a mă implica în problema defrişărilor masive de masă lemnoasă, astăzi (14 aprilie - n.r.) am fost în pădurile judeţului să văd cu ochii mei dezastrul. Ce am văzut m-a îngrozit şi m-a revoltat: de-a lungul asfaltului proaspăt, sunt urme de lemne trase noaptea pe asfaltul crud. Drumuri distruse. Inadmisibil!“.

„Un sentiment insuportabil care m-a urmărit toată ziua“

Preşedintele CJ Neamţ continuă, susţinând că a fost pe culmile disperării când a văzut cum camioanele transportau lemnul către firmele străine: 

„Toate sentimentele umane de la necaz şi supărare, până la culmile disperării şi dincolo de revoltă, le-am trăit când am văzut convoaiele de camioane cărând lemnul Neamţului către firmele străine care ne mutilează pădurile. Un sentiment insuportabil care m-a urmărit toată ziua. Am dispus echipei de la

Compartimentul control trafic şi siguranţă rutieră al Consiliului Judeteţean să efectueze un control pentru a lămuri CU PROBE, că pădurile Neamţului sunt măcelărite şi iau drumul străinătăţii. DOVADA -

FOTO 2, 3, 4 (este vorba despre fotografiile unor avize de expediţie - n.r.). 

Doar într-o zi, s-au dat amenzi în valoare de 54.000 lei pentru depăşirea limitei maxime de masă lemnoasă, autorizată pe drumurile judeţene. Verificările echipei de control sunt periodice iar atribuţiile

Consiliului Judeţean sunt limitate, dar mă întreb ce măsuri concrete iau cei care astăzi se află la putere? Guvern PNL, prefectură, minister al mediului, garda forestieră, Romsilva, la voi se vede dezastrul din pădurile românilor? Sunteţi cei mai neisprăviţi guvernanţi din istoria ţării. Cei mai neromâni liberali de la Cuza până astăzi“. 

În continuare, semnatarul mesajului mai spune că este pentru a doua oară când PSD a iniţiat un proiect împotriva exportului de lemne şi urmează să se vadă dacă preşedintele Iohannis va avea curajul să conteste legea la Curtea Constituţională. 

Postarea se încheie cu alte acuze la adresa adversarilor politici: „Spre deosebire de noi, românii, care ne închinăm în biserici, voi vă închinaţi stâpânilor voştri, pe care-i slujiţi cu obedienţă, trădând ţara şi neamul românesc. V-au trimis la televizor ca pe nişte slugi, să negaţi un adevăr evident, având impresia că ne mai puteţi prosti cu minciunile voastre. Vă aştept alături de mine, dragi nemţeni! Voi sunteţi puterea mea!“.

Silvicultorii spun că-s ţinta unor atacuri

Aviz de insoţire emis în luna august 2019. FOTO: Facebook

dovada

În comunicatul Direcţiei Silvice se mai spune că afirmaţiile şefului CJ nu fac decât să dezinformeze şi că se înscriu în cadrul atacurilor la adresa activităţii silvicultorilor apărute în ultima vreme în social-media şi pe unele reţele de socializare. 

Pentru a demonstra că susţinerile lui Ionel Arsene nu ar avea temei sunt oferite câteva argumente.

Primul ar fi că drumul de pe care sunt făcute fotografiile cu material lemnos depozitat este un drum forestier de la Ocolul Silvic Roznov, iar al doilea că lemnul depozitat pe marginea drumului este exploatat de ocolul silvic cu formaţia proprie de exploatare. 

Alt argument ar fi acela că exploatarea se face în deplină legalitate, buştenii pentru cherestea sunt valorificaţi prin licitaţii la societăţi comerciale, iar lemnul de foc rezultat, circa 750 de metri cubi, a fost deja vândut populaţiei. 

Cât despre avizele prezentate în postarea preşedintelui Arsene, Direcţia Silvică susţine următoarele: 

„Cele trei avize de însoţire a materialului lemnos prezentate ca dovezi ale aşa-zisului jaf sunt din lunile august şi noiembrie 2019 şi reprezintă mişcări ale materialului lemnos între judeţele Suceava, Covasna şi Braşov, unul singur implică un transport efectuat de la o societate din Neamţ către Rădăuţi; prin urmare, cele trei avize de expediţie reprezintă semne ale unei activităţi economice normale şi nu au nimic în comun cu «jaful din pădurile Neamţului!». 

Şi comunicatul DS Neamţ se încheie cu accentul care ar fi pus pe eforturile care se fac în această perioadă pentru exploatarea durabilă a pădurii, pentru a crea „plus valoare la bugetul de stat“:  

„În această perioadă, noi, silvicultorii, suntem angrenaţi în problemele curente legate de împădurirea a peste 270 ha, asigurarea pazei şi integrităţii fondului forestier, inventarierea şi punerea în valoare a celor peste 100.000 mc arbori doborâţi existenţi în pădurile judeţului, exploatarea, împreună cu firmele de profil, a unui volum de 740.000 mc, lemn care va ajunge pe piaţă şi va genera plus valoare la bugetul de stat“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite