FOTO Sistemul 112, încă o dovadă de incompetenţă: accident grav la schi în Durău, salvamontiştii au intervenit fără să fie anunţaţi din dispecerat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victima accidentului a primit ajutorul salvamontiştilor până la sosirea ambulanţei FOTO Salvamont Neamţ
Victima accidentului a primit ajutorul salvamontiştilor până la sosirea ambulanţei FOTO Salvamont Neamţ

O fată de 12 ani din Republica Moldova a suferit un traumatism şi şi-a pierdut cunoştinţa după ce s-a lovit de un alt schior. Copila a avut şansa ca până la sosirea amublanţei să primească primul ajutor de la salvamontiştii care erau în zonă.

Un eveniment care arată încă o dată slăbiciunile sistemului 112 a avut loc joi după amiază în staţiunea Durău. În jurul orei 13.20, pe pista de schi doi schiori s-au ciocnit în coborâre, iar în urma coliziunii, o fată de 12 ani a suferit un traumatism soldat cu pierderea cunoştinţei. În plus, copila avea o hemorgaie nazală abundentă.

„Echipa Salvamont aflată pe pistă a intervenit imediat degajând pista şi acordând primul ajutor. Ulterior aparţinătorul, un cetăţean din Republica Moldova, a fost instruit să sune la 112 pentru declanşarea procedurii în astfel de cazuri”, a precizat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ. 

Timp de 10 minute, în care salvatorii montani continuau pregătirile pentru transportul victimei, dispeceratul Salvamont nu anunţa echipajul despre coordonate, şi nici despre timpul de sosire al ambulanţei.

Durau

În această situaţie, Raul Papalicef a sunat în dispeceratul Salvamont, de unde i s-a comunicat că de la 112 nu a fost anunţat accidentul de pe pârtie.

„Am sunat la Dispeceratul Naţional de Urgenţă Salvamont, şi spre stupoarea mea, nici acolo nu se primise apelul de urgenţă. În final, am aflat că Dispeceratul 112 s-a rezumat în a trimite o ambulanţă la baza pârtiei, fără să anunţe echipa de salvare. Ce se întâmpla daca echipa Salvamont nu era pe pistă? Cine acorda primul ajutor şi cine transporta victima la baza pârtiei, şi, foarte important, cine asigura protecţia termică pentru prevenirea unei hipotermii severe?”, întreabă şeful Salvamont Neamţ.

accident Durau

Ambulanţa a ajuns la Durău în 35 de minute de la producerea evenimentului, iar în staţiunea de la poalele masivului Ceahlău se înregistrau la acea oră  minus 20 de grade Celsius.

Durau
„112 este un sistem defect şi cu toate tragediile din ultimul an, nimeni nu schimbă nimic”, este concluzia şefului Salvamont Neamţ.  

Considerând că acest caz este de o gravitate deosebită, Raul Papalicef  a ţinut să raporteze situaţia la Departamentul pentriu Sirtuaţii de Urgenţă, respective la adjunctul lui Raed Arafat.   

Pe aceeaşi temă:

Misiune extremă de salvare în Ceahlău pentru un turist căţărat pe o stâncă. Tânărul risca să cadă în gol 17 metri, dar s-a agăţat de un brăduţ

99 de dolari, preţ infim pentru o intervenţie rapidă în căutarea avionului prăbuşit în Apuseni

Tragedia de pe lacul Siutghiol. Bâlbele din misiunea de salvare a echipajului SMURD, după prăbuşirea elicopterului

UPDATE VIDEO Elicopter SMURD căzut în lacul Siutghiol. Fragmente din epavă au fost aduse la mal. Medicul a murit. Copilotul şi pilotul, scoşi din apă fără semne vitale

Raed Arafat, pe contul său de Facebook, la 8 decembrie: „În scurt timp, operaţiunile de salvare din sud-estul ţării se vor desfăşura mai eficient“

Poveştile eroilor din Apuseni. Cum au reuşit oamenii simpli să doboare tot sistemul

Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant: „Este inimaginabil că în anul 2014 să cadă un avion şi să nu-l găsească timp de şase ore”

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite