Situaţia Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ s-a înrăutăţit de la o zi la alta. Este afectat personalul din „linia întâi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La spitalul din Piatra neamt sunt tratate doar cazurile de Covid 19. FOTO: D.S.
La spitalul din Piatra neamt sunt tratate doar cazurile de Covid 19. FOTO: D.S.

A crescut numărul cadrelor sanitare de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ care au fost confirmate cu noul coronavirus

„Personalul medical va fi testat în totalitate, având în vedere că spitalul este un focar, iar tot ce este simptomatic, cu simptome respiratorii, va fi testat; există un protocol în acest moment“, declara vineri, 10 aprilie, la Piatra Neamţ, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. 

El se referea la situaţia de la Spitalul Judeţean, unde, la data menţionată, erau 34 de cadre medicale bolnave, medici, asistente şi alt personal, plus 31 suspecte, aflate în izolare, în timp ce în judeţ totalul era de 234 pacienţi pozitivi şi se consemnau nouă decese. 

În doar câteva zile, situaţia s-a schimbat, adăugându-se doi asistenţi şi un infirmier de la ATI confirmaţi cu Covid 19, plus şase angajaţi de la Direcţia de Sănătate Publică, care intră în categoria personalului administrativ. 

O veste bună ar fi că testele efectuate la câteva zeci de cadre sanitare au ieşit negative, dar noile cazuri apărute justifică oarecum temerile ministrului Tătaru că Spitalul Judeţean Neamţ ar putea ajunge ca în situaţia celui de la Suceava dacă nu se iau măsuri stricte. 

Tocmai de aceea, încă de joi, 9 aprilie, la conducerea unităţii din Piatra Neamţ a fost numită Daniela Marcoci, care fusese detaşată de la DSP Neamţ, în „focarul“ de la unitatea din Suceava, pentru a ajuta la eforturile de combatere a îmbolnăvirilor. Imediat după instalarea în funcţie, epidemiologul Daniela Marcoci declara: 

„Să înţeleagă toată lumea că, cel puţin la un moment, poate fiecare din noi vom fi contaminaţi, vom trece printr-o formă de boală sau vom fi asimptomatici, pentru că ăsta este mersul firesc al pandemiei de coronavirus, astfel încât să căpătăm imunitate şi să reuşim să trecem cu bine peste boală“. 

Din cauza îmbolnăvirilor, câteva secţii de la Spitalul Neamţ au fost închise, ORL, Nefrologie, Neonatologie şi Medicină Internă, dar acest lucru nu prea contează, deoarece unitatea este una în care acum se tratează doar cazurile Covid, alte patologii fiind direcţionate către celelalte spitalele

din judeţ. 

Doar un singur nou caz

Dacă pe 12 aprilie, în Neamţ erau 285 de pacienţi cu Covid 19, raportarea de astăzi indică faptul că numărul lor a crescut cu doar unul, iar al deceselor e zece, ultimul fiind la finalul săptămânii trecute. Judeţul Neamţ se află pe locul 5 în ţară, cu 286 de îmbolnăviri, după Suceava - 1.731, Bucureşti - 774, Hunedoara - 303 şi Timiş - 300. 

Cazurile de la Direcţia de Sănătate Neamţ îngreunează activitatea într-o perioadă „plină“, din păcate. Din cei cinci medici epidemiologi, care erau la începutul crizei, acum au mai rămas doar doi, iar o parte din personalul administrativ este în izolare. Pentru a nu se produce vreun blocaj, au fost aduşi asistenţii medicali şcolari, dar volumul de muncă este foarte mare. 

Zilnic trebuie monitorizate sutelor de persoane în carantină sau izolare, contacţi şi apropiaţi ai cazurilor

confirmate, realizate statistici şi efectuate anchete epidemiologice. 

„Trecem printr-o situaţie dificilă, pentru că nu sunt epidemiologi în ţară. Am rămas în perioada asta fără trei specialişti importanţi, însă sunt cazuri obiective. Nu ne plângem, dar este greu în aceste condiţii“, declara Radu Firăstrău, directorul DSP Neamţ. 

Şi la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului s-au luat măsuri pentru combaterea îmbolnăvirilor. Circa 900 de salariaţi, care lucrează în centre pentru copii şi persoane adulte cu dizabilităţi, sunt sau vor fi izolaţi la locul de muncă. 

DGASPC Neamţ are în subordine 12 centre rezidenţiale pentru copii şi persoane adulte cu dizabilităţi în care sunt cazate aproximativ 1.000 de persoane. De săptămâna trecută, jumătate dintre angajaţi au intrat în izolare, urmând ca după 14 zile să intre şi restul, pentru acelaşi interval de timp. 

„Ştiu că este foarte greu pentru fiecare angajat să fie în această situaţie, mai ales acum, înainte de Paşti. Sunt oameni care au şi ei probleme, au familii în dificultate, unii sunt singuri şi au nevoie la rândul lor de sprijin în gospodărie ori au copii sau părinţi pe care nu îi pot lăsa în grija cuiva“, a declarat Cristina Păvăluţă, directorul DGASPC Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite