Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

„Soldăţica“ Elena, fetiţa care nu ratează nici o paradă militară. Povestea micuţei care a bătut pas de defilare prin faţa miniştrilor

17
12 Nov 2016 21:09:27
Autor: Florin Jbanca
Elena Bălţătescu FOTO Arhivă personală
Elena Bălţătescu FOTO Arhivă personală

Elena Bălţătescu are 6 ani, este din Piatra Neamţ şi este îndrăgostită de tot ce înseamnă armată şi uniforme militare. Fetiţa nu lipseşte de la paradele din oraş şi vrea să ajungă doctor militar.

Elena Bălţătescu şi-a descoperit pasiunea pentru armată de mică, de când avea 2 ani şi 3 luni, atunci când a luat parte la o paradă de Ziua Naţională din Bucureşti. Irina, mama fetiţei, îşi aminteşte că totul a început în august 2012. Atunci când soţul ei, militar de carieră, revenise dintr-o misiune din Afganistan, a avut parte de o surpriză când a fost aşteptat acasă de fetiţa costumată într-o uniformă comandată la o fabrică din Craiova. În partea stângă, deasupra inimii, micuţa avea o emblemă pe care scria Roarmy, iar în dreapta era trecut numele fetei. 
 
„Am vorbit la acea fabrică de specialitate, unde se confecţionau uniforme, şi i-am întrebat dacă pot să facă şi o ţinută pentru copii. Soţul meu a fost emoţionat atât pentru revederea cu noi, cât şi pentru că o găsise pe Elena echipată în uniformă“, spune mama fetiţei. Prima ieşire a fetiţei în ţinută militară a fost în toamna acelui an, atunci când Centrul Militar Judeţean Neamţ a organizat activitatea Ziua Armatei în şcoli, de promovare a ofertei de învăţământ şi a carierei militare în unităţile de învăţământ. „A ţinut afişe în mână, era simpatică aşa cum se prezenta ea, un soldăţel în mininatură“, mai spune Irina Bălţătescu.
 
Elena si tatăl ei revenit din misiune din Afganistan în 2013 FOTO: Irina Bălţătescu/Arhiva personală
 

Defilare prin faţa miniştrilor   

 
Elena a devenit vedetă pe 1 Decembrie 2012, atunci când, însoţită de părinţi, a participat la parada militară de Ziua Naţională de la Bucureşti. Spre surprinderea tuturor, şi mai ales a părinţilor, fetiţa care nu avea răbdare, s-a desprins din mulţime şi a început să bată pas de defilare în faţa tribunei oficiale.
 
„Avea un steguleţ în mână şi la un moment dat a început să bată un pas cadenţat. Iniţial am rămas mască, soţul era mai în spate şi nu vedea exact ce se întâmpla. A fost o reacţie total spontană. Eu eram disperată şi am început să strig la ea să vină înapoi, dar nici nu mă auzea. Cu steguleţul în mână, ea mergea ţanţoşă prin faţa tribunei oficiale şi înapoi, toată parada aşa a făcut“, îşi aminteşte mama fetiţei.  
 
Elena, la Ziua Nationala a României 1 decembrie 2012 FOTO: Irina Bălţătescu/Arhiva personală
 
Corneliu Dobriţoiu, pe atunci ministru al Apărării, a remarcat cu voce tare: „Uite ce simpatic e băieţelul!“, însă Raed Arafat l-a corectat imediat: „Nu e băieţel, e o fetiţă, pentru că mama ei strigă disperată: «Elena, Elena!»“. A fost momentul în care fostul ministru a liniştit-o pe mama fetei, după cum îşi aminteşte acum amuzată Irina Bălţătescu: „Atunci, domnul ministru s-a uitat l-a mine şi mi-a zis: «Doamnă, staţi liniştită că face foarte bine ceea ce face». Din acel moment, eu m-am relaxat şi ea şi-a văzut de treaba ei“.
 
Scena nu avea cum să nu fie remarcată şi de reporterii televiziunilor care transmiteau evenimentul, aşa că Elena a devenit subiect de ştiri, a dat interviuri şi a fost în centrul atenţiei. „Nici nu putea să vorbească bine, spunea «Româninii» în loc de «România». Pe urmă, acasă, colegele chiar m-au întrebat dacă am învăţat-o eu să defileze, dar le-am spus că a fost o pornire a ei, ceva spontan“, mai spune mama fetiţei.
 
Anul acesta, în septembrie, Elena şi-a însoţit părinţii la festivitatea de absolvire de la Academia Militară Carol I şi a avut ocazia să facă cunoştinţă cu ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, şi cu şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, care au ţinut să facă poze cu „soldăţica“ de la Piatra Neamţ.  
 

„Instrucţie“ la grădiniţă

 
Până în acest an, fetiţa-soldat era alintată „Bubu“, însă acum le-a transmis părinţilor că deja e mare şi că vrea să fie strigată pe numele ei, Elena. „«Bubu» vine de la faptul că, în iunie 2010, când s-a născut ea, era Campionatul Mondial de fotbal din Africa de Sud şi cum «trompeta» ei se auzea din capătul culoarului, tatăl ei i-a spus «Vuvuzela». De la «vuvuzela», la «vuvu», iar bunicul i-a spus «Bubu», aşa cum tata îi mai spune şi acum“, adaugă Irina Băţătescu. 
 
Elena este acum în clasa pregătitoare la Şcoala Gimnazială nr. 11 din Piatra Neamţ, acolo unde a făcut şi grădiniţa. Elena preferă însă jucăriile băieţilor, nu păpuşile.
 
Elena, la o acţiune din Săptămâna "Şcoala Altfel" FOTO: Irina Bălţătescu/Arhiva personală
 
„Am avut o dată o discuţie, atunci când mi-a spus că fetiţele de la grădiniţă nu se prea joacă cu ea. I-am spus că acasă să se joace cu ce vrea ea, iar la grădiniţă să se joace cu ce vor fetiţele, aşa că am ajuns la un acord. A mai făcut «instrucţie» cu copiii o perioadă, la grădiniţă, mai ales cu băieţii. Are un pic de autoritate şi nu suportă să fie dominată“, mai spune mama fetiţei.
 
Pentru a-şi consuma această energie, părinţii au îndrumat-o pe Elena să facă sport, aşa că, atunci când nu are preocupări milităreşti, fetiţa merge la sală, unde face jiu-jitsu, înot, iar iarna schiază. „Acum ne-a spus că vrea să se facă doctor militar, pentru că îi place şi domeniul medical, dar nu vrea să abandoneze nici ţinuta kaki. De multe ori acţionează intuitiv, iar alegerile ei sunt mai bune decât ce aş încerca eu să-i impun, aşa că am mers pe mâna ei şi a fost bine până acum“, mai spune mama copilei. 
 

Momente emoţionante 

 
„Soldăţica“ Elena are până acum patru prezenţe la paradele militare de Ziua Naţională a României, dar şi numeroase participări la tot felul de evenimente festive, cum ar fi Ziua Armatei, Ziua Imnului sau Ziua Eroilor. În 2014, tatăl fetiţei a plecat într-o altă misiune în Afganistan, dar Elena a continuat să frecventeze activităţile specifice cu caracter militar din oraş.
 
Elena, la o acţiune din Săptămâna "Şcoala Altfel" FOTO: Irina Bălţătescu/Arhiva personală
 
„Cea mai mare bucurie a ei este atunci când participă, alături de tatăl ei, la sărbătorirea veteranilor de război. Pentru Elena e cel mai emoţionant moment şi, când vine acasă, îmi spune: «Să ştii că am mai fost la ziua unui bunicuţ veteran»“, mai spune Irina Bălţătescu.
 
Anul acesta, de ziua ei, pe 4 iunie, Elena a primit o uniformă nouă de la fabrica unde mama îi comandase prima ţinută şi a prezentat-o la un alt eveniment comemorativ dedicat eroilor neamului de la Nemţişor.
 
Elena, în mijlocul soldaţilor, la inaugurarea monumentului de la Nemţişor FOTO: Irina Bălţătescu/Arhiva personală
 
„Nu o să forţăm nimic în alegerile ei, o să lăsăm totul la latitudinea ei. Dacă îi va plăcea să urmeze cariera militară, va fi foarte bine. Dacă nu, măcar nişte valori şi le-a însuşit: imnul, drapelul, cele trei culori, ţinuta militară şi veteranii care trebuie cinstiţi“, încheie mama Elenei.
 
Elena cu un veteran de război FOTO: Irina Bălţătescu/Arhiva personală
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Adrian Foangă
12.11.2016, 22:01:58

Isi iau astia si puradeii acum pe la pomeni...

+6 (14 voturi)
\\\\SIGINT////
13.11.2016, 01:50:28

lol

+1 (1 vot)
Remus Octavian Mocanu
13.11.2016, 04:50:49

Bon, are NATO nevoie de carne de tun. Nu e garantat ca o sa-i placa tot atat o misiune in Afghanistan sau Irak tot atat cat steagurile si defilarile, da' asta e partea a doua.

+2 (4 voturi)
Valentin Radu
13.11.2016, 06:30:17

I-au explicat oare parintii care "nu o forteaza in alegerile ei.. ?!" ca teava aia de fier cu care au pozat-o este facuta sa omoare tatici ci mamici si copii... I-a aratat taticu ei poze cu cei pe care i-a impuscat el sau colegii lui sau "partenerii" lui americani, in tara aia straina ( ce dracu o fi cautind el acolo .. ) Rusine ! Lumea n-are nevoie de parinti spalati pe creier si "soldatici" copii. Lasati dracului copii in pace !

+5 (5 voturi)
Stefan din nord
13.11.2016, 08:31:28

Un comentariu excelent . Rolul unei fetite este sa se joace cu papusi iar cand creste mare sa nasca prunci adica sa dea viata nu sa ia viata unor semeni de-ai ei Arta razboiului daca o putem numi asa sa o lase pe seama babuinilor masculi care se bat si se omoara pentru teritorii

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările