Soţ şi soţie rătăciţi în Ceahlău, împreună cu un copil de un an. Intervenţie deosebit de dificilă a angajaţilor Salvamont

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intervenţie a salvatorilor montani în Ceahlău FOTO: Facebook/Salvamont Neamţ
Intervenţie a salvatorilor montani în Ceahlău FOTO: Facebook/Salvamont Neamţ

Doi tineri din Bucureşti, soţ şi soţie, au pierdut joi seară traseul la coborârea de pe munte şi au cerut ajutor la 112. Cuplul urcase pe Ceahlău împreună cu un copil în vârstă de un an.

Salvamontiştii nemţeni au avut parte, joi seară, de o intervenţie deosebit de dificilă, după ce un cuplu de tineri din Bucureşti se rătăcise în masivul Ceahlău. Turiştii au cerut ajutor în jurul orei 20.00.

„Echipajul Salvamont a considerat intervenţia o urgenţă maximă deoarece cuplul avea cu ei şi un copil în vârstă de un an, iar temperatura coborâse cu zece grade, iar din sector vestic se apropia rapid un front atmosferic încărcat“, a precizat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. 

Un echipaj a plecat din Baza Durău spre zona Jhgeabul cu Hotare - Izvorul Alb, unde grupul se pierduse iniţial. 

„De acolo situaţia era mai complicată deoarece apelanţii nu au reuşit să relateze exact pe ce drum o luaseră. Deoarece s-a ţinut legătura permanent prin terminalele TETRA cu dispeceratul ISU şi apelul iniţial a putut fi reascultat, am reuşit să restrangem mult aria de operaţiune“, a declarat şeful Salvamont. 

Recuperaţi după un foc de recunoaştere

Echipajul de salvare montană a reuşit ulterior să localizeze mai precis pe cei doi turişti, prin lansarea unor semnale acustice pe care rătaciţii trebuiau să încerce să le localizeze atât poziţional, cât şi ca intensitate. 

„La un moment dat, deasupra unei văi foarte adanci şi abrupte, cuplul a auzit semnalele acustice foarte slab şi mult deasupra poziţiei lor. Deoarece eram într-o zonă cu vizibilitate mare, i-am rugat dacă pot să facă un foc. Spre surprinderea noastră, s-au mişcat foarte repede, şi, în mai puţin de 10 minute am putut observa în zona Obcina Horştii - Secu pâlpâirea flăcării“. 

Salvatorii i-au recuperat pe cei trei  în jurul orei 21.40. 

„Merseseră mult şi erau uşor obosiţi şi puţin panicaţi, iar copilul plângea“, a menţionat Raul Papalicef.

O hartă şi o lanternă ar fi fost de ajutor

Tinerii le-au povestit salvamontiştilor că urcaseră de dimineaţa pe traseul  Lutul Roşu spre Cabana Dochia, iar după amiază au ajuns pe Vârful Toaca, de unde au recunoscut că au plecat destul de târziu şi au ales să coboare prin Jgheabul cu Hotare. 

„Când totul părea să se fi terminat şi drumeţia să se fi încheiat cu succes, o clipă de neatenţie, datorate oboselii, a făcut să piardă traseul la bifurcaţia Hotare-Izvorul Alb. Ulterior s-au înfundat în încrengătura de drumuri de exploatare forestieră, nu au mai ştiut să se mai întoarcă şi nici nu mai aveau puterea s-o facă. Au mers câţiva kilometri sperând să întâlnească pe cineva,  sau să dea de o aşezare umană, iar când s-a lăsat noaptea au sunat la 112“

Şeful Salvamont Neamţ a precizat că maşina de intervenţie a serviciului i-a lăsat în parcarea de la Izvorul Muntelui unde tinerii aveau maşina şi de unde plecaseră joi dimineaţă pe munte.

„O clipă de neatenţie, lipsa unei hărţi şi ulterior a unei lanterne, pot transforma o excursie reuşită în una de coşmar“, a atras atenţia Raul Papalicef.  
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite