Tânăr găsit în stare critică pe Ceahlău, după ce a fost abandonat de prieteni. „Murea până dimineaţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După ce a fost stabilizat, turistul din iaşi a fost coborât în staţiunea Durău. FOTO: Salvamont Neamţ
După ce a fost stabilizat, turistul din iaşi a fost coborât în staţiunea Durău. FOTO: Salvamont Neamţ

Salvamontiştii au intervenit pentru a ajuta un turist epuizat fizic, care a fost lăsat singur pe traseu, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de cei cu care urcase pe munte.

Membrii unui grup de turişti din Iaşi, care au decis să-şi petreacă sfârşitul săptămânii trecute pe Ceahlău, au dat dovadă de inconştienţă crasă, comportându-se iresponsabil şi dovedind că minime cunoştinţe de comportament pe munte în caz de necesitate le sunt total necunoscute. 

Impardonabil a fost faptul că au ales cea mai proastă soluţie în momentul când au decis să-l lase pe unul dintrei ei, care eraepuizat fizic, singur pe traseu, noaptea, chiar dacă anunţaseră problema ivită la 112. 

Salvamontiştii care acţionează în masiv au fost solicitaţi în noaptea de 8/9 august, pentru acordarea primului ajutor şi transportul unei persoane din Iaşi, care era în stare de

epuizare avansată şi început de hipotermie în zona Chica Fântânele.

Tânărul cobora cu un grup de amici de la Vârful Toaca pe un traseu lung (Cabana Meteo - Fântânele - Durău), care are peste 7 kilometri, iar la un moment dat, în jurul orei 17.00, a fost surprins de o poaie rece. 

„În  lipsa unui echipament adecvat, problemele medicale existente şi frigul şi-au spus repede cuvântul. În jurul orei 19:00 au apărut primele semne de epuizare, iar odată cu lăsarea serii, frigul s-a accentuat şi în zona Chica Fântânele nu a mai putut sa meargă“, a comunicat Serviciul Salvamont Neamţ. 

A fost momentul când ieşenii au luat o decizie proastă, lăsându-l pe traseu pe cel care nu mai putea

continua coborârea, după ce s-au sfătuit inclusiv cu el. Era ora 22.00. 

„Grupul din care făcea parte a decis, împreună cu el, să rămână acolo singur în aşteptarea echipei Salvamont, care fusese alertată prin 112. O greşeală şi o atitudine greu de înţeles pentru mulţi“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. 

Când salvatorii montani au ajuns la ieşean, acesta era deja în hipotermie şi aproape incoerent, fiind adus cu greu în parametri cât de cât normali prin administrarea de ceai cald şi aplicarea de dispozitive termice în zona toracică şi a axilelor.

„În starea în care a fost găsit şi la cât de repede a cedat termic, nu ar fi supravieţuit peste noapte. Murea până dimineaţă. Sperăm să fi înţeles mai mult din această experienţă, atât el, cât mai ales cei din grupul care au hotărât să-l abandoneze în noapte, fără lumină, apă, haine de protecţie şi fără suport psihic“, a concluzionat şeful Salvamont.

„Toţi cei care se rătăcesc noaptea pe munte au un punct comun, nu au lanterne normale“

După ce starea de sănătate i-a fost stabilizată, ieşeanul a fost preluat din dreptul Cabanei Fântânele de o autospecială Salvamont şi coborât în staţiunea Durău. Aceasta nu a fost singura misiune de acordare a primului ajutor turiştilor, alte trei având loc în seara zilei de 7 august, victime fiind trei femei. 

Una dintre intervenţii a fost mai uşoară. O bucureşteancă venită pe Ceahlău a acuzat probleme digestive când se afla la cabana Dochia. În celelalte situaţii, o tânără de 21 de ani, din Bacău şi o gălăţeancă de 40 de ani, a fost vorba de leziuni suferite prin cădere. În starea cea mai gravă se afla femeia de 40 de ani, care avea un traumatism sever de picior, probabil fractură.

Ambele au fost luate din locul în care s-au accidentat şi duse până la baza muntelui, unde le aşteptau ambulanţele pentru transportul la spital, misiunea salvamontiştilor terminându-se după miezul nopţii.

Înainte de asta, salvatorii montani au avut parte de o „supriză“. Neplăcută, însă. 

În timp ce coborau au dat peste şase turişti epuizaţi, dezorientaţi şi în stare de panică, deoarece nu se puteau orienta doar cu luminile de la telefoane. A fost nevoie ca echipa să se împartă, pentru a-i ghida pe „montaniarzii“ fără echipament şi surprinşi de lăsarea întunericului în masiv. 

    

Pentru cei care doresc să se aventureze pe munte, Raul Papalicef, şeful Salvamont are câteva

sfaturi: 

„Important este să fie foarte bine echipaţi şi contra sumei 15 lei, oricine poate să-şi cumpere o lanternă frontală cu care se poate descurca să vadă marcajele şi după lăsarea întunericului. Toţi cei care se rătăcesc noaptea pe munte au un punct comun, nu au lanterne normale, ci se bazează doar pe cea de la telefon cu care, în cel mai bun caz, poţi să-şi vezi vârful bocancilor. Foarte importantă este o bună hidratare, apă multă, dar şi aportul de glucide din glucoză sau zahăr. Un alt sfat pentru cei care doresc să urce pe munte este să plece cât mai dimineaţă posibil“.

Pe aceeaşi temă: 

Fenomen straniu şi unic în Ceahlău, la răsărit, pe 6 august. Mii de oameni vor sfida pandemia urcând pe munte

Cabana Dochia, un refugiu de peste un veac pe Ceahlău. Câte zile a rezistat cabana construită în anul 1908

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite