Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Tensiuni în PNL. Un prefect despre un fost prefect: „A colaborat cu Securitatea. O moralitate îndoielnică“

0
25 Jun 2021 13:05:03
Autor: Dan Sofronia
George Lazăr, în stânga imaginii, prefectul Neamţului şi Vasile Panaite, fost prefect FOTO Facebook
George Lazăr, în stânga imaginii, prefectul Neamţului şi Vasile Panaite, fost prefect FOTO Facebook

Actualul prefect candidează pentru şefia filialei judeţene PNL şi îl acuză pe un fost prefect, care-i şi el amator la o funcţie în partid, că a colaborat cu Securitatea

 

La fel ca la mai multe filiale din ţară, dar şi la nivelul conducerii centrale a PNL, nici la organizaţia din Neamţ nu este linişte înainte de alegerile ce vor desemna preşedintii structurilor judeţene şi municipale, la aceste funcţii depunându-şi candidatura câteva persoane. 

Între ei actualul prefet, George Lazăr şi Vasile Panaite, fost prefect în perioada când la putere era PDL, care aspiră la şefia structurii municipale Piatra Neamţ. Pronosticurile îi dau ca învingător cert pe actualul reprezentant al guvernului în teritoriu ;a funcţia de preşedinte PNL Neamţ, dar ieri a fost detonată o „bombă“. 

Una menită să-l discrediteze pe Panaite, posibil să-l facă să înţeleagă că nu este dorit printre liberali şi să le arate posibililor simpatinzanţi ai acestuia că nu au nicio şansă la alegerile pentru stabilirea şefului organizaţiei din oraşul de sub Pietricic, în fruntea căruia vrea să ajungă actualul primar, Andrei Carabelea. 

În cadrul unei conferinţe de presă, care a fost organizată pe data de 24 iunie, una la care au participat „greii“ formaţiunii, George Lazăr, şeful formaţiunii municipale Piatra Neamţ, primarul oraşului, Andrei Carabelea, senatorul Eugen Nazarie Ţapu şi Mihai Obreja, inspector general şcolar, actualul prefect s-a dezlănţuit la adresa lui Vasile Panaite. Întrebat de ce nu-l susţine, a răspuns că nu are cum, deoarece a colaborat cu Securitatea: 

„Nu pot să îl susţin pe domnul Panaite, cu toate că întâmplarea a făcut să ne fie cumva coleg, pentru că are un trecut nu tocmai moral. După cum bine ştiţi, în regimul lui Nicolae Ceauşeşcu, chiar în anul 1989, mai exact pe 17 iulie dumnealui a semnat un angajament cu Securitatea, având numele conspirativ de colaborator Eduard sau Edmond“. 

„Am intrat în această competiţie nu pentru a dezbina, ci pentru a uni“

Prefectul a punctat că aceste detalii provin de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi că Panaite furniza informaţii în legătură cu practica de producţie efectuată de elevii Liceului de Chimie din Piatra Neamţ, unde şi el studia. Lazăr a continuat, spunând că este vorba despre o persoană care la o vârstă fragedă, când viaţa e frumoasă şi trebuie să te bucuri de ea, să fii prieten cu toată lumea, avea consideraţii de a colabora cu Securitatea şi de a-şi turna foştii colegi de pe vremea respectivă: 

„E o moralitate îndoielnică sau o filosofie retrogradă pe care eu nu o pot susţine, nu sunt adeptul la asemenea derapaje din partea cuiva, iar noi în PNL suntem oameni integrii, oameni serioşi, oameni care nu putem susţine pentru funcţii mai ales de conducere o astfel de tipologie umană“. 

La aceste acuzaţii, Vasile Panaite a menţionat că oricine doreşte poate găsi adeverinţa de la CNSAS în care se arată că nu i se poate atribui calitatea de  lucrător/colaborator al Securităţii: „Nu ştiu ce s-a spus în conferinţa de presă, dar vă pot spune că eu am intrat în această competiţie nu pentru a dezbina, ci pentru a uni“. 

În atare condiţii, se pare că Andrei Carabelea are şanse extrem de mari de a deveni preşedintele organizaţiei PNL Piatra Neamţ, iar fostului prefect, Vasile Panaite, nu-i rămâne decât să se gândească dacă mai are loc printre liberali. De altfel, a mai fost membru PDL, PSD şi Pro România. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Nouă performanţă a înotătorului Avram Iancu pe lacul de la Bicaz. Ce record mondial vrea să doboare pe Balaton

Români decoraţi de US Army, în teatrul de operaţii din Afganistan

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările