Ticu Lăcătuşu atacă un vârf interzis din Himalaya. A patra încercare pe Tsartse, într-o expediţie exclusiv românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După tentativele eşuate din 2006, 2012 şi 2013, alpinistul nu renunţă să cucerească vârful himalayan virgin care are o altitudine de 6.343 de metri.

Alpinistul pietrean Ticu Lăcătuşu nu a renunţat la visul de a cuceri un vârf himalayan necălcat de om, chiar dacă precedentele trei tentative au fost sortite eşecului. 

Expediţia va începe marţi, 22 aprilie, în a treia zi de Paşte, în formula: Ticu Lăcătuşu, Sebi Paulenco (Suceava), Viorel Amzăroiu şi Cristi Gruia (ambii din Bucureşti). Cei patru români vor porni spre Nepal, ţinta fiind vârful Tsartse (6.343 de metri), pe care alpiniştii vor să arboreze tricolorul românesc. 

„Am mai avut trei încercări de a cuceri acest vârf în expediţii internaţionale cu alpinişti germani. Un vârf de 6.000 de metri ai spune că nu e dificil; pare mic, dar tot timpul ne-a rezervat multe surprize. Tsartse e apărat ca o fortăreaţă de versanţii care-l înconjoară”, descrie Ticu Lăcătuşu dificultatea obiectivului.

Aproape de vârf în 2013

Dacă în 2012, în expediţia formată din 10 alpinişti nu s-a ajuns nici la poalele muntelui, anul trecut Lăcătuşu a fost destul de aproape de ţintă. 

„Mai era însă un traseu în perete de 1000 de metri până la un gheţar suspendat foarte aproape de vârf. Ghidaţi de rigoarea nemţească, germanii n-au mai dorit să urce, şi nu puteam risca de unul singur”, îşi aminteşte Lăcătuşu experienţele nereuşite pe Tsartse.

Alpinistul şi-a spus încă de atunci că va reveni într-o echipă românească să cucerească piscul neîmblânzit, dar i-a invitat şi pe colegii nemţi să li se alăture. Aceştia au refuzat proiectul, spunând că vor încerca ei la anul dacă nici românii nu vor reuşi să escaladeze vârful. În pregătirea expediţiei, Ticu Lăcătuşu a urmărit şi experienţele altor grupuri de alpinişti care au încercat în ultimii ani să ajungă pe Tsartse. 

Ascensiune fără şerpaşi

„În 2013 a mai fost o echipă din Australia şi Lituania, dar n-au găsit calea cea bună. De altfel, la un astfel de vârf, e foarte important să ştii pe unde să urci din variantele pe care le ai în funcţie de vreme şi de condiţiile pe care le găseşti acolo. Sper să găsim porţiuni uscate măcar până la poale. Vom avea o tabără de bază şi alte două tabere superioare, şi nu vom folosi şerpaşi, adică o să cărăm fiecare cam 40 de kilograme de bagaj în ruscac”, mai spune Lăcătuşu. 

În total, alpiniştii români vor urca patru corturi, 1000 de metri liniari de coardă fixă, mâncarea sub formă de conserve şi echipamentul necesar porţiunilor de escaladă. „Sezonul e bun, dar şi acolo clima e dată peste cap de încălzirea globală. De exemplu, anul trecut, am constatat cât de mult s-a schimbat natura în şapte ani, de la prima expediţie. Unii gheţari s-au retras, dar au apărut alţii în alte locuri. Acum vom face aclimatizarea pe un al şasemiar, după care vom aborda muntele dinspre sud-vest, pe unde am fost în 2006”, a mai precizat alpinistul pietrean. 

Cei patru români vor pleca din Bucureşti spre Kathmandu (capitala Nepalului), prin Doha, apoi spre Mustang, o zonă sălbatică supranumită „micul Tibet”. Expediţia sponsorizată de Rifil, Kober, şi susţinută de Consiliul Judeţean Neamţ şi Clubul Montan Român este programată să se încheie pe data de 25 mai.    

„Tsartse e un loc favorabil unei bune aventuri”, Ticu Lăcătuşu, alpinist  

Pe aceeaşi temă:

Ticu Lăcătuşu a ratat vârful Tsartse, în Himalaya. De ce a fost nevoit alpinistul român să renunţe la ascensiunea finală

FOTO Ticu Lăcătuşu, o nouă încercare de cucerire a vârfului Tsartse

  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite