Muntele din România unde se vor simţi temperaturi de minus 60 de grade Celsius în următoarele trei zile. Ce riscă cei care se vor aventura în ascensiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvamontiştii îi sfătuiesc pe turişti să evite ascensiunile pe masiv, din cauza condiţiilor atmosferice crunte prognozate. Combinate cu rafalale puternice de vânt temperaturile resimţite de organism pot pune în pericol aventurierii care se avântă pe creasta muntelui.

Temperaturile prognozate pentru finalul săptămânii (6-9 ianuarie) pentru zona de munte a judeţului ar trebui să ţină departe orice tentativă de acensiune. Masivul Ceahlău, cel mai căutat obiectiv al montaniarzilor în orice sezon va fi inaccesibil în perioada 6-9 ianuarie, când temperaturile prognozate se vor situa între valorile de de -21 până la -23 grade, iar viteza vântului la rafală va depăşi 80 km/h. 

„În aceste condiţii, windchill-ul, adică temperatura resimţită de organism se va situa în jurul valorilor de -52/-59 grade, valori care se situează dupa ecarturi internaţionale şi grila valorică a US Coast Guard cu care operăm noi, la limita dintre zona periculoasă şi cea foarte periculoasa - echivalentul codului roşu”, a precizat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Chiar dacă dispun de echipament special, timpul fizic permis unei echipe de salvare să intervină în aceste condiţii este foarte limitat. 

„Recomandăm turiştilor să evite în această perioadă deplasările în zona montană înaltă. Este interzisă staţionarea în vânt pentru perioade ce depăşesc 5 minute”, a mai adăugat Raul Papalicef.

Pentru cei care îndrăzesc să se avânte pe masiv în acest week-end, recomandarea salvamontişilor este să nu folosească trasee turistice cu expunere mare în vânt şi mai ales să nu efectueze deplasări după lăsarea serii când temperaturile scad şi viteza vântului creşte simţitor.

„Extremităţile corpului să fie permanent acoperite, încheieturile mâinilor şi picioarelor protejate suplimentar (parazăpezi, mănuşi speciale). De asemenea, se va purta mască de vânt şi ochelari de protecţie. Sub nici o formă nu consumaţi alcool înainte sau în timpul excursiei”, sunt recomandările salvatorilor montani. 

  

Până duminică, 8 ianuarie, Serviciul Salvamont Neamţ va asigura permanenţa 24 de ore din 24 în bazele de salvare din staţiunea Durău şi Dochia (pe masivul Ceahlău).

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite