„Tu de-al cui eşti?”. Părintele Iustin şi povestea fascinantă a africanului Aime convertit la ortodoxie şi botezat Ioan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru Aime Mwinga Mi Lema, născut în Republica Democrată Congo (fostă Zair), România este a doua casă. Trăieşte în ţara noastră de aproape 25 de ani şi aici şi-a întemeiat o familie. Din 2007, timp de patru ani, a lucrat la chiliile de la mănăstirea Petru Vodă, unde a avut ocazia să-l cunoască pe părintele Iustin.

Aime Lema, sau Ioan cum îi spun apropiaţii care îi cunosc povestea de viaţă, a ajuns în România în 1991 din Republica Democrată Congo. Statul din centrul Africii, cu capitala la Kinshasa este fosta Republică Zair (până în 1997), ţară mai cunoscută românilor în anii ’80 mai ales prin dictatorul Mobutu Sese Seko, unul din puţinii prieteni ai lui Nicolae Ceauşescu.

Ajuns la Bucureşti în urmă cu 24 de ani, Aime a studiat la Facultatea de Chimie Industrială din cadrul Politehnicii, la îndemnul tatălul său, diplomat al Zairului, care l-a îndrumat spre specializarea petrochimie. 

„Tata a impus o regulă în casă: cine învaţă şi ia Bacalaureatul poate merge la facultate în afara ţării. El lucra în momentul respectiv în Egipt. A mai zis că, după ce termin, mă pot întoarce în Zair să lucrez în domeniu“, spunea Aime Lema într-un interviu acordat ziarului Monitorul de Neamţ, în urmă cu patru ani.

Îndrăgostit de fotbal, Aime a început să joace împreună cu prietenii chiar din timpul studenţiei, la o serie de echipe din ligile inferioare. În sezonul 2011-2012 a ajuns să evolueze şi în Liga a IV-a din judeţul Neamţ, pentru echipa Biruinţa Negreşti. 

Aime Lema la Biruinţa Negreşti în 2011 (foto: Monitorul de Neamţ)

image

Pasiunea pentru acest sport o are şi în prezent, Aime Lema fiind antrenor la CS Frăţia, o echipă din Liga a V-a din Bucureşti. Formaţia a devenit celebră în lume după ce a făcut subiectul unui articol din New York Times. La echipa pregătită de singurul antrenor de culoare din România evoluează Tudorel Mihăilescu, portarul care apără cu o singură mână, jucători de etnie romă, sau fotbalişti „veterani”. 

Întâlnirea cu Iustin

În viaţa de zi cu zi, Aime Lema se ocupă cu afacerile din domeniul construcţiilor, el conducând o firmă de profil cu care execută diferite lucrări în ţară. În urmă cu opt ani, se afla cu o astfel de lucrare în Botoşani, şi atunci a avut ocazia să-l cunoască pe părintele Iustin Pârvu.

„La el am stat mai mult, la el m-am convertit ortodox, la el am făcut chilii pentru maici, am renovat biserica, am făcut trotuarele. Eu întotdeauna zic că el m-a trimis acolo. A fost întâmplător, eram la Botoşani, am avut o lucrare cu un prieten şi el făcuse nunta acolo şi mi-a zis <Hai să mergem la părinte să vorbim>”, povestea Aime Lema la Piatra Neamţ în urmă cu doi ani. În municipiul reşedinţă a judeţului Neamţ ajunsese împreună cu membrii trupei Gloria, cu ocazia Zilei Africii (25 mai). 

În faţa camerelor de televiziune, Aime Lema a relatat cum l-a cunoscut pe părintele Iustin. „Când am ajuns acolo, maicile erau în ceartă cu constructorul care a făcut exact altceva. Şi era supărat <Ce să facem, ce să facem...>. <Da’ ce aveţi de făcut?> <Păi avem de făcut aici uite-aşa, uite-aşa...> Când am văzut clădirea... era foarte mult. Şi am zis: <Dacă vreţi, venim noi cu echipa şi facem>. Aşa a început”, povesteşte Aime. 

Aime Lema

„Tu de-al cui eşti?”

Aime Lema spune că a lucrat pentru mănăstirea Petru Vodă  timp de patru ani şi a rămas legat sufleteşte de părintele Iustin, cel care i-a devenit şi duhovnic.

Aime Lema la Mănăstirea Petru Vodă în octombrie 2008 

image

„Când m-am dus la părintele Iustin şi m-a văzut prima dată m-a întrebat: Tu de-al cui eşti? Şi am glumit un pic şi-a zis: <Gata! Cu tine vreau să fac treabă!> Şi am stat vreo patru ani la mănăstire, am făcut şi am refăcut multe acolo”. În perioada în care a stat la Petru Vodă, Aime Lema a fost botezat de părintele Iustin Pârvu, după ce s-a convertit din catolic în ortodox. 

„Nu ştie aproape nimeni că mă cheamă şi Ioan. E un nume foarte frumos şi mă bucur că l-am ales“, spunea Aime în interviul acordat cotidianului Monitorul de Neamţ.  

Pe aceeaşi temă:

Ultima poruncă dată de părintele Iustin Pârvu românilor. Ce ne-a îndrumat duhovnicul Moldovei să facem ca să ne salvăm

Povestea portarului român care are o singură mână a făcut înconjurul lumii

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite