Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Ultima dorinţă a preotului dat dispărut de enoriaşi şi găsit în Germania. „Ni s-au confirmat informaţiile transmise iniţial“

15
18 Nov 2018 13:24:02
Autor: Florin Jbanca
Hrisostom Filipescu a fost găsit de poliţişti în Germania FOTO: Facebook
Hrisostom Filipescu a fost găsit de poliţişti în Germania FOTO: Facebook

Dispariţia preotului Hrisostom Filipescu a pus pe jar enoriaşii Schitului Ţibucani, din judeţul Neamţ, timp de mai bine de două săptămâni.

Motivul dispariţiei preotului Hrisostom Filipescu, fost egumen al Schitului Sf. Maria Magdalena din Ţibucani, judeţul Neamţ, rămâne încă nedesluşit, chiar şi după ce poliţia l-a găsit pe acesta pe teritoriul Germaniei. 
 
La mijlocul săptămânii trecute, miercuri, 14 noiembrie, oamenii legii din Neamţ au fost înştiinţaţi telefonic de colegii lor dim Germania, că persoana dată în urmărire a fost identificată şi că a fost cazată într-un centru. Ulterior, poliţiştii din Neamţ au promit şi pe cale oficială documentele legate de acest caz. 
 
„Practic ni s-au confirmat informaţiile transmise iniţial, şi anume că persoana în vârstă de 33 de ani dată în urmărire a fost găsită. Nu ni s-a comunicat însă oficial dacă a reclamat că ar fi fost victima vreunei infracţiuni, de genul răpire sau sechestrare. Ni s-a transmis însă dorinţa lui de a nu fi comunicate datele nimănui, nici măcar familei. Nu vrea să intre în contact cu familia“, a precizat comisarul şef Benone Beşu, şeful Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Neamţ.
 
În tot acest timp, enoriaşii au reuşit să adune 1.000 de semnături în petiţia online prin care doresc să-i convingă pe mai marii Bisericii să-l menţină pe Hrisostom Filipescu în funcţia de egumen al schitului din Ţibucani. 

Conform precizărilor făcute pe 2 noiembrie de Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la Schitul Ţibucani a fost desemnat să îndeplinească provizoriu funcţia de egumen preotul Arsenie Rusu, de la Mănăstirea Secu, lăcaş de care ţine schitul Sf. Maria Magdalena. 
 

Dispariţie misterioasă  

Hrisostom Filipescu (33 de ani), unul din cei mai apreciaţi monahi din Neamţ, a părăsit Schitul Sf. Maria Magdalena din Ţibucani pe 29 octombrie, lăsând vorbă că pleacă la Bucureşti. Preot, psiholog clinician şi psihoterapeut, autor al unor cărţi de succes, acesta tocmai fusese ridicat în rang de protosinghel pe 26 octombrie în cadrul unei ceremonii religioase oficiate chiar de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. 
 
Hrisostom Filipescu, ridicat la rang de protosinghel  

Dispariţia lui Hrisostom Filipescu a atras atenţia după ce, începând cu 30 octombrie, timp de cinci zile la rând, pe contul său de Facebook şi cel al schitului, au început să fie postate, într-un ritm alert, mesaje extrem de ciudate: acuzaţii de corupţie la adresa mai marilor BOR şi PSD, amestecate cu clipuri cu BUG Mafia, mesaje cu tentă sexuală, ori indicii că preotul ar fi părăsit ţara şi s-ar afla ba la Viena, ba la Paris, ori la Berlin.
 
„Pr. Hrisostom Filipescu a făcut o cădere psihică grea. Este o recidivă. A plecat în Franţa, nu se ştie pe unde. În perioada aceasta a postat pe pagina personală de FB, lucruri care sunt rezultatul acestei căderi“, a fost prima explicaţie oferită pe 1 noiembrie de Visarion Alexa, de la Biserica Sf. Nicolae din Bucureşti.

Versiunea preotului Alexa a fost întărită a doua zi de Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei: „Părintele Hrisostom trece printr-o grea suferinţă de ordin psihic şi că a părăsit schitul aflându-se, cel mai probabil, undeva prin străinătate (unde, din păcate, nu acceptă să fie contactat sau ajutat). În 2011 a mai avut o cădere psihică gravă, în urma căreia şi-a revenit însă, având de atunci o frumoasă activitate ca egumen de schit“, preciza preotul Constantin Sturzu.
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

geek-a-contra
18.11.2018, 15:52:57

moamaaaaa!!!! subiect si articol de cap de prima pagina: un nene cu probleme la tartacuta are (inca) un relaps si dispare in germania. daca faceti o vizita la balaceanca sau la socola veti avea subiecte sa umpleti ziarul ptr cel putin urmatorul deceniu.....

0 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
18.11.2018, 16:30:04

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
18.11.2018, 16:31:07

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
18.11.2018, 16:31:47

Comentariu considerat abuziv.

Galeriu Crestinu
18.11.2018, 16:22:40

Cum sa nu fi suspicios cu valul asta ciudat mare de tineri care dupa 1989 au imbratisat preotia mai mult ca o meserie.....multi poate chiar cu "acoperire"....

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările