Ultima vacanţă mare din viaţa lor. Şapte copii din Neamţ au murit, iar trei suferă cumplit în spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei copii s-au electrocutat după ce au urcat pe vagoane de marfă FOTo Clubferoviar.ro
Trei copii s-au electrocutat după ce au urcat pe vagoane de marfă FOTo Clubferoviar.ro

Vacanţa mare a acestui an s-a dovedit a fi tragică pentru câţiva elevi, şapte copii din Neamţ decedând, în timp ce alţi trei suferă cumplit pe patul de spital.

Vacanţa mare a anului 2021 a fost ultima din viaţa lor pentru şapte copii din judeţul Neamţ, cei mai mulţi înecându-se în apele Siretului, iar unul a fost ucis pe loc într-un accident rutier, după o traversare prin loc nepermis. Alţi trei suferă prin spitale, pentru că, din teribilism, s-au urcat pe vagoane de tren, pentru a-şi face selfie. 

Poate că unele dintre tragedii ar fi putut fi evitate dacă minorii dovedeau mai multă prudenţă, dacă îşi aminteau de

unele sfaturi primite la şcoală ori acasă, sau dacă erau

supravegheaţi mai mult de părinţi. 

Din păcate, tot în Neamţ s-a consemnat un trist record, în doar şase zile, trei adolescenţi plătind scump tentaţia de a impresiona anturajul, făcându-şi fotografii în locuri extrem de periculoase. 

Ultimul caz a avut loc în seara zilei de 14 august 2021, în triajul Gării Roman, propriei inconştienţe căzându-i un adolescent în vârstă de 15 ani. 

Tragedia a fost anunţată în jurul orei 20.00, pompierii şi cadrele medicale descoperind victima căzută lângă un vagon pe care se urcase, pentru a-şi face selfie. Arcul electric i-a provocat arsuri pe o mare suprafaţă a corpului, proiectându-l la pământ. În aceeaşi seară, băiatul a fost transportat cu un elicopter la o clinică din Bucureşti. 

Profesor universitar doctor Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU - SMURD Iaşi, consideră că prevenţia are un rol hotărâtor în astfel de situaţii: „Pentru aceste cazuri, care se întâmplă cu frecvenţă nedorită în rândul adolescenţilor, singura soluţie este prevenţia. Nu este bine să te urci pe un vagon de tren, nu este bine să te exui unor riscuri de electrocuţie, care pot genera tulburări de ritm cu stop cardio-respirator şi deces, arsuri şi traumatisme prin cădere. Pentru toţi, sfatul nostru este să renunţe la astfel de experienţe, fotografiatul pe vagoane de tren“ 

„Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieţi“ 

Pe data de 8 august 2021, tot în trajul Gării Roman, în jurul orei 08.00, trei fete, de 13, 14 şi 15 ani, s-au urcat pe un vagon de marfă, pentru a face poze. S-a declanşat un arc voltaic, astfel că cea mai mare dintre ele a suferit arsuri grave, la Spitalul Sfânta Maria din Iaşi constatându-se că are afectată  46% din suprafaţa corporală. Adolescenta de 14 ani avea arsuri profunde la o gambă, iar cea mai mică a scăpat, miraculos, fără nici o leziune. 

Pentru a preveni astfel de cazuri, Poliţia Română a lansat campania „Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieţi“, care s-a desfăşurat la nivel naţional, în perioada 17 iulie 2020 - 31 ianuarie 2021. Scopul a fost informarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la riscuri, fiind distribuite în mediul online materiale video, care prezentau efectele electrocutării. Un vagon cu însemnele campaniei a fost ataşat garniturilor care au străbătut ţara, pentru a transmite mesajele preventive, dar, din păcate, victime au continuat să apară. 

Revenind la cazul adolescentului de 15 ani, astăzi starea lui este gravă, după cum a declarat medicul Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu din Bucureşti: „Medicii fac eforturi uriaşe pentru a-l salva. Pacientul se află în Secţia ATI, intubat şi ventilat mecanic, cu arsuri pe 75% din suprafaţa corpului. Prognosticul medical este încă rezervat. Depinde de evoluţia stării  sale, în următoarele ore. Am avut pacienţi care au supravieţuit şi cu 90% arsuri pe suprafaţa

corpului“. 

Cum au murit cinci tineri în apele Siretului 

Siretul, Moldova şi Bistriţa sunt cele mai mari râuri care străbat judeţul Neamţ şi nu este an în care copii, tineri sau adulţi să nu sfârşească accidental în timp ce făceau baie. Însă data de 1 august 2021 va rămâne una neagră din acest punct de vedere, în Siret petrecându-se o tragedie cum alta n-a mai fost.

siretdeces

Manevrele de resuscitare nu au avut efect la niciuna dintre victime FOTO ISU Neamţ

Cinci adolescenţi, dintre care doi erau fraţi, au murit unul după altul, în decurs de câteva minute. În ziua menţionată, opt tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, din comna Bahna, judeţul Neamţ, au plecat cu bicicletele la Filipeşti, în judeţul vecin, Bacău, pentru a se scălda. Primul băiat care a intrat în apă a fost luat rapid de curent, moment în care un amic, realizând că se îneacă, a sărit să-l ajute. Curentul puternic l-a luat şi pe el, astfel că ceilalţi au intrat, rând pe rând, în albie pentru a se salva unul pe altul. 

„Ceea ce mai putem face pentru aceste familii greu încercate este să le stăm alături şi după ce şi-au condus copiii la groapă. Unul dintre ei s-a băgat primul în apă. Cei de pe mal au văzut că-l trage apa şi se îneacă şi atunci au sărit unul după altul să se salveze. Din păcate, un singur băiat, rămas pe mal, a legat nişte prosoape şi a aruncat un băţ, reuşind să salveze doi dintre adolescenţii intraţi în apă“, a declarat primarul comunei Bahna, Gheorghe Pătraşcu. 

Toate victimele erau elevi, două dintre ele tocmai terminaseră clasa a VIII-a şi dăduseră admitere la liceu, iar tânărul de 18 ani trecuse în clasa a XII-a, urmând cursurile unei unităţi de învăţământ economic din Iaşi. „În această cumplită tragedie, copii au plătit tribut nesăbuinţei adolescentine. Erau din familii de oameni gospodari. După amiază au luat bicicletele şi şi-au propus să meargă la Siret, la Filipeşti, să se scalde, fără să spună familiilor“, mai relata edilul, lăsând să se înţeleagă că dacă măcar unul dintre ei îşi informa părinţi despre ideea de a face baie şi ar fi primit un sfat sau o interdicţie, lucrurile ar fi stat cu totul altfel. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Doi poliţişti au fost răniţi în timp ce erau în misiune. Cine pare că este vinovatul

Imagini unice! Lupte între urşi şi mistreţi pentru hrană. Cum se stabilesc ierarhiile în sălbăticie. VIDEO

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite