Un bătrân de 74 de ani, din Iaşi, a murit după o drumeţie riscantă pe muntele Ceahlău. Ce i-a provocat moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvamontiştii au avut o intervenţie dificilă din cauza gerului şi a gheţii FOTO Salvamont Neamţ
Salvamontiştii au avut o intervenţie dificilă din cauza gerului şi a gheţii FOTO Salvamont Neamţ

Ascensiunea pe munte a unui septuagenar din Iaşi s-a sfârşit tragic, deşi salvamontiştii au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a-l salva.

O incursiune pe Ceahlău implică riscuri pentru orice turist, dar e cu atât mai periculoasă când este efectuată iarna, lucru amplificat dacă unii din turişti au probleme medicale, nu au echipament corespunzător, ori au o vârstă care ar trebui să le dea de gândit dacă sunt capabili să depună efort susţinut. 

De aceste lucruri nu a ţinut cont un ieşean de 74 de ani, care a plecat pe munte în una dintre cele mai friguroase zile ale acestui sezon rece, pe 19 ianuarie. La un moment dat i s-a făcut rău, cel mai probabil din cauza unor afecţiuni cardiace. 

Se bănuieşte că intenţiona să meargă la Schitul Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, care este situat la cota 1.800 de metri, în imediata apropiere a cabanei Dochia. Undeva pe traseu, la ieşirea din golul alpin, când nu mai avea prea mult de stăbătut până să ajungă la destininaţie, din cauza efortului, starea de sănătate i s-a alterat şi nu a mai putut merge. 

Nu se ştie din ce motiv nu a apelat numărul unic de urgenţă 112, deşi avea telefon, dar a avut o şansă nesperată. A fost descoperit aproape îngheţat de un grup de turişti şi transportat la cabana de pe platoul Ceahlăului, unde a primit primele îngrijiri medicale. 

Numai că, peste noapte i s-a făcut iarăşi rău, astfel că a fost solicitată intervenţia Salvamont Neamţ. A fost luată în considerare şi evacuarea de pe munte cu un elicopter, dar condiţiile meteo, vânt extrem de puternic, făceau imposibilă aterizarea aparatului de zbor. 

„Din informatiile primite, bărbatul de 74 de ani, cu probleme de sănătate, a urcat singur, pe 19 ianuarie şi a intrat în hipotermie la ieşirea în golul alpin. Nu a sunat la 112 şi a fost găsit de un grup de turişti care l-au ajutat să ajungă la Cabana Dochia. În cursul nopţii starea lui s-a înrăutăţit, iar dimineaţă a sunat la 112“, a comunicat Salvamont Neamţ. Spre cel care avea nevoie de ajutor a plecat o autospecială, care a urcat pe valea Pârâului Martin, până la cota 1.350 metri, în Curmătura La Scaune, urmând ca de acolo salvamontiştii să se deplasese pe jos. 

Stop cardio-respirator când mai era puţin până la ambulanţă

Era vorba despre un traseu mai accesibil, deoarece avea mai puţine porţiuni plăci de gheaţă şi urma ca o a doua echipă suport să intervină în momentul când începea coborârea victimei, făcându-se joncţiunea într-un puct anume stabilit. Se estima că dacă totul decurgea bine, întreaga operaţiune de salvare să dureze aproximativ 5 ore, dar ea a durat mai mult pentru că starea bătrânului se altera evident. 

A vomat de câteva ori, se plângea că se sufocă, astfel că în timp ce coborau de pe masiv salvatorii montani s-au oprit de câteva ori, pacientul fiind aşezat în poziţie laterală pe targă. Când mai era circa jumătate de oră până în staţiunea Durău, acolo unde aştepta un echipaj de la Serviciul

de Ambulanţă, bătrânul a intrat în stop cardio-respirator, iar salvamontiştii au fost nevoiţi să acţioneze cu un defibrilator, după care pacientul a fost intubat. 

Ulterior, bărbatul din Iaşi a fost predat echipajului sanitar, au fost continuate manevrele de resuscitare, dar acestea nu au avut efectul scontat, fiind declarat decesul. Urma ca necropsia să stabilească ce fel de probleme medicale avea septuagenarul, care s-au agravat datorită efortului depus în ascensiunea pe o vreme total nefavorabilă. 

Pe 19 ianuarie, la prânz, la staţia meteo de pe Ceahlău - Toaca termometrele au indicat -13,4 grade Celsius, dar senzaţia de frig era sporită de vânt. A doua zi, la ora 11.00, se înregistrau -10 grade, însă, tot din cauza vântului, se resimţeau -26 de grade, conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. 

Pentru că la sfârşitul săptămânii vremea se va îmbunătăţi, pe Ceahlău sunt aşteptaţi foarte mulţi turişti, dar salvamontiştii atrag atenţia că pe munte iarna este „stăpână“ atotputernică. 

„Echipaţi-vă corespunzător sezonului de iarnă şi porniţi foarte devreme pe traseele montane. Din rucsacul turistului nu trebuie să  lipsească o trusă de prim-ajutor, lanternă, pelerină impermeabilă, haină şi pantalon groşi pentru schimb, alimente şi dulciuri. Dacă sunteţi surprinşi de întuneric, încercaţi din timp să identificaţi o poziţie certă şi să o comunicaţi dispecerului Salvamont. Nu părăsiţi zona în care ati fost localizaţi!. Este o greşeală care vă poate costa viaţa!“, sunt sfaturile date turiştilor de Raul papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Ce riscă profesorul de matematică din Piatra Neamţ care a hărţuit sexual o elevă, apoi i-a spus că e „căţea în călduri“

Sugar de 5 luni, ars de viu la o zi după botez. Alti trei fraţi au fost salvaţi de mamă

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite