Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Un celebru interlop, care a comandat un atentat cu bombă, a câştigat la CEDO procesul cu Statul Român. Ce a reclamat

9
2 Dec 2021 20:16:19
Autor: Dan Sofronia
Puiu Mironescu are de executat 15 ani de detenţie FOTo Adevărul.ro
Puiu Mironescu are de executat 15 ani de detenţie FOTo Adevărul.ro

Un interlop, care pentru suprimarea unui rival a comandat un atentat cu bombă, a dat în judecată Statul Român la CEDO şi a avut câştig de cauză

 
O petiţie adresată Curţii Europene a Drepturilor Omului, care îl are ca reclamant pe Dumitru Mironescu, un interlop din Piatra Neamţ, devenit celebru pentru răfuielile cu rivalii, uzând chiar de o bombă confecţionată artizanal, a avut câştig de cauză. Instanţa i-a dat dreptate într-un litigiu cu Statul Român.
 
Recent, magistraţii de la instituţia menţionată au considerat că lui Mironescu, zis „Puiu“, acum în vârstă de 49 de ani, i-au fost încălcate drepturi civile, chiar dacă executa o pedeapsă de 15 ani de detenţie. Concret, el nu ar fi fost lăsat să voteze la alegerile din decembrie 2016, an în care era încarcerat la Penitenciarul Iaşi.
 
„Instanţa declară admisibilă acţiunea şi constată că a existat o încălcare a articolului nr. 3 din cadrul Protocolului nr. 1 a
Convenţiei. De asemenea, instanţa decide că o simplă constatare a încălcării drepturilor este suficientă“, se arată în recenta sentinţă magistraţilor CEDO, citată de BZI.ro şi alte publicaţii româneşti. În reclamaţie, Puiu Mironescu cerea şi despăgubiri în valoare de 3.500 de euro, dar nu i-au fost acordate. 
 
„Pe 11 decembrie 2016, în timp ce mă aflam în Penitenciarul Iaşi, nu mi s-a permis să votez la alegerile organizate atunci, pe motiv că nu mă aflam pe teritoriul biroului electoral de care aş fi aparţinut. Pe 12 decembrie 2016, am făcut o plângere la judecătorul delegat deoarece mi-a fost încălcat dreptul de a vota. Pe 21 decembrie 2016, plângerea mea a fost înaintată procurorilor de la Parchetul de pe lângă
Curtea de Apel Iaşi. Pe 8 mai 2017, Parchetul a închis dosarul, pe motiv că în cauză nu a fost comisă vreo infracţiune“, arăta Mironescu în cererea depusă la CEDO. 
 

Reglările de conturi din Piatra Neamţ şi Bucureşti 

Dumitru Mironescu a fost condamnat definitiv în dosarul „Bomba“, deoarece ar fi angajat mai multe persoane pentru a-l ucide pe Bogdan Mararu, un rival, prin amplasarea unei bombe sub maşină. În afară de cei 15 ani de închisoare, „Puiu“ a primit şi interdicţia de a veni în Piatra Neamţ vreme de 5 ani, după ce iese de după gratii. 
 
În acelaşi dosar, Cosmin Lăcătuş are de executat 12 ani de detenţie, Petrică Jâtaru a primit 9 ani de închisoare, Ovidiu Popa,cel care a fost prins în flagrant când amplasa amestecul exploziv sub autorurism avea  de executat 15 ani de închisoare, iar Emil Cristofor, luase 7 ani. Bogdan Mararu se constituise parte civilă în procesul penal cu 500.000 de euro. 
 
Acuzaţii au fost implicaţi în fapta din noaptea de 10/11 ianuarie 2013, când Popa, Lăcătuş şi Jâtaru au fost prinşi în timp ce acţionau pentru amplasarea bombei artizanale sub maşina lui Bogdan Mararu, care ar fi trebuit să ucidă „ţinta“ la cea mai mică mişcare a autovehicului. Totul a plecat de la un incident din noiembrie 2012, când fraţii Mararu au angajat un ucigaş să-l execute pe Mironescu. Acesta a ratat ţinţa, iar „Puiu“ a decis să se răzbune. A apelat la un cunoscut şi i-a spus să rezolve treaba în aşa fel încât să nu-l implice. 
 
Dacă atentatul ar fi reuşit, executanţii ar fi primit 30.000 de euro. Fraţii Mararu au fost, la rândul lor, condamnaţi pentru că au angajat un ucigaş pe care l-au plătit să-l suprime pe Mironescu. Atacul a avut loc în Bucureşti, însă în urma unei serii de coincidenţe stranii, basarabeanul Vitalie Proca l-a confundat pe Mironescu cu un bucureştean pe care l-a împuşcat, dar acesta a scăpat cu viaţă. 
 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Accident cumplit de muncă în Neamţ. Unui bărbat i-au fost retezate picioarele de angrenajul unei combine
 
Delapidare de peste 166.000 de euro la o casă de amanet. Cum proceda angajata

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

A Giap
2.12.2021, 21:20:57

CEDO - organizatia pentru protejarea infractorilor

-11 (15 voturi)
mihai radu
2.12.2021, 23:05:49

Giap a fost un tip deștept și un mare general,matale nu prea ești pe acolo,CEDO nu judecă și nu schimbă sentințe fiindcă nu are această calitate,Curtea judecă numai încălcări ale drepturilor omului și procesuale și acordă despăgubiri materiale dacă este cazul !

+13 (13 voturi)
Omul UnOm
3.12.2021, 04:17:44

Cedo incepe sa devina cam penibila cu sentintele pe care le da in unele cazuri.Nu cunosc ce spune legea insa detinutii condamnati pentru fapte grave nici nu cred ca ar trebui sa aiba dreptul la vot pe perioada detentiei cel putin.

-11 (11 voturi)
Popa Basca.
3.12.2021, 05:58:22

Inteleg ca individul se afla in arest,deci inca nu fusese judecat si condamnat...Pe de alta parte,dupa cate stiu,condamnarea nu inseamna automat pierderea dreptului de vot,ci trebuie sa existe o decizie a judecatorului in acest sens.Asta este legea si ar fi bine ca ea sa fie respectata intocmai,inclusiv de catre cei care se presupune ca o slujesc si o aplica.Legile,oricat de strambe,ar face putina dreptate,daca ar fi interpretate in spiritul si litera lor pentru absolut toti,fara toate interpretarile smecheresti care ajung sa transforme pagubasul in vinovat.

+1 (1 vot)
Highlander
3.12.2021, 08:10:18

Interlopul e un cetatean model,nici detentia nu-i frange dorinta de a vota,pentru binele tarii.

-25 (25 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările