Un fost muncitor necalificat e laureatul Premiului Naţional pentru Proză Ion Creangă, Opera Omnia, ediţia 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivitatea de decernarea a premiului a avut loc duminică, 1 martie. FOTO: Centrul Saeculare Neamţ
Festivitatea de decernarea a premiului a avut loc duminică, 1 martie. FOTO: Centrul Saeculare Neamţ

Juriul manifestării, care s-a desfăşurat la Casa Memorială Creangă de la Humuleşti, i-a atribuit premiul scriitorului Dan Stanca.

Scriitori din toată ţara şi-au dat întâlnire duminică, 1 martie 2020, la malul Ozanei, la Humuleşti, pentru a-l celebra, la împlinirea a 183 de ani de la naştere, pe marele povestitor, dar şi pentru a afla cine este laureatul din acest an al unui concurs naţional de proză. 

A fost vorba despre Premiul pentru Proză Ion Creangă, Opera Omnia, ediţia a IV-a, juriul având de deliberat câştigătorul dintre cei nouă scriitori nominalizaţi în urma unor studii minuţioase făcute de organizatori în mediile literare, filiale ale Uniunii Scriitorilor şi reviste de specialitate.

Astfel, în „finală“ au intrat Gabriela Adameşteanu, Ştefan Agopian, Petru Cimpoeşu, Radu Cosaşu, Florina Iliş, Bujor Nedelcovici, Dan Stanca, Dumitru Ţepeneag şi Varujan Vosganian. 

Una dintre condiţiile concursului era ca premiul să fie acordat unui scriitor român de certă valoare, care s-a remarcat şi impus prin operă durabilă în genul narativ, sporind zestrea literaturii naţionale. 

Şi, aşa se face că duminică, pe la orele prânzului, în ograda părinţilor lui Nică a lui Ştefan Apetrei, pe prispa casei „Amintirilor“ din Humuleşti, laureatul Premiului Naţional pentru Proză Ion Creangă, Opera Omnia, ediţia 2020, a fost anunţat ca fiind Dan Stanca. 

El a fost desemnat de juriul compus din scriitorii şi criticii literari Ioan Holban (preşedinte), Mircea A. Diaconu, Theodor Codreanu, Vasile Spiridon, Antonio Patraş, Constantin Dram şi Cristian Livescu. 

Celelalte trei ediţii ale manifestării au fost câştigate de alte trei nume importantante ale literaturii contemporane, prozatorii Dumitru Radu Popescu, Nicolae Breban şi Eugen Uricaru. 

Pe lângă placheta şi diploma care „atestă“ laureaţii, premiul presupune şi suma de 5.000 de euro, acordată de Consiliul Judeţean Neamţ. În cadrul aceleiaşi ceremonii de la Humuleşti, premiatul din 2019, scriitorul Eugen Uricaru, a primit din partea oficialităţilor locale titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Târgu Neamţ, la fel cum vor primi toţi câştigătorii concursului anual.

Dan Stanca, profesor, muncitor necalificat, gazetar, scriitor...

În ceea ce-l priveşte pe laureatul premiului din acest an, Dan Stanca, el s-a născut la 30 septembrie 1955, la Bucureşti. A abolvit, în 1878, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, secţia engleză-română. 

Urmează repartizarea ca profesor la Şcoala Generală nr. 4 din Giurgiu, dar în 1982 părăseşte învăţământul şi se angajează ca muncitor necalificat la un şantier de construcţii din Bucureşti. 

După 1990 a fost redactor, redactor-şef adjunct sau colaborator la marile cotiane bucureştene (inclusiv Adevărul literar şi artistic) şi la postul de radio Europa Liberă. 

Primul roman, „Vântul sau ţipătul altuia“, îi apare în 1992, pentru ca în 1997 să i se acorde Premiul Uniunii Scriitorilor. În anii ce au urmat a fost extrem de prolific pe tărâm literar, publicând numeroase romane. 

Momentul de la Casa memorială Creangă din Humuleşti a fost punctul culminant al unei serii de manifestări cuprinse în amplul proiect Premiul Naţional pentru Proză Ion Creangă, Opera Omnia al

Centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare Neamţ, principalul organizator, alături de CJ Neamţ, Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iaşi şi alte instituţii.

Sâmbătă, 29 februarie, la Piatra Neamţ, a avut loc simpozionul „Ion Creangă, în universalitate - 183 de ani de la naşterea marelui nostru clasic“, prezidat de Ioan Holban, la final având loc câteva lansări de carte. 

Au fost prezentate, de către Lucian Vasiliu, director al Editurii Junimea şi criticul Cristian Livescu, cele mai noi apariţii de pe piaţa cărţii, referitoare la marele nostru clasic. 

A fost vorba despre „Viaţa altora“ (Amintiri în seria Prozatori români laureaţi ai Premiului Naţional de proză Ion Creangă), autor Eugen Uricaru; „Bojdeuca Ion Creangă - Din istoria primului muzeu literar din România“, autor Iulian Pruteanu Isăcescu; „Eugen Uricaru. Monografie“, autor Ion Holban; „Ion Creangă. Explorarea unui miracol“, autor Cristian Livescu. Au mai fost lansate şi cele mai recente numere ale revistelor Convorbiri literare, Antiteze şi Scriptor.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite