Un urs s-a chinuit şi a urlat zece ore, prins într-o şufă. Motivul halucinant pentru care nu s-a intervenit VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acţiunea de eliberare a animalului a avut succes pânâ la urmă FOTO Atitudinea de Neamţ.ro
Acţiunea de eliberare a animalului a avut succes pânâ la urmă FOTO Atitudinea de Neamţ.ro

Un exemplar de urs, care care şi-a prins o labă în şufa unui gard, s-a chinuit şi urlat vreo zece ore, neputându-se interveni deoarece nu era semnat un contract

Un caz halucinant s-a petrecut în comuna Ceahlău, judeţul Neamţ, unde un urs a rămas captiv într-o şufă vreme de aproximativ zece ore, timp în care a urlat şi s-a chinuit să se elibereze, dar fără vreo şansă. Deşi autortăţile ştiau de ceea ce se petrece cu animalul, cei în drept nu au putut interveni, deoarece administraţia localităţii nu aveau încheiat un contract cu o asociaţie de vânătoare. 

Doar membrii acesteia puteau să acţioneze în asfel de cazuri, pentru tranchilizare şi eliberare. Întâmplarea a avut loc pe 10 septembrie 2021, prezenţa ursului mai fusese semnalată în zonă, dar în ziua amintită a rămas captiv în sârma ghimpată de la gardul unei gospodării. În momentul când s-a decis să se intervună cumva, s-a constatat că nu era vreun act încheiat de primărie cu o asociaţie, după cum cereau normele în vigoare. 

Pentru că în acest an prezenţa urşilor a fost semnalată în comunităţi, au fost atacate animalele cetăţenilor şi au fost situaţii când oamenii au fost răniţi grav, în iulie 2021, Ministerul Mediului a impus tuturor primăriilor din zona de munte să încheie contracte cu asociaţii de vânătoare. Asta pentru a se putea interveni în cazuri cum a fost şi cel din comuna Ceahlău, întocmirea respectivei prevederi trebuin făcută în 60 de zile. în termen de 60 de zile. 

„Edilii comunelor unde se întâmplă incidente cu urşi sunt pasibili de neglijenţă în serviciu. Legea spune că primăriile trebuie să încheie contracte, pentru că edilul este protectorul comunităţii. Nu poţi să ceri încheierea contractului când ursul este în laţ. Este vorba despre uzul unei arme supuse autorizării. Pentru ce se întâmplă în intravilan decide primarul, iar în extravilan este competenţa Ministerul Mediului, care trebuie să dea derogare şi avem o altă procedură. Primăria Ceahlău habar nu are daca ursul este în intravilan sau în extravilan“, a declarat, pentru Atitudinea de Neamţ.ro., Raul

Papalicef, preşedintele Asociaţiei de Vânătoare Lupul Cenuşiu.

Şi aşa se face că ursul s-a chinuit ore în şir până s-au dumirit autorităţile ce trebuie făcut, în cele din urmă contractul fiind încheiat. Abia după acel moment sălbăticiunea a fost tranchilizată, i s-au acordat îngrijiri medicale pentru rănile suferite, care nu au fost grave. După ce doza folosită pentru adormirea ursului şi-a făcut efectul, acesta a plecat liniştit spre pădure.

Trei filmuleţe cu acţiunea de eliberare a ursului pot fi văzute aici:

https://ziarulatitudineadeneamt.ro/2021/09/10/dupa-12-ore-ursul-de-la-ceahlau-a-fost-eliberat-video/ 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Şoferiţe pericol public, unică situaţie. La aceeaşi oră şi tot în acea zi, trei femei au fost implicate în accidente

Gemenii campioni crescuţi de legendarul Ivan Patzaichin. În fiecare an îi suna de ziua lor. „Nu a vrut să ştim că e bolnav“

 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite