Vasile Baghiu, scriitorul nemțean care găseşte inspiraţie peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemţeanul a primit din partea Fundaţiei Sulzberg o bursă în Elveţia, unde lucrează în prezent la un nou roman.

Poet, prozator, eseist, autor a zece cărţi şi a sute de articole, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al PEN-Club, Vasile Baghiu lucrează la roman la Villa Sträuli din Winterthur, oraş situat la douăzeci de kilometri de Zürich.
„Este un roman despre aceşti ultimi 50 de ani ai noştri, româneşti şi europeni, despre contraste şi suferinţe, despre oameni simpli pe care istoria îi poate strivi, dar care îi şi supravieţuiesc eroic“, mărturiseşte autorul din Piatra Neamţ.

Burse literare peste hotare

În ultimii ani a participat la colocvii, conferinţe literare, întâlniri cu elevi, lecturi publice şi festivaluri de poezie din Olanda, Germania, Scoţia, Slovenia sau Franţa.  Între 2002 şi 2006 a primit, şase burse în Vest. „Aceste invitaţii, burse şi călătorii mă ajută pur şi simplu să cunosc lumea, un lucru foarte important pentru un scriitor“, consideră Vasile Baghiu.

Scrie poeme şi în limba engleză, câţiva ani a fost editor al forumului Poetry Circle, iar un volum de poezie i-a fost publicat în Statele Unite ale Americii. „Dacă succesul acela adevărat, cu multe cărţi traduse, va veni, foarte bine, dar dacă nu, nu voi suferi din cauza aceasta. Sunt imun la dorinţa de faimă şi mărire. Produce multă suferinţă şi te împiedică să trăieşti“, susţine autorul.

Inventatorul himerismului

Vasile Baghiu a lucrat şapte ani ca asistent medical la Sanatoriul Bisericani, după ce a absolvit, în 1984, Liceul Sanitar din Bacău. Toată opera sa este influenţată de boală şi suferinţă, iar unii critici l-au numit „poetul sanatoriului“. Înainte de 1989, nu putea pleca în Occident, iar forma lui de libertate a fost să scrie poeme în care un personaj călătoreşte în lumea întreagă. Acela a fost punctul de pornire al unui nou concept şi curent literar, himerismul. Acesta avea să se materializeze mai târziu prin lansarea în „România literară“ (nr. 8/ 1998) a primului manifest al himerismului.

De mai bine de un deceniu, Vasile Baghiu călătoreşte prin Europa asemenea personajului său, Himerus Alter.
„Nu ştiu ce destin va avea himerismul, dar ştiu că a anticipat şi exprimă în plan literar globalizarea de azi, cu toate alienările ei, şi este, ca stil de viaţă şi manieră literară, un remediu, o soluţie pentru complexele provincialismului şi pentru lipsa de utopie şi romantism a postmodernismului, o ieşire înspre libertate“, spune scriitorul.

Revistă de educaţie pentru sănătate

Vasile Baghiu lucrează de zece ani la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, mai întâi ca asistent medical, iar din 2008, ca psiholog. Aici a fondat prima revistă de educaţie pentru sănătate din România, „Modus Vivendi“, din care au apărut 19 numere.
„Dacă ar mai fi fost susţinut financiar, proiectul ar fi continuat şi azi“, spune cu regret scriitorul. Scrie articole în „Viaţa medicală“ şi participă la emisiuni la televiziunile locale pe teme de psihologia sănătăţii.

Ce-i place
Vasile Baghiu apreciază bunul-simţ, seriozitatea, umorul, comportamentul civilizat, conversaţiile interesante, vinul băut cu prietenii, călătoriile. Îi place, de asemenea, dreptatea. L-a susţinut pe scriitorul Paul Goma, care critică realităţile de acum din România, aşa cum făcea şi în perioada comunistă.

Ce nu-i place
Scriitorul detestă aroganţa, tupeul şi lipsa de atenţie şi delicateţe a oamenilor faţă de ceilalţi. Nu-i plac mediocritatea ofensivă şi impostura. „Impostura este o boală a societăţii româneşti de astăzi, în care oameni fără dragoste de carte şi învăţătură conduc ţara la toate nivelurile“, a afirmat Vasile Baghiu.

Întrebări şi răspunsuri
Ce vi se pare relevant la cazul Paul Goma?
Este ruşinos, şi oricum regretabil pentru noi românii, că la douăzeci de ani de la căderea comunismului cel mai important opozant al acelui regim dintre scriitori, Paul Goma, nu este încă recunoscut de statul român, care a condamnat oficial comunismul! Iar el are un statut de apatrid, în afara ţării. Ruşii l-au invitat pe Soljeniţîn în ţară, noi de ce nu putem face la fel în privinţa lui Goma?
Profesia practicată imediat după terminarea liceului v-a marcat?
Spitalele în care am intrat de timpuriu la Bacău, ca elev practicant, şi sanatoriul au fost o experienţă foarte necesară pentru ceea ce îmi doream să fiu, scriitor.

Profil
Născut. 5 decembrie 1965,  Borleşti, judeţul Neamţ.
Studii. A absolvit Facultatea de Psihologie, Universitatea „Spiru Haret“, master în consiliere psihologică şi educaţională.
Familie. Este căsătorit, are doi copii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite