VIDEO Un centru islamic se ridică într-un sat din nordul Moldovei. „Este cel mai important proiect pentru comunitatea islamică din România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rugăciune la Moscheea Maria din satul Rediu, Neamţ FOTO: Facebook
Rugăciune la Moscheea Maria din satul Rediu, Neamţ FOTO: Facebook

La iniţiativa liderului comunităţii musulmane din satul Rediu, judeţul Neamţ, au început recent lucrările de ridicare în zonă a unui centru islamic.

Micuţa comunitate de musulmani apărută în urmă cu patru ani în satul Rediu, comuna Bîra, din Neamţ, continuă să se dezvolte sub conducerea lui Daniel Cîniparu, preşedintele Asociaţiei Românilor Convertiţi la Islam (ARCI). 

La jumătatea lunii iunie, după cele trei zile de Ramadan Bayram (sărbătoarea ruperii postului), liderul comunităţii care numără 18 membri a anunţat startul lucrărilor de ridicare a unui centru social/centru islamic/casa islamică, în imediata vecinătate a moscheii Maria.   

„Este cel mai important proiect pentru comunitatea islamică din România, nu neapărat pentru comunitatea de aici, din zonă. Cine nu înţelege lucrul acesta are mari probleme de gândire“, spune Daniel Cîniparu.  

centru

Primul pas l-a constituit anunţul de strângere a fondurilor, de la comunităţile musulmane, şi săparea gropii unde va fi turnată fundaţia. 

„I-am spus centru islamic, dar e o denumire forţată. Nu am vrea să-i spunem aşa, pentru că s-a dat o nuanţă atât de negativă. Va fi o casă islamică, un centru social, un loc unde creştinii, musulmanii, românii sau de alte naţionalităţi, adulţi sau copii, vor învăţa să trăiască împreună. Cel puţin asta dorim: oamenii să învăţe să trăiască împreună în armonie“, spune Daniel Cîniparu.  

Daniel Cîniparu prezintă proiectul centrului islamic din satul Rediu   

Liderul ARCI susţine că în clădirea care va fi ridicată lângă moscheea din satul Rediu sunt aşteptaţi să vină atât oameni din comună, cât şi din ţară, musafiri din străinătate, pentru a participa la tot felul de întâlniri şi conferinţe interreligioase, dar şi alt gen de activităţi. 

„Ne vom întâlni, de exemplu, cu reprezentanţii altor confesiuni religioase, să vedem ce ne poate face să trăim împreună, sau dacă există vreo motivaţie să nu putem trăi împreună - veşnica discuţie că grupurile religioase se exclud unele pe altele. Vrem să organizăm întâlniri între copii musulmani şi copii creştini, vom avea un teren de joacă de 650 mp, unde vor învăţa să se joace împreună, fără să-şi pună unul pe altul o etichetă pe haină, sau pe frunte“, mai spune Daniel Cîniparu.

moschee

În opinia sa, un motiv pentru care acest proiect nu ar trebui denumit centru islamic este acela că nu vor avea loc sută la sută activităţi în domeniul religios islamic.

„În Spania, acum sute de ani, când au făcut maurii acele centre islamice, erau de fapt centre socio-culturale educaţionale. Orice om, indiferent de religie, de credinţă, sau de nivel social, putea să vină acolo să înveţe, sau să predea. A fost o deschidere fantastică pentru a educa oamenii“, mai spune Cîniparu.

De altfel, Daniel Cîniparu a menţionat că scopul principal al centrului este de a educa tinerii şi de a-i încuraja să înveţe, fără a ţine cont de apartenţa religioasă a familiilor lor. 

„Copiii de la noi din comună, din păcate, nu se mai gândesc să-şi finalizeze studiile şi să meargă mai departe. Noi vrem să-i atragem înspre studio. Vrem să facem una din cele mai mari biblioteci, şi, în măsura posibilităţilor, să-i susţinem pentru a termina 12 clase, apoi să meargă la o facultate. Nu-i normal dacă trăieşte la ţară să rămână ţăran, sau să-şi dorească să meargă în Italia să muncească“, concluzionează bărbatul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite